Erre a hétre elhoztam nektek a kedvenc levesemet! Ezt a levest soha nem tudtam megunni, és nagyon egyszerű elkészíteni. A szokásos vasárnapi fotózás végén Juci barátom, aki a fotós, rögtön nekiesett a levesnek, és azt mondta, innentől ez a kedvenc levese. Mondtam neki, hogy övé az egész fazék, és annyit eszik, amennyit csak akar. Amikor szerdán elküldte a képeket, az utolsó tányér levest eszegette, és azt írta a képek mellé a levélben, hogy főzhetem a következő adagot. Egy barát kérésének nem tudok nemet mondani, így jön majd a következő adag. Ajánlom, vegyetek mellé ropogós fehér kenyeret, mert csak azzal tökéletes!
Hozzávalók 6 főre:
- 40 dkg burgonya
- 20 dkg sárgarépa
- 10 dkg petrezselyemgyökér
- 2 közepes vöröshagyma
- 4 gerezd nagyobb fokhagyma
- 15 dkg száraz parasztkolbász felkarikázva
- 5 dkg bacon szalonna kockákra vágva
- 2 evőkanál étolaj
- 2 teáskanál fűszerpaprika
- 1 evőkanál liszt (BL55)

Elkészítés:
Tisztítsuk meg a zöldségeket, a burgonyát vágjuk 1 cm-es kockákra, a répát és a gyökeret pedig karikázzuk föl. Pirítsuk meg a felkockázott szalonnát az olajon, adjuk hozzá a apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Majd húzzuk le a tűzről, és rakjuk bele a pirospaprikát, keverjük el, és öntsük fel 1,5 dl vízzel, majd tegyük vissza a tűzre. Folyamatosan kevergetve forraljuk el a vizet, így a hagymánk puhára fő, és krémes alapot ad majd a levesünknek. Adjuk hozzá a felkarikázott zöldségeket, reszeljük bele a fokhagymagerezdeket, sózzuk és borsozzuk. Pirítsuk 3-4 percig, majd szórjuk meg az 1 evőkanál liszttel. Kavarjuk alaposan össze, és engedjük fel annyi hideg vízzel, hogy két ujjnyival ellepje a zöldségeket.
Hagyjuk felforrni, és a közben keletkező habot egy evőkanállal szedjük le. Adjuk hozzá a felkarikázott kolbászt, és közepes lángon főzzük puhára a zöldségeket. Közben kóstoljunk és ízesítsünk újra, akár még zöldségalapkockát is használhatunk a gazdagabb íz eléréséhez. Én onnan tudom, hogy kész a leves, hogy a krumplikockáknak már nincs élük, a késsel vágott sarkok már kicsit lekerekedtek, és nyomásra omlik a krumplikocka.