Így éld túl az ünnepeket - életmentő tippek a dietetikustól

karácsony diéta étrend egészség étel
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A finomságokkal roskadásig megpakolt ünnepi asztal hívogatásának nehéz ellenállni. Mi azt mondjuk, néhány aranyszabályt betartva semmit sem kell megtagadni azoknak sem, akiknek már a karácsony és a szilveszter szavak hallatán plusz három kilóval többet mutat a mérleg. Eláruljuk, hogyan lehet gyomorrontás és fölösleges plusz kilók nélkül túlélni az ünnepeket.

Thinkstock
Thinkstock

Reggelizz!

A rendszeres, napi reggeli nemcsak a hétköznapokon fontos, hanem az ünnepnapokon sem szabad elhanyagolni, amikor később kelünk ki az ágyból. A közös reggeli étkezés nemcsak azért jó, mert beindítja az anyagcserét, feltölt és több óráig képes leszel ellenállni a kalóriadúsabb ételek csábításának, hanem újabb élménnyel is gazdagítja a családot. Az ideális reggeli menü mindenképpen tartalmazzon teljes őrlésű gabonafélét, alacsony zsírtartalmú tejet vagy tejterméket, illetve húsfélét - alkalmanként tojást. A gyümölcsök helyett a reggeli tányérunkat inkább zöldségekkel pakoljuk meg.

Kalóriáktól kímél a ruha

A megfelelő ruha kiválasztása is segít abban, hogy visszafogjuk magunkat az ünnepek alatt. Válasszunk ki egy kényelmes, de nagyon csinos darabot, amely valamilyen módon - például a szabása, az anyaga, vagy a rajta lévő öv miatt - hangsúlyozza az alakunkat. Az ilyen ruhadarab általában gátat szab a féktelen evészetnek, hiszen senki nem akarja, hogy csúnyán kidudorodjon a hasa, vagy feszengenie kelljen.

Nassolj okosan!

A nagy családi étkezésnek ne korgó gyomorral és éhségtől kopogó szemmel láss neki, mert annak nem lesz jó vége. Ha tudod, mikor fogtok ebédelni vagy vacsorázni, előtte egy órával rágcsálj el egy almát, kapj be néhány szem aszalt gyümölcsöt vagy diót és igyál egy nagy pohár vizet. Így kisebb az esélye annak, hogy degeszre edd magad.

Thinkstock
Thinkstock

Kövesd a "Mindenből csak egyet" szabályát!

A tudatos étkezés nem jelenti azt, hogy bármilyen finomságról, csábító falatról is le kellene mondanod. Az ízeknek ne mondj nemet, a mennyiségre viszont figyelj oda! Ha van előétel vagy saláta, akkor csak egy kis tányérnyit egyél belőle. A levesből vagy a főételből szedj nyugodtan egy egész adagot, de ne pakold tele a tányért. Alkoholos italból egyetlen pohárral kérj. Végül válaszd ki, melyik sütemény vagy desszert a kedvenced és egy szeletet egyél belőle.

Óvatosan az alkohollal!

Az ünnepek alatt - főleg szilveszterkor - még azok is isznak egy-egy pohárral, akik amúgy nem nagyon szoktak. Az alkoholos italok többsége valóságos kalóriabomba, ezért sem érdemes túlzásba vinni a fogyasztásukat. (Arról nem is beszélve, hogy családi eseményen kifejezetten kínos felönteni a garatra.) Ha már iszol, mert nem vezetsz, akkor tedd visszafogottan: egy pohár bor, egy-két pohár fröccs, vagy egy üveg sör teljesen elég. A likőröket, kevert italokat érdemes kerülni, de ha nem tudsz ellenállni a nagyi híres tojáslikőrjének, akkor mellőzd a desszertet.

Thinkstock
Thinkstock

Csomagoltasd el!

A tukmálás udvarias hárítása nem mindenkinek megy könnyen - a széles mosoly mellé itt ugyanis határozott hangra van szükség. Ha viszont ezzel együtt azt is felajánlod, hogy szívesen elviszed a maradékot haza, máris nem tűnsz olyan kegyetlen kákabélűnek a rokonok számára.

Mozogj!

Az ünnepek valószínűleg nem a spinningedzésről vagy jógaórákról szólnak. A mozgást viszont ilyenkor sem kell hanyagolni. Ha gyalog csak negyven percre lakunk a nagyszülőktől vagy (unoka)testvérektől, akár haza is sétálhatunk tőlük.

Györki Niké, a Life.hu dietetikus szakértője szintén megosztott velünk néhány tippet, amelyeket betartva biztosan megússzuk plusz kilók nélkül az ünnepi időszakot.

"Az ünnepek alkalmával érdemes étkezési szabályokat felállítanunk. Gyakorta előfordul, hogy nem bírunk ellenállni a csábításnak és ötpercenként habzsolunk valamit. A lényeg, hogy az ünnepi időszakban is nagyjából 3 óránként próbáljunk meg étkezni, egyszerre kisebb mennyiségű ételeket fogyasszunk, és ne édességekkel tömjük magunkat.

Ha vendégségben vagyunk és szeretnénk minden fogást megkóstolni, kisebb tányért vegyünk magunk elé, és minden fogásból egy kis adagot helyezzünk a tányérunkra. Desszertek esetében egyszerre csak egy szeletet együnk.

Ha otthon ünneplünk, ne csak hagyományos majonézes salátákat készítsünk! A balzsamecettel vagy joghurtos öntettel készített saláták kitűnő és kalóriaszegény kísérői lehetnek az ünnepi sülteknek!

A gyümölcsökkel is bánjunk csínján! Valóban egészséges és hasznos mandarint, narancsot fogyasztani, de a mennyiségekre itt is ügyeljünk! Egy narancs tartalmazza a felnőttek számára előírt napi C-vitamin-bevitelt, és mandarinból is 2-3 darabnál több nem kell ahhoz, hogy meglegyen a napi szükséges vitaminmennyiség.

Az alkoholos italok jelentenek még plusz kalóriabevitelt számunkra, főként a pálinkafélék és a töményitalok! Az édes borok és pezsgők kalóriatartalma is magasabb, mint száraz társaiké. Természetesen 1-2 pohár a felsorolt italokból nem ártalmas, de egy üvegnyi mennyiség elfogyasztásával már jócskán túllépjük a kulturált alkoholfogyasztás korlátait.

A mozgást se hanyagoljuk. Ha szerencsénk van és leesik a hó, menjünk ki hógolyózni vagy szánkózni, ha tehetjük. Ha viszont mindezeket nélkülöznünk kell, akkor is kerekedjünk fel egy könnyed esti sétára a karácsonyi vacsora után, csodálatos és meghitt élményekben lehet részünk!"




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.