ránctalanítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Dohányzás, rendszeres éjszakázás, túlzásba vitt napozás, na meg az évek - ezek mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az arcodon egymás után jelennek meg apró szarkalábak és mély ráncok. Szerencsére ma már eszünkbe sem jut irigykedni a plasztikázott arcú sztárokra, viszont az tény, hogy megszámlálhatatlan ránctalanító krémet, pakolást és eljárást kipróbáltunk már. A legjobbakat most veletek is megosztjuk!
A legjobb alapozók zsíros bőrrehttp://www.life.hu/szepulj/smink/20101112-a-legjobb-alapozok-zsiros-borre.htmlA vámpírszérum az új botox?http://www.life.hu/szepulj/borapolas/20101111-a-vampirszerum-az-uj-botox.htmlDrága kozmetikumok helyett - masszíroztass!http://www.life.hu/szepulj/borapolas/20101110-draga-kozmetikumok-helyett-kulonleges-masszazsok.html

1. lépés: Táplálkozz kiegyensúlyozottan!

Azt talán mondanunk sem kell, hogy a dohányzás nemcsak a légzőszerveidet és a fogaidat, hanem a bőrödet is károsítja - kiegyensúlyozott táplálkozással viszont lelassíthatod a ráncok kialakulását! Fogyassz E-vitaminban és omega-3 zsírsavban gazdag élelmiszereket, például májat, szóját, búzacsírát, tökmagot, csipkebogyót és tengeri halat, ezzel ugyanis üdévé, feszessé és egészségesebbé teheted a bőrödet. A bőrfiatalító hatású szőlőt se hagyd ki az étrendedből, évente kétszer-háromszor tarts egyhetes kúrát a főétkezések mellett.

iStockPhoto
iStockPhoto

Tipp: A szőlőt külsőleg is használhatod! Hámozz meg, majd villával nyomkodj szét legalább hat-hét nagyobb szem szőlőt, keverd össze egy teáskanál citromlével és egy evőkanál tejszínnel, majd egyenletesen vidd fel az arcodra, és hagyd rajta tíz percig. A szőlőmagolaj is hatékony bőrfeszesítő - pár cseppet körkörös, belülről kifelé irányuló mozdulatokkal masszíroz a bőrödbe!

2. lépés: Tápláld a bőrödet természetes pakolásokkal!

Hiába használsz méregdrága krémeket és pakolásokat, a ráncaid nem halványulnak, sőt, mintha egyre több szarkaláb jelenne meg az arcodon. Próbálj ki természetes alapanyagokból készített szérumokat, például ezt: reszelj le egy megtisztított sárgarépát, keverj hozzá egy deciliter natúr joghurtot és fél deciliter frissen facsart narancslevet. A keveréket oszlasd el az arcbőrödön, és hagyd rajta legalább tíz-tizenöt percig, ennyi idő alatt ugyanis a joghurt helyreállítja a bőr savköpenyét és hidratálja a hámsejteket, a narancssárga gyümölcsökben és zöldségekben lévő A-vitamin pedig serkenti az új sejtek kialakulását.

Tipp: Hetente egyszer kényeztesd magad ezzel az extra hidratáló pakolással, amely halványítja a szem alatti szarkalábakat: keverj össze tíz-tizenöt csepp mandulaolajat, egy fél tojássárgáját, két-három csepp citromlevet, valamint fél teáskanálnyi bóraxot, egyenletesen vidd fel a szem alatti részre, majd tizenöt perc múlva alaposan mosd le. Ha nincs időd vagy kedved összeállítani ezt a pakolást, esténként sima mandulaolajjal masszírozd át a szemed környékét.

3. lépés: Indítsd a napot arctornával!

Mi tagadás, első hallásra elég bizarr módszernek tűnik a ránctalanító arctorna, pedig tényleg hatásos, ráadásul naponta csak néhány percet kell rászánnod! Először lazítsd el a homlokodat, a mutatóujjaiddal jól szorítsd le a szemöldöködet - a nyomás ellenére próbáld felhúzni a azt legalább tízszer-tizenötször. Ezután engedd le az álladat, nyisd nagyra a szádat úgy, mintha ásítanál, majd pár másodpercre szorítsd össze az ajkaidat: a száj körüli izmokat az is erősíti, ha fél percig csücsörítesz, ugyanennyi ideig szélesen mosolyogsz, majd "felfújod" a pofazacskódat. Végül mozgasd meg a szemkörnyéki izmokat is: húsz másodpercig nézz fölfelé úgy, hogy az alsó szemhéjadat egészen magasra emeled!

