Az izzasztó hőségben is lehet forró levest enni! Olykor sokkal jobb, mint egy saláta vagy natúr szelet, mert a főtt zöldségeket és húsokat könnyebben meg tudja emészteni a gyomor. Magával a leves levével pedig hozzájárulunk a folyadékpótlásunkhoz.
Francia parasztleves

- 30 dkg száraz fehérbab
- 1 db citrom
- 1/2 fej kelkáposzta
- 4 db sárgarépa felkarikázva
- 4 db burgonya egészben hagyva
- 2 db vöröshagyma egészben
- 2 db póréhagyma vastagra szeletelve
- 8 gerezd fokhagyma összezúzva
- 4 db csirkecomb
- 20 dkg nyers füstölt sonka
- 2 ág kakukkfű
- 1 babérlevél
- 1 csokor petrezselyem
- néhány szem fekete bors
- só

Elkészítés: Áztassuk be a babot előző éjszaka hideg vízbe. Mossuk meg és a zöldségekkel együtt rakjuk fel főni egy nagy lábasban, annyi hideg vízben, amennyi ellepi. A csirkecombokat alaposan mossuk meg, és a kockára vágott sonkával adjuk a leveshez. Készítsünk fűszercsomót a kakukkfűből, a babérlevélből és a petrezselyemből, cérnával kötözzük össze, majd adjuk a készülő leveshez. Amikor a leves felforr, hozzáadjuk a negyedekre vágott kelkáposztát, és kis lángon főzzük tovább 1 órát, amíg a zöldségek megpuhulnak, és a hús is megfő. Közben sózzuk és borsozzunk, leveskockát is adhatunk hozzá. A fűszercsomót emeljük ki, a levest húzzuk le a tűzről, és facsarjuk bele a citromot. Friss kenyérrel kínáljuk.