A múlt és a jövő inspirációinak izgalmas találkozása: Lezajlott a Budapest Central European Fashion Week

Fotó: Cabelló Kristóf
fashion week magyar divattervezők trendek
Tradíciók, modernitás, értékőrzés és kortárs szellemiségek találkozása. Pompa, ragyogás és a szakma nagyjai. A Magyar Divat és Design Ügynökség idén tizenharmadik alkalommal rendezte meg a Budapest Central European Fashion Weeket, amelynek a Szépművészeti Múzeum adott otthont.

Színes programokkal, a legújabb trendekkel és hagyományteremtő céllal várta az odalátogatókat az egyik legmeghatározóbb esemény a divatszakmában. A  Szépművészeti Múzeum mellett az Andrássy úti Hungarian Art and Business épületében kaptak helyet a leginkább Z generációnak szánt szakmai kerekasztal-beszélgetések, előadások.  

A programsorozaton több mint húsz márka és 2024 legújabb trendjei mutatkoztak be. Többek között az ABODI, ARTISTA, DAN!ELLE, KATA SZEGEDI, KATTI ZOÓB, THE FOUR, TOMCSANYI, VIRAG KERENYI és ZSIGMOND.  

A catwalk show-k és kollektív bemutatók lehetőséget biztosítottak az exporttevékenységek növelésére, az ismertség megszerzésére és a hazai márkák szakmai fejlődésének támogatására. A lenyűgöző, látványos, színpompás viseletek ámulatba ejtették a nézőket. 

 

Betekintés a márkákba 

 

ABODI 

Az ABODI a hagyomány és az innováció ötvözete, amelyet mélyen inspirálnak a tervező erdélyi gyökerei és a klasszikus művészeti inspirációk. Luxus, kortárs stílusa, egyedi kreativitása a nemzetközi divatvásárlókhoz is elért. Az ABODI jellegzetes stílusa barokk futurizmusként definiálható; a klasszikus és a modern ötvözése. Ezt jelenítette meg a BCEFW kifutóján is. 

ABODI, divat, trend, márka, 2024
Az ABODI jellegzetes stílusa barokk futurizmusként definiálható
Forrás: HFDA / The Sparkle Content

ARTISTA 

Egyensúly a luxus és a sportos, könnyed nappali viselet között. Mindezt hozza az ARTISTA stílusa. A laza elegancia, amely bármilyen alkalomra eléggé különlegessé tehető. 

A márka leginkább az esztétikai érzékeket helyezi előtérbe és nem az elvont koncepciót.

 Tisztelik a klasszikust, a hagyományos szabásvonalakat, átültetve azokat egy kortárs városi öltözékbe oly módon, hogy extrém vonalakkal párosulnak egy újszerű értelmezésben. Ezt hozták az új szettek is. 

Egyensúly a luxus és a sportos, könnyed nappali viselet között. Mindezt hozza az ARTISTA stílusa
Forrás: HFDA / The Sparkle Content

DAN!ELLE  

A DAN!ELLE egy magyarországi székhelyű kortárs divatmárka. Sajátos hangulata van, amelyet az élénk színek, hibrid formák és a divatos ruhadarabok jellemeznek. A SPACE GEISHA AW24/25 kapszulakollekció hét megjelenésből áll. Fő inspirációja a japán kultúra, ahol a minták szembeállítják a hagyományt a modern társadalommal. A megjelenésekben a japán folklór részletei keverednek az ázsiai utcai viselet jellemzőivel. A kollekciónak az erős női erő, a femme fatale aurája és androgün hangulata van. Célja a nemek közötti egyenlőség hangsúlyozása. 

divat, trend, márka
A DAN!ELLE egy magyarországi székhelyű kortárs divatmárka. Fő inspirációja a japán kultúra, ahol a minták szembeállítják a hagyományt a modern társadalommal.
Forrás: HFDA / The Sparkle Content

 

ZSIGMOND 

Zsigmond Dóra 2014-ben alapította meg márkáját, hogy megőrizze a gyorsan eltűnő vidéki magyar kultúra darabjait. A "Lélegezd be a múltat, lélegezd ki a múltat" mottóval. 

A ZSIGMOND a divat előtti ruhakészítés tudományát hozza vissza a divatba.

 Az így létrejövő darabok nemileg semlegesek, esztétikailag sötétek és teljesen egyedi kivitelezésűek. 

A ZSIGMOND AW24-es kollekcióját a generációkon át öröklődő szóbeli történetek ihlették. Kollekciója a vidéki hagyományok előtt tiszteleg. A kollekció katalizátora egy idősebb hölgy, aki megosztja velünk boszorkányokkal való találkozásait magyar vidéki otthonából.

ruha, trend, márka, divat
A ZSIGMOND AW24-es kollekcióját a generációkon át öröklődő szóbeli történetek ihlették
Forrás: HFDA / The Sparkle Content

KATA SZEGEDI 

A 2009-ben Kata által alapított SZEGEDI KATA az egyik legjelentősebb magyar márka a kortárs divatszíntéren. A független, budapesti székhelyű márka innovatív, modern dizájnt képvisel a kozmopolita egyéniség számára, aki magabiztos és büszke saját magára, aki értékeli az eredetiség kifejeződését a mindennapokban. A kontrasztok iránti szeretet tükröződik minden egyes darabon, sokat kísérletezve a sziluettekkel. A kortárs művészet, az ifjúsági kultúra és a városi életstílus inspirálta szettek nagy sikert alkottak a BCEFW-n is.  

divat, trend, kata szegedi
A kortárs művészet, az ifjúsági kultúra és a városi életstílus inspirálta szettek nagy sikert alkottak a BCEFW-n
Forrás: Cabelló Kristóf

 

TOMCSANYI 

A TOMCSANYI egy budapesti székhelyű slow-fashion női ruhamárka. A TOMCSANYI világában semmit sem vesznek készpénznek. Az élet szokatlan szépségeit vibráló mintákon keresztül képzelik el újra. A TOMCSANYI első évtizede alatt a helyi benyomásokból és a mindennapi életből merített ihletet. A szocialista korszakból, a magyar identitás lényegét kutatva. A kollekciók a művészet, az építészet, sőt, még az érdekes, ám gyakran nem túl vonzó termékek hatásait is felszínre hozták. A kézzel rajzolt nyomatok ebben a szezonban a hagyományos, folklorisztikus, kézzel festett minták újraértelmezését kínálják.  

trend, divat, tomcsanyi
A TOMCSANYI első évtizede alatt a helyi benyomásokból és a mindennapi életből merített ihletet
Forrás: HFDA / The Sparkle Content

Az AW24-es kollekció a hagyomány és a kortárs esztétika harmonikus fúziója, amely megragadta egy letűnt korszak esszenciáját, miközben a vidéki stílus új perspektíváját kínálja. Minden ruhadarab az örökség, a kézművesség és a vidéki élet örökké tartó varázsa mellett tesz tanúbizonyságot. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.