Ezt a receptet különöleges alkalmakhoz ajánlom: isteni ízorgia vár mindenkire, aki megkóstolja.

Hozzávalók 4 főre:

• 15 db aszalt szilva
• 4 kacsamell
• 15 dk répa
• 1 nagy fej vöröshagyma
• 3 fej mogyoróhagyma
• 5 gerezd fokhagyma
• 6 dl száraz vörösbor
• 1 teáskanál szegfűszeg
• 1 nagy szál kakukkfűág
• 4 kocka étcsokoládé
• só, frissen őrölt bors

Forrás: Roberto konyhája

Elkészítés:

Áztassuk az aszalt szilvát hideg vízbe 1 órára. Tisztítsuk meg a zöldségeket, a hagymákat vágjuk fel szeletekre, és a répát reszeljük le, a fokhagymát zúzzuk össze. Sózzuk, borsozzuk meg a kacsamellet és forró serpenyőben a bőrös felével kezdjük el sütni. Mindkét oldalát 2 percig süssük, majd szedjük ki tányérra és tegyük félre. A serpenyőben kisült zsírban pároljuk meg a répát, a mogyoróhagymát és a fokhagymát. Pirítsuk magas hőfokon folyamatosan kevergetve 5 percig és öntsük föl a 6 dl borral. Adjuk hozzá a babérlevelet, a kakukkfűágat és a szegfűszeget, majd forraljuk 5 percig és helyezzük bele a kacsamellet a bőrös felével és fedő alatt mindkét oldalát pároljuk 2 percig. Szedjük ki a kacsamellet és alufóliával lefedve sütőben 100 fokon tartsuk melegen. A csokoládét keverjük az alapba és olvasszuk bele. Az alapot sűrű lyukú szűrűn szűrjük le és passzírozzuk ki belőle az összes értékes levet. Töröljük ki a serpenyőt és rakjuk vissza a tűzhelyre. Az aszalt szilvát tegyük a serpenyőbe, kezdjük el melegíteni és a leszűrt csokoládés-boros alappal felöntve, forraljuk 1 percig. A kacsamelleket szeleteljük fel és locsoljuk meg az aszalt szilvás szószunkkal.

Rokfortsajtos burgonyafánk:

• 40 dkg burgonya
• 5 dkg rokfortsajt
• 2 dkg vaj (egy teáskanálnyi)
• 5 dkg zsemlemorzsa
• só
• sütőpapír

Elkészítés:

Tisztítsuk meg a burgonyát és vágjuk apró kockákra, főzzük puhára sós vízben majd szűrjük le és rakjuk vissza a tálba. Adjuk hozzá a vajat és a rokfortsajtot, majd törjük össze villával. Vigyázzunk, ne legyen krémes, inkább maradjanak benne nagyobb darabok, hogy jól formázhatóak legyenek majd a gombócok. Ha ezzel megvagyunk, béleljük ki a tepsit sütőpapírral és szórjuk meg a zsemlemorzsa felével. Két kanál segítségével formázzunk tetszőleges méretű gombócokat, ha már nagyobb egy diónál, akkor az már fantasztikus és mutatós. Szórjuk meg a gombócok tetejét a maradék zsemlemorzsával és 200 fokra előmelegített sütőben süssük őket 10 percig.