Legyen gyönyörű a bőröd télen is: 6 hasznos tanács

tippek fürdés szépség bőrápolás tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tél gyönyörű a havas tájjal, a jégvirágos ablakokkal, a karácsonyi vásárok fényeivel, a forrócsokival, amit ilyenkor megengedünk magunknak. A tél ugyanakkor kegyetlen is: kíméletlen az arcunk, az ajkaink vagy a kézfejünk bőrével szemben. Ez viszont nem jelenti, hogy nem lehetünk ragyogóak a zord időjárásban. Minden az évszakhoz igazított bőrápolási praktikákon múlik.

1. Hidratálj gyakrabban és sokféleképpen!

Télen az egyik, ha nem a legfontosabb feladat a bőrünk hidratálása. A hidratált bőr egészségesebbnek és fiatalabbnak néz ki. Mennyivel jobban érezzük magunkat akkor, ha a bőrünk selymes, finom tapintású, nem fakó, egészséges színe van, és rugalmas, ugye? Ami viszont az esztétikai szempontoknál is lényegesen fontosabb, hogy a bőr a szervezet első számú védelmi rendszere. A száraz bőr gyakran repedezett, így a különböző allergének is könnyebben be tudnak hatolni a mélyebb rétegekbe. A másik, hogy a szervezetben található nedvesség 20 százaléka csak úgy elillanhat a száraz, berepedezett bőrön keresztül.
A téli hidratáláshoz viszont más készítményekre van szükség, mint nyáron. Télen általában száraz és hideg a levegő, ezért ilyenkor inkább gazdagabb, sűrűbb textúrájú, zsíros, olajos készítményekre van szükség. Fontos, hogy a sminkelés előtt készítsd elő az arcbőrt, és mindig használj hidratáló arckrémet, erre kerülhet a hidratáló alapozó, amely nemcsak jó fedést ad, hanem meggátolja, hogy a bőröd kiszáradjon. Naponta többször is használj kézkrémet, és minden fürdés után kend be a tested testápoló krémmel vagy testvajjal.

Thinkstock
Thinkstock


2. Tabu a hosszan tartó, forró fürdő

Apropó, fürdés! Bármennyire is jólesik egy kád forró vízben áztatni átfagyott tagjainkat, vagy hosszasan a zuhany alatt állni, miközben zubog a testünkre a forró víz, ezekről inkább mondjunk le a bőrünk érdekében. A forró víz ugyanis rossz hatással van a bőr vízmegtartási képességére.
Télen legyen a fürdési idő rövidebb, és a forró helyett inkább meleg vizet használj. Nem kell lemondanod a kádban való relaxálásról sem - csak önts a meleg (nem forró!) vízhez fürdőolajat, és ne feledkezz meg a testápolásról!

3. Napvédelem télen is

A káros UV-A- és UV-B-sugárzás nem szűnik meg télen sem, csak nem olyan erős, mint nyáron. Ha tudod, hogy hosszan leszel a levegőn, és szép, derűs az idő, kötelező fényvédő krémet használni. Sportboltokban, drogériákban lehet kapni olyan téli naptejet, amelyet kifejezetten a hideg és szeles időjáráshoz fejlesztettek ki.

4. Ápold az ajkaidat!

A sminkeléskor nemcsak a hidratáló alapozó használata ajánlott, hanem a hidratáló ajakbalzsam is. Az ajkak bőre sokkal finomabb és érzékenyebb, mint a többi bőrfelület az arcon, ezért könnyebben kiszárad és berepedezik. Sminkelés előtt külön figyelmet kell szentelned az ápolására: mindig használj olyan szőlőzsírt, amelyikről biztosan tudod, hogy az összetevői nem okoznak függőséget.

Thinkstock
Thinkstock


5. Radírozz rendszeresen!

A bőrápolás alapja, a testápolás és az alapozás előtt (persze a tisztálkodás után), a rendszeres bőrradírozás, ami eltávolítja a bőrről az elhalt hámsejteket. A bőr így nemcsak frissebb és ragyogóbb lesz, de a pórusok felszabadulnak, és a tápanyagban gazdag hidratálók is könnyebben és mélyebbre szívódnak fel. Mindig a bőrtípusodnak megfelelő terméket válassz, mert az nem fogja kiszárítani a bőröd.

6. Viselj kesztyűt!

Elég csak elszaladni a sarki boltba és hazahozni a szatyrot, máris vörös, kiszáradt és viszketős lesz a kezünk bőre. A kézfej bőre szintén vékonyabb, mint a test többi részén lévő bőr, és kevesebb faggyúmirigy található ezen a területen, ezért sokkal gyorsabban megviseli a téli időjárás. A kézkrémek mellett ne feledkezz meg a kesztyűről sem. Amikor csak teheted, viseld ezt a praktikus és divatos kiegészítőt!

Így sminkelj télen: Praktikák a tartós sminkeléshezhttp://www.life.hu/szepulj/smink/20111117-igy-sminkelj-telen-praktikak-a-tartos-sminkeleshez.htmlA sztárok legújabb hóbortja a digitális hajgöndörítéshttp://www.life.hu/szepulj/haj/20111117-a-sztarok-legujabb-hobortja-a-digitalis-hajgondorites.htmlÍme a világ legnagyobb szájahttp://www.life.hu/szepulj/20111116-ime-a-vilag-legnagyobb-szaja.html



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.