Bortésztában sült dália? Rózsalekváros palacsinta virágszirmokkal tarkítva? Körömvirágos pogácsa? A konyhakert a legfinomabb hozzávalókat rejtheti! Enni való szirmokkal érkezik a gasztroforradalom a LifeNetworkön: Virágkonyha Halmos Monikával.

Dübörög a bodzaszezon, nehéz vajszínű illat nehezedik ránk az eső után. Ismerősök és ismeretlenek bodzaszörpreceptet cserélnek. Se szeri, se száma a bodzából főzött-sütött finomságoknak, mert manapság a bodza trendi. Aki valamicskét ad magára, legalább egy bodzaszörp erejéig beszáll a bodzázásba. Aki pedig igazán menő akar lenni, annak mélyebbre kell ásnia a bodzairodalomban.

Forrás: Virágkonyha Halmos Monikával

Mi a bodzázást hivatalból is kicsit magasabb szinten űzzük: tejszínes bodzakrém kerül a bodzapalacsintába, az eperkrémet pedig vékony mascarponés bodzakrémmel rétegezzük, a hétvégén pedig bodzafánk sül majd. Mesélte valaki, hogy bodzaszörpben főzi a húsvéti sonkát, más cseresznyét főz bodzával lekvárnak, megint más csak a bóléba szórja bele a kis csillagvirágokat, de jó sokat… szóval a bodzaötletek végtelennek tűnnek, olyannyira, hogy sokan csak úgy ismerik: bodza, és nem tudják, hogy ez itt, most, VIRÁG. Jó bodzázást, de ügyelni: csak tiszta helyről, csak tetű nélkül, és néhány órára tegyük egy abroszra szikkadni, hogy a kis élőlények eltávozzanak róla!

Az alábbi receptet egy kedves ismerősömtől kaptam:

Bodzavirágos-szilvalekváros pite

Hozzávalók:

10 dkg kukoricaliszt,
1/2 csomag sütőpor,
1 kiskanál vaníliaaroma,
3 evőkanál pitypangméz,
3 tojás,
2 dl tejszín,
1 mokkáskanál őrölt fahéj,
3 nagyobb bodzavirágtányér,
30 dkg szilvalekvár,
a tepsi kikenéséhez vaj és zsemlemorzsa,
a tálaláshoz: 4 dl tejföl,
2 evőkanál méz,
2 csomag vaníliás cukor,
csipetnyi őrölt fahéj

Forrás: Virágkonyha Halmos Monikával

Elkészítése: Egy keverőtálba  beleütjük az egész tojásokat, majd hozzáadjuk a pitypangmézet, a vaníliaaromát, a fahéjat és a tejszínt. Kézi habverővel simára keverjük, beleszórjuk a száráról lecsipkedett bodzavirágot. Végül a kukoricalisztet összekeverjük a sütőporral, szintén a keverékhez öntjük, és összeforgatjuk. Egy kb. 24x24 cm-es sütőformát vagy tepsit vajjal kikenünk, zsemlemorzsával behintjük. A masszát belesimítjuk, majd kiskanállal a sűrű lekvárt belepotyogtatjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük. Eközben a tejfölt simára keverjük a mézzel, a vaníliás cukorral és az őrölt fahéjjal, behűtjük. Tálaláskor a pitét ízlés szerint felszeleteljük, majd az ízesített tejföllel kínáljuk.

További isteni receptekért kattints IDE.