A legőrültebb szépségpraktikák a múltból

kréta ólom arzén mész történelem szépség bőrápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Érezted már magad kellemetlenül egy szépséghóbort miatt? Mondjuk azért, mert sörrel mostál hajat, vagy mézet kentél az arcodra, és a környezeted nem nagyon tudta mire vélni az efféle szépség-passzióidat? Hidd el, az összes praktika, amit kipróbáltál, eltörpül a régmúlt szépséghóbortjai mellett. Nem hiszed? Olvass tovább!  

Az évezredek - vagy inkább évmilliók? - során a nők és a szépség elválaszthatatlanul összefonódott. A magunknak és a másoknak való megfelelés a mindennapok része lett, még akkor is, ha azt hisszük, mi igenis képesek vagyunk ellenállni a szépséglobbinak. A szépségkultusz lépten-nyomon hat ránk, elég ha csak a reklámokra gondolunk. Egy szó mint száz: a nőket igencsak könnyű behálózni az igéző szépség ígéretével. Anno voltak, akik enyhén szólva bizarr praktikákat vetettek be a férfiak meghódítására, és persze önmaguk megelégedésére.

Thinkstock
Thinkstock

Sápasztó kréta

Amit mi a láz emelkedésére használtunk, az a 18-19. században a nők egyik kedvelt szépségápolási terméke volt. Vajon mi lehet ez? Hát persze, hogy a kréta. A hölgyek akkoriban úgy tartották, hogy némi krétapor orron át felszívva, és garantált az alabástrom bőrszín. Bátrabbak jóddal is nyomták ugyanezt. Vajon működött? Erős kétségeink vannak efelől!

Bella donna-mánia

Ha egy nő szerelmes pillantásokkal néz valakit, azt két okból teheti: vagy mert valóban gyengéd érzelmei vannak, vagy mert el akar érni valamit. Ez utóbbi fajta mímelt szerelmes tekintetet természetes úton ugyebár nehéz elérni, hisz nem működik a test természetes reflexe. Na, pontosan erre találták ki a bella donnát (olaszul gyönyörű nőt jelent), mely a szembe csepegtetés után kitágította a pupillákat, csillogóbbá varázsolta a tekintetet. Állítólag a viktoriánus nők (később pedig a prostituáltak) odáig voltak érte, még úgy is, hogy túlzott alkalmazása köztudottan vakságot okoz.

Thinkstock
Thinkstock

Egérszőr

A szemöldökdivat folyamatosan változik, elég megnéznünk egy reneszánsz festményt vagy egy 1930-ban készült fotót, és láthatjuk a különbségeket. Azok, akiket nem áldott meg az ég szép dús szemöldökkel, mi mást tehettek volna, mint pótolták eme hiányosságukat. A 1700-as években kifejezetten trendinek számított egérszőrrel megbolondítani a szemöldök természetes ívét. Nem hinnénk, hogy fájt a fejük a higiéniai dolgok miatt, egeret meg ugye nem túl bonyolult beszerezni.

Égetett mész a szőr ellen

Az epilálás természetesen nem új keletű találmány: a nőknek évszázadok óta komoly fejtörtést okoz, hogy miként szabduljanak meg a haszontalan szőrszálaktól. A reneszánsz hölgyek égetett meszet használtak a szőrtelenítéshez, amiről köztudott, hogy bőrrel érintkezve erősen irritáló hatású. A szépségmániás nők persze tettek a kockázatokra, és bőszen kenegették magukat égetett mésszel, ami eltávolította szőrt, de fájó hólyagos bőrt hagyott maga után.

Sápadtság ellen

A köpölyözés ma is használatos technika, és természetesen így volt ez a középkorban is. Akkoriban piócákat használtak a sápadt bőr felélénkítésére, többnyire az orcákon. Ugye el tudjuk képzelni az a groteszk látványt, ahogyan a szépülni vágyó nő csak feldobott egy piócát az arcára, majd várta a hatást, ami nem maradt el: a kicsorduló vér valóban élettel telivé varázsolta a pofit.

Thinkstock
Thinkstock

Ólom és arzén a bőrnek

Bár nem kifejeztt szépészeti praktikáról van szó, története mégis nagyon izgalmas, és témánkba is vág. A nem kedvelt férjet eltenni láb alól nem pusztán a Született feleségek forgatókönyvíróinak agyszüleménye: a feleslegessé vált pasit megölni szinte passziónak számított 17. századi Itáliában. A merész feleségek ólomból és arzénből álló keverékkel kenték be az arcukat, majd csókot kértek a férjüktől. A pasi a nyalakodástól persze lenyelte a gyilkos vegyületet, így hamarosan a szemfedő is rákerült. Azért valljuk be, hogy elég elvetelmültnek kell lenni ahhoz, hogy valaki ilyen kaliberű kemikáliákkal pepecselgessen.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.