Farsangnak a vízkereszttől húshagyókeddig, vagyis a nagyböjt kezdetéig tartó időszakot nevezzük. Ilyenkor eljön a nagy lakomák, bálok, mulatságok ideje, amelyet már az óvodákban és iskolákban is rendszerint megtartanak, a gyermekek legnagyobb örömére.

A farsang a tavaszvárás ősi örömünnepe, azt azonban kevesen tudják, hogy hajdanán a hazai szokások szerint a párválasztás időszakának számított, sőt azelőtt házasságkötési és menyegzői szezonnak is nevezték, hiszen az ezt követő nagyböjt alatt tilos volt esküvőt tartani. A különféle bálok pedig remek ürügyül szolgáltak arra, hogy mindenki elhívhassa a számára kedves személyt a jövőbeni kapcsolat reményében.

Marton Adrienn gyermekeivel farsangi jelmezbenForrás: Marton Adrienn

Ilyenkor gyakoriak voltak a különféle jelmezekkel, maszkokkal előadott játékok is, ahol a jelszó az volt, hogy a „feje tetejére áll a világ". Sok gúnyos, csipkelődő előadást tartottak, ahol a pártában maradt, úgynevezett vénlányokat figurázták ki.

A maszkabálok, álarcosbálok már Mátyás király idejében is jelen voltak, ám akkoriban a nagypolgárok nívós eseményeinek számítottak. Manapság már mindenki ünnepli a farsangot, de a fényűző bálok ugyanúgy megmaradtak, gondoljunk csak a bécsi és a pesti operabálra, vagy az Anna-bálra.
A farsang a nagyböjtöt megelőző időszak, így a húsosabb ételek fogyasztása ilyenkor kötelező eleme volt a mulatságoknak. A farsangi részeges csirke, a konyakos kacsasült vagy éppen a kocsonya szinte minden háznál ismert fogás volt ilyenkor. Na meg persze az elmaradhatatlan farsangi fánk, amire mindenkinek megvan a jól bevált receptje, így nekem is.

Farsangi fánk Marton Adrienn konyhájábólForrás: Marton Adrienn
Édesburgonyás fánk, édes és sós feltéttel

Hozzávalók:
Fánk: 5 nagy tojás
120 ml kókusztej
130 g édesburgonya-püré
120 ml juharszirup
50 g kókuszzsír – olvasztott
1 tk. vaníliakivonat vagy vaníliarúd kikapart belseje
100 g mandulaliszt
60 g kókuszliszt
1 tk. szódabikarbóna
2 tk. mézeskalács-fűszerkeverék
¼ tk. tengeri só
Étcsokiöntet: 40 g étcsoki – összevágva és olvasztva
1,5 tk. kókuszzsír – olvasztott
1 tk. méz
Juharszirupos-baconös öntet: 1 ek. kókuszzsír
1 ek. kókuszzsír
1 ek. nyers kakaóvaj – (helyettesíthető mogyoróvajjal)
2,5 tk. hideg juharszirup
fél tk. vaníliakivonat, vaníliarúd kikapart belseje
¼ tk. fahéj
1 szelet bacon – ropogósra sütve, apró kockákra vágva

Lépésről lépésre:

Fánkkészítés – Melegítsük elő a sütőt 175 °C-fokra. Olajozzunk ki egy 12-es vagy 2 db 6-os fánksütő tepsit. Egy turmixgépben keverjük össze a tojásokat, a kókusztejet, az édesburgonya-pürét (lásd alul a megjegyzésben), a kókuszzsírt, a juharszirupot és a vaníliát, amíg habos lesz, kb. 15 mp-ig.
Adjuk hozzá a száraz hozzávalókat, és turmixoljuk kb. 10 mp-ig alacsony fordulatszámon, majd még 20 mp-ig magas fordulatszámon.
Töltsük a tésztát a tepsibe, 2/3 részig töltve a fánkformákat. Süssük 20 percig, majd hagyjuk kihűlni 10 percig. Óvatosan szedjük ki a fánkokat a tepsiből, majd hagyjuk őket teljesen kihűlni egy rácson.
Csokiöntet: Egy alacsony falú tálba tegyük bele a hozzávalókat, és keverjük simára. A fánkok tetejét mártsuk bele az öntetbe, majd finoman fordítsuk vissza, hogy lecsorogjon a felesleg. Pihentessük a fánkokat a rácson 5 percig, majd tegyük hűtőbe még 15 percre, amíg megszilárdul az öntet. Kókuszreszelékkel a végén megszórhatjuk.
Juharszirupos – baconös öntet: A kakaóvajat/mogyoróvajat gőz fölött olvasszuk meg. Amikor teljesen elolvadt, vegyük le a gőzről, és keverjük bele a kókuszolajat. Adjuk hozzá a hideg juharszirupot, a vaníliát és a fahéjat, majd keverjük simára. A fánkok tetejét mártsuk bele az öntetbe, majd finoman fordítsuk vissza, hogy lecsorogjon a felesleg. Helyezzük a fánkokat a rácsra, és szórjuk meg bacondarabokkal. Szobahőmérsékleten pihentessük 5 percig, majd tegyük hűtőbe még 15-20 percre, amíg megszilárdul az öntet.
Megjegyzés:
Az édesburgonyát forró, enyhén lobogó vízben főzzük meg héjastól, majd várjuk meg, míg lehűl egy kicsit, húzzuk le a héját, és pürésítsük. (Én turmixgépben pürésítettem, egy kis kókusztejet hozzáadva.)

Van azonban egy messze földön híres magyar népszokás, ami szintén ehhez a szakaszhoz köthető, mégpedig a mohácsi busójárás. Valószínűleg a Mohács környékére betelepült, balkáni eredetű népek hozták magukkal ezt a hagyományt, ahol az ijesztő jelmezek és maszkok a tél elűzésére szolgálnak. Azonban egy legenda is kering a busójárásról, miszerint a beöltözött őslakosok az éj leple alatt, csónakokkal hajóztak a Dunán, és elzavarták a Mohácsot megszálló törököket, akik a rémisztő maszkoknak hála el is menekültek a városból.

Busójárás MohácsonForrás: Margitay Klára/Life.hu

A mohácsi busójárás 2012 óta hungarikumnak számít, sőt igazi turisztikai élménnyé nőtte ki magát. Minden évben több ezren látogatják meg Mohácsot, hogy élőben is részesei lehessenek ennek a kissé rémisztő, de annál érdekesebb néphagyománynak.