2024. máj. 9., csütörtök Alberta, Benigna, Domokos, Fehérke, Hófehérke

Leopárdminta és egy rakás arany - hódít a gengszterfeleség stílus

Street Style - Day 5 - Milan Fashion Week - Womenswear Fall/Winter 2024-2025, leopárd minta, mob wife, maffiafeleség stílus
Getty Images/Street Style - Day 5 - Milan Fashion Week - Womenswear Fall/Winter 2024-2025 - Edward Berthelot
mob wife gengszterfeleség Maffiózók (sorozat) TikTok
Az idei év egyik legmeghatározóbb divatirányzata a "mob wife aesthetic", vagyis gengszterfeleség esztétika/stílus lesz - vagy már az is. A trend a TikTokról indult, és pár hónap alatt vált népszerűvé, olyannyira, hogy már a sztárok is így öltözködnek.

Az elmúlt évek letisztult eleganciája már a múlté. A “clean girl” és a “csendes luxus” minimalista divatirányzatok kikopóban vannak, valami teljesen új és nagyon más kúszik be éppen a helyükre. A gengszertfeleség stílus teljes ellentéte a már említett trendeknek, követői nehéz szőrmekabátokat, rengeteg aranyékszert, lakk- és állatmintás cuccokat viselnek.

Carmela Soprano letarolta a TikTokot

Az irányzat népszerűsége a The Sopranos (Maffiózók) című kultikus tévésorozathoz köthető, melyet 1999 januárjában kezdtek vetíteni. A 25. évforduló alkalmából az év elején az HBO hivatalos Sopranos TikTok-fiókot indított, ahol mind a 86 epizód 25 másodperces, sűrített összefoglalóját láthatjuk. Ennek köszönhetően egy teljesen új generáció fedezte fel a sorozatot, olyanok, akik még meg sem születtek akkor, amikor adásba került. A női karakterek hivalkodó stílusa újdonságként hatott a fiatalokra. Az angol-olasz internetes használtruha áruház, a Depop adatai szerint, a leopárdmintás ruhákra 213 százalékkal, az arany karikafülbevalókra 70 százalékkal keresnek többen, mint korábban, mert a Z és az alfa generáció tagjai Carmela Sopranóra szeretnének hasonlítani.  

Carmela Soprano stílusát másolják a Z és az alfa generáció tagjai
Forrás: Instagtram/carmeladsoprano/

A divathullám elsöprő sikerére még Francis Ford Coppola filmrendező is felfigyelt. Az Instagramon posztolt egy képet a testvéréről, Talia Shire-ről, aki Connie Corleone-ként gyémántokban pompázik, és a Kayt alakító Diane Keatonról. A képhez ezt írta: „Úgy hallom, a ‘maffiafeleség-esztétika’ visszatérőben van..."

 

Az irányzatból Nunzia Giuliano, a 80-as évekbeli maffiafőnök, Carmine Giuliano lánya még profitált is, piacra dobott egy apjáról elnevezett parfümöt. Az "O Lió" (a maffiafőnök beceneve, az oroszlán) első tételeit pillanatok alatt elkapkodták.

 

„Ízlésük nem volt, pénzük viszont igen"

Míg a trendet követő TikTok felhasználók a helyi trattoriák kockás terítői mellől posztolgatnak, addig az igazi maffiafeleségek a temetéseken, esküvőkön és a tárgyalótermekben mutatták meg a stílusukat. Clare Longrigg, a Maffianők című könyv szerzője azt mondta a The Guardiannak, hogy a gengszertfeleségek a hatalmuk demonstrálásra használták a feltűnőnő öltözködést. Nem mutathattak gyengeséget, pimasznak és nagyon merésznek kellett látszaniuk.

Juliet Polcsa, a Maffiózók sorozat jelmeztervezője "hízelgőnek, mégis zavarba ejtőnek" nevezte a Carmela Soprano stílusa iránti fellángolást. Polcsa ugyanis nem az igazi maffiafeleségekről mintázta Carmelát, hanem a New Jersey-i bevásárlóközpontok újgazdag háziasszonyairól.

Ízlésük nem volt, pénzük viszont igen

 - mondta a jelmeztervező.

Az olasz-amerikai Sarah Arcuri - aki először mutatta be a TikTokon a maffiafeleség stílus alapdarabjait 2022 októberében - azt mondja, Szicíliából származó nagymamája és édesanyja már fiatal korától belénevelte a "jól összerakott" megjelenés fontosságát.

„Hízelgő, hogy az emberek most úgy akarnak öltözködni, mint mi. De azt hiszem, néhányan összekeverik ezt a stílust egy farsangi bállal. Végeredményben, a mob wife esztétika csak a 80-as évek csillogásának a szinonimája" - jelentette ki.

@thesweetpaisana Replying to @Shayna posted this a few weeks ago but resharing because I think this is a helpful guide on how to get started with this trend! This is the only capsule wardrobe you’ll need with pieces you can mix and match to create a ton of different looks. What styling videos do you want to see next? #mobwifeaesthetic #mobwifelife #mobwifeaesthetic #mobwifetrend #carmelasoprano #mobwives #fyp #capsulewardrobe ♬ original sound - The Sweet Paisana

A maffiafeleség stílusnak már a sztárok is behódoltak, az elmúlt hetekben Rihanna, Kendall Jenner, Hailey Bieber és Emily Ratajkowski is mutatkozott mob wife ruhadarabokban.

Kenall Jenner, mob wife stílus
 

Mi kell ahhoz, hogy te is mob wife legyél?

1. Szőrmekabát

Míg az igazi maffiafeleségek családi örökségként adják tovább eredeti bundáikat, addig a fiatalabb TikTok-generáció inkább a műszőrméket részesíti előnyben. Utóbbiak kőolaj számazékokból készülnek, mikroműanyagokat tartalmaznak, ezért érdemes egy egyszerűbb, klasszikus darabot választani, ami nem megy ki gyorsan a divatból. Még jobb, ha átkutatjuk a helyi turkálók kínálatát, vagy online veszünk egyet használtan.

2. Napszemüveg

Egy igazi mob wife hatalmas napszemüveget visel, hangsúlyos kerettel. Lehetőleg legyen rajta jó nagy márkajelzés is.

3. Ékszerek

Ha Carmela Sopranóra akarsz hasonlítani, akkor be kell szerezned egy jó nagy, arany karikafülbevalót, és pár vastag aranyláncot.

4. Erős smink és belőtt frizura

A gengszerfeleség stílushoz hozzátartozik a füstös szem és a hangsúlyos szemöldök. Ne sajnáljuk a pirosítót sem, és használjunk vörös rúzst. A frizurának dúsnak, volumennel telinek kell lennie, a formázáshoz elő kell vennünk a körkefét, és a hajlakkon se spóroljuk!

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.