Érdekességek a gofriról a világnap alkalmából

Forrás: Shutterstock -
gofri érdekesség világnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A gofri egyike azon desszerteknek, amit szinte mindenki szeret. A feltéteknek, az önteteknek csak a fantázia szabhat határt. Március 25-én pedig ennek a finom édességnek ünneplik a napját világszerte. Ebből a jeles alkalomból hoztam nektek 6 érdekességet az imádott gofriról.

1. Az első gofri a 14. században készült

Az emberek már akkor is szerették. Az első feljegyzések róla a Le Ménagier de Paris nevű kéziratban találhatóak, amelyben egy francia fiatalember írta le a gofri receptjét a feleségének. Ebben a leírásban a „vasat" is említi – amivel ugye elkészítheti a desszertet –, így a vezető történészek úgy vélik, ekkorra tehető az első gofri megsütése.

2. Hivatalosan két gofrinap létezik

Azt hiszem, abban mindannyian egyetértünk, hogy a gofri jogosan érdemli meg a két jeles napot is. A hivatalos gofrinap a világban ugye március 25-ére esik, míg augusztus 24-én az USA-ban is tartanak egy nemzetközi napot a desszertnek. Hogy miért? Mert 1869. augusztus 24-én Cornelius Swarthout megkapta az első amerikai szabadalmat a gofrisütőjéhez, így nagy örömünnep volt ez az egész nemzet számára.

A hivatalos gofrinap március 25-ére esik, az USA-ban augusztus 24-én tartják Forrás: Shutterstock

3. Háromféle gofri ismert a világban

A belga: Brüsszeli néven is ismert, könnyed és ropogós, mély barázdákkal tarkítva és élesztővel készítve.
Az amerikai: Sütőporral készül élesztő helyett.
A liege-i: Ez is belga, csak még a belga változat előtti időkből. Szintén élesztővel készül, de sokkal sűrűbb a tésztája, így egy masszív, tömör édesség lesz, ami önmagában is nagyon finom.

4. A világ legnagyobb gofrija 2,47 m hosszú

Emellett pedig 50 kg, szóval nem kis darabról van szó. 2013-ban Goudában, Hollandiában sütötték meg.

A világ legnagyobb gofriját 2013-ban Goudában sütötték meg Forrás: guinnessworldrecords.com

5. A 10 perc alatt elfogyasztott legtöbb gofri rekordja: 29 darab

Patrick Bertoletti a gofrievés jelenlegi nemzetközi bajnoka, valamint egy korábbi bajnoka a hírhedt más evőversenyeknek is, mint például a hot dog vagy éppen a csirkeszárnyevés. 10 perc alatt 29 gofrit evett meg, ami elég meghökkentően hangzik.

6. A fagyispoharak hiánya és a gofrik sokasága inspirálta a fagylalttölcsért

Amikor egy missouri fagylaltszállítónál 1904-ben elfogytak a fagyispoharak, akkor megkérte a közeli gofriszállítót, hogy segítsen neki. A fagylaltos összehajtotta a gofrikat, és azok lettek az első tölcsérek.

A fagylalttölcsért a gofrik sokasága inspirálta Forrás: Shutterstock

7. A gofri formája inspirálta az egyik híres sportcipőmárka talpának mintázatát

Bill Bowerman 1971-ben figyelte a feleségét, hogyan is használja a gofrivasat, amikor hirtelen megbabonázta a desszert formája. Rájött, hogy az tökéletes mintázata lehetne egy sportcipő talpának. Aztán Bowerman ténylegesen egy gofrivasat használt az első cipői elkészítéséhez.

8. A holland gofri, a stroopwafel

Tulajdonképpen siroopwafel, azaz szirupos ostya. Ez egy holland sütemény, egy gofriszerű kerek ostya lágy karamellás töltelékkel, amelyhez néha mogyorót vagy más ízesítőt kevernek. Hagyományosan egy frissen sült, vékony gofriszeletet kétfelé vágnak, elkenik rajta a tölteléket, majd összeillesztik a két részt, amelyeket a szirup tart össze.

A holland gofri, a stroopwafel tulajdonképpen egy szirupos ostya Forrás: Shutterstock

Mi biztosan megünnepeljük a gofri világnapját a családdal, hiszen gofriból sosem elég!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.