Kacsamell vörösboros mártásban rokfortsajtos burgonyafánkkal

Forrás: Roberto konyhája -
Roberto konyhája burgonya mártás vörösbor gasztronómia kacsamell rokfort
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ezt a receptet különöleges alkalmakhoz ajánlom: isteni ízorgia vár mindenkire, aki megkóstolja.

Hozzávalók 4 főre:

• 15 db aszalt szilva
• 4 kacsamell
• 15 dk répa
• 1 nagy fej vöröshagyma
• 3 fej mogyoróhagyma
• 5 gerezd fokhagyma
• 6 dl száraz vörösbor
• 1 teáskanál szegfűszeg
• 1 nagy szál kakukkfűág
• 4 kocka étcsokoládé
• só, frissen őrölt bors

Forrás: Roberto konyhája

Elkészítés:

Áztassuk az aszalt szilvát hideg vízbe 1 órára. Tisztítsuk meg a zöldségeket, a hagymákat vágjuk fel szeletekre, és a répát reszeljük le, a fokhagymát zúzzuk össze. Sózzuk, borsozzuk meg a kacsamellet és forró serpenyőben a bőrös felével kezdjük el sütni. Mindkét oldalát 2 percig süssük, majd szedjük ki tányérra és tegyük félre. A serpenyőben kisült zsírban pároljuk meg a répát, a mogyoróhagymát és a fokhagymát. Pirítsuk magas hőfokon folyamatosan kevergetve 5 percig és öntsük föl a 6 dl borral. Adjuk hozzá a babérlevelet, a kakukkfűágat és a szegfűszeget, majd forraljuk 5 percig és helyezzük bele a kacsamellet a bőrös felével és fedő alatt mindkét oldalát pároljuk 2 percig. Szedjük ki a kacsamellet és alufóliával lefedve sütőben 100 fokon tartsuk melegen. A csokoládét keverjük az alapba és olvasszuk bele. Az alapot sűrű lyukú szűrűn szűrjük le és passzírozzuk ki belőle az összes értékes levet. Töröljük ki a serpenyőt és rakjuk vissza a tűzhelyre. Az aszalt szilvát tegyük a serpenyőbe, kezdjük el melegíteni és a leszűrt csokoládés-boros alappal felöntve, forraljuk 1 percig. A kacsamelleket szeleteljük fel és locsoljuk meg az aszalt szilvás szószunkkal.

Rokfortsajtos burgonyafánk:

• 40 dkg burgonya
• 5 dkg rokfortsajt
• 2 dkg vaj (egy teáskanálnyi)
• 5 dkg zsemlemorzsa
• só
• sütőpapír

Elkészítés:

Tisztítsuk meg a burgonyát és vágjuk apró kockákra, főzzük puhára sós vízben majd szűrjük le és rakjuk vissza a tálba. Adjuk hozzá a vajat és a rokfortsajtot, majd törjük össze villával. Vigyázzunk, ne legyen krémes, inkább maradjanak benne nagyobb darabok, hogy jól formázhatóak legyenek majd a gombócok. Ha ezzel megvagyunk, béleljük ki a tepsit sütőpapírral és szórjuk meg a zsemlemorzsa felével. Két kanál segítségével formázzunk tetszőleges méretű gombócokat, ha már nagyobb egy diónál, akkor az már fantasztikus és mutatós. Szórjuk meg a gombócok tetejét a maradék zsemlemorzsával és 200 fokra előmelegített sütőben süssük őket 10 percig.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.