Tállya privát séf bor gasztronómia verseny Marton Adrienn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Október közepén Tállyára, a tokaji borvidék egyik híres helyszínére látogathattam el, ahol a Magyar Bor Ünnepének keretein belül egy igazán érdekes és hangulatos eseményen vehettem részt.

Tállya neve valószínűleg a taille: vágás, irtás szóból ered, ugyanis a XIII. században, a tatárjárás után betelepített vallonok az erdőket kiirtották a település területén, így teret engedve a későbbi szőlőtermesztésnek. Az 1700-as évekre már Tállya rendelkezett a legnagyobb szőlőtermő területtel, amelynek kiváló borai sok-sok költőt és egyházi személyiséget is megihlettek. Talán ennek is köszönhető, hogy a település a szőlő- és bortermelési hagyományaival vált olyan híressé.

Marton Adrienn Tállyára, a tokaji borvidék egyik híres helyszínére látogatott el Forrás: Marton Adrienn

A hegyoldalakat borító termőterület - amely riolitban, szeolitban, trachitban és löszben igazán gazdag – megalapozta a szőlőtermesztés hagyományát. A déli lejtők és az egyedi mikroklíma kedvező hatásainak hála a tokaji borvidék, így Tállya híre is eljutott a nagyvilágba.

Az évszázadok alatt kinemesített hagyományos hegyaljai szőlőfajták tökéletesítése és sikere mind-mind hozzájárult ahhoz, hogy a település elnyerhesse 2002-ben az UNESCO által neki adományozott világörökségi címet.

A település a szőlő- és bortermelési hagyományaival vált olyan híressé Forrás: Marton Adrienn

Ahogy megérkeztem, a helyszín egyszerűen csodálatos látványt nyújtott a szőlőtőkék sokaságával, a dombokkal átszőtt tájakkal, amelyek az őszi színek kavalkádjában pompáztak. A városból kiszakadva teljesen átszellemültem. Bár zsűriként vettem részt az eseményen, mégis munka helyett, inkább egy valódi feltöltődésnek éltem meg az egészet.

Hatalmas vendégszeretet fogadott mind a résztvevők, mind a zsűritagok részéről. Utóbbiak egytől-egyig szakmájukban elismert személyiségek voltak, akikkel hamar megtaláltam a közös hangot. Sági Szilárd, Kárász Róbert, Papp Gergő (alias Pimasz Úr), illetve Katus Attila voltak a társaim a zsűriben, akikkel 10 furmint közül kellett kiválasztanunk a legfinomabbat, legzamatosabbat.

Marton Adrienn a szakmájukban elismert személyiségekkel zsűrizett együtt Forrás: Marton Adrienn

Én alapvetően mindig érzésre választok bort, így laikusként most is az ízlésemre hagyatkoztam. Talán azt mondanám, hogy a szakmámból adódóan jó érzékkel tudom összepárosítani az ízeket az ételekben is, így a hozzájuk passzoló borokat is javarészt eltalálom.

A furmintok közel állnak a szívemhez. A körtés, virágos ízjegyekkel rendelkező borokat kedvelem a legjobban, így igazán otthonosan mozogtam ebben a közegben. Mindegyik bor nagyon ízlett, így nehéz volt kiválasztani közülük a legjobbat. Hatalmas élmény volt ez a rendezvény, és örülök, hogy ezáltal még több magyar bort ismerhettem meg. Eddig is azt vallottam, hogy a hazai bornak nincsen párja, de azt kell, hogy mondjam, hogy a hétvége után ez az állításom újra beigazolódott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.