Tipp: Nemcsak az arcodon, hanem a nyakadon kialakuló ráncokat is halványabbá teheted napi pár perc speciális tornával. Bemelegítésként végezz pár fejkörzést, majd négy-öt másodpercig tartsd befeszítve a nyakad és a tarkód izmait - lazíts pár másodpercig, majd legalább tízszer-tizenötször ismételd meg a gyakorlatot!

iStockPhoto
iStockPhoto


4. lépés: Sminkelj úgy, mint a profik!

"Óriási tévedés, hogy minél idősebb vagy, annál több alapozót és púdert kell használnod a sminkeléshez. Pont ellenkezőleg: ha például porpúderből túl sok kerül a bőrödre, a szemcsék összegyűlhetnek az apró szarkalábakban, vagyis még jobban kiemelik a ráncokat" - mondja Tóth Zsuzsa sminkes, aki szerint éppen ezért érdemes minden termékből krémes állagút választani. "Mivel a kor előrehaladtával egyre érzékenyebbé és szárazabbá válik a bőröd, ősszel és télen is érdemes fényvédő krémmel indítanod a napot. Használj világos, matt szemhéjfestéket, az alsó szempillákat pedig ne fesd ki, ezzel ugyanis ráirányítod a figyelmet a szem alatti ráncokra és karikákra" - tanácsolja a szakember.

Tipp: Ha a szád körül mély ráncok húzódnak, felejtsd el a sötét színű rúzst, na meg a szájkontúrt is! "A sötét árnyalatok optikailag kisebbé teszik a kor előrehaladtával egyébként is egyre keskenyebbé váló ajkakat. Ráadásul a rúzs még inkább kiemeli a száj környékén lévő ráncokat" - mondja Tóth Zsuzsa, aki inkább a gyöngyházfényű szájfényre és a világos ajakszínezőkre szavaz.

5. lépés: Irány a kozmetikus!

Szerencsére ma már a kozmetikusok is jobbnál jobb ránctalanító eljárásokat alkalmaznak - igaz, némelyikért mélyebben a zsebedbe kell nyúlnod, de még mindig kevesebbe kerülnek, mint a plasztikai műtétek. Hatékony kezelés például az iontoforézis, amely során galvánáram segítségével kollagént, vitaminokat és elasztint juttatnak a bőr mélyebb rétegeibe, így az feszesebbé és hidratáltabbá válik. A kacifántos nevű rejuvenáció is kisimítja a ráncaidat: a kozmetológus lézerfénnyel stimulálja a bőr alatti kötőszövet kollagénját, a bőr a kezelés után néhány héttel simábbá és finomabb tapintásúvá válik.

Tipp: Ha a szelídebb megoldások híve vagy, kérj arcmasszázst a kozmetikusodtól - bár a már meglévő ráncokat nem tünteti el, de legalább az újak kialakulását lassítja, ráadásul teljesen ellazít!

Plusz 5 tipp a ráncok ellen:
1.
Sütőtökből is készíthetsz ránctalanító pakolást: a megsütött tökből vájj ki három-négy evőkanállal, majd keverj hozzá egy-egy teáskanál cukrot és tejfölt. Egy spatulával vidd fel az arcodra, és hagyd hatni legalább tizenöt-húsz percig!
2. Amikor csak teheted, aludj legalább hét-nyolc órát - a ráncok kialakulását ugyanis felgyorsítja az állandó alváshiány!
3. A bőrödet a megfelelő folyadékbevitel is feszesebbé varázsolhatja: naponta legalább két-három liter ásványvizet igyál meg!
4. Ha teheted, fogyassz minél gyakrabban lazacot, amely - amellett, hogy isteni íze van - karotenoidokat tartalmaz, amelyek javítják az arcizom tónusát, ráadásul halványítják a ráncokat is.

Dr. Erbszt András - gerinc- specialistahttp://www.life.hu/life/szakertok/20101114-dr-erbszt-andras-gerincspecialista.html/i/1011/20101114szakertok.jpgSzakértőÁlompasik korhatár nélkülhttp://www.life.hu/life/galeria/20101114-alompasik-korhatar-nelkul-galeria.html/i/1011/20101114testedlel6.jpgKapcsolódó cikkA legbrutálisabb cipők Hollywoodbólhttp://www.life.hu/life/galeria/20101114-a-legbrutalisabb-cipok-hollywoodbol-galeria.html/i/1008/20100816hatrahagy.jpgNézd meg ezt is!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.