Hajfestés a terhesség alatt - Igen vagy nem?

Forrás: Thinkstock -
hajfesték méreganyag szépségápolás hajfestés szépség kismama
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan vannak, akik azért, mert babát várnak, még nem szeretnék elhagyni magukat. Ilyenkor különösen fontos, hogy a háromszorosára dagadt boka, a hatalmas has és a puffadt végtagok mellett legalább a frizurád rendben legyen. A hajfestés azonban az egyik legmegosztóbb kérdés, amivel a kismama a terhessége elején szemben találhatja magát. Akkor most szabad festeni, vagy sem? Ha nem, miért? Ha igen, akkor mivel?

Néhány héttel ezelőtt rácsodálkoztunk az éppen babát váró műsorvezető, Dombóvári Vanda hajára. A mindig mosolygós tévés szőke haját - valószínűleg a terhessége miatt - jó ideje nem festi, így látványos lenövése van. A Life.hu kíváncsi volt arra, vajon mennyire elavult vagy mennyire van érvényben az a szabály, mely szerint a terhesség alatt nem szabad hajat festeni, mert a festékanyagból származó kemikáliák felszívódnak a kismama bőrén keresztül a véráramba és károsítják a magzatot. Úgy tudjuk, hivatalosan még mindig nem bizonyították, hogy a hajfesték káros a magzatra. Viszont egyetlen olyan átfogó vizsgálatról sem tudunk, amelynek során hajfestéket használó és nem használó kismamák gyermekeit vizsgálják tíz vagy tizenöt éven keresztül, hogy van-e bármilyen kimutatható különbség közöttük.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Alexandr Dubovitskiy

Az orvosokat, nővéreket és a fodrászokat megosztja a téma. Az általunk megkeresett szakértő, Czinki Herbert, a Hajas Szalonok egyik fodrásza szerint az 1900-as évek első felében még valóban léteztek olyan hajfestékek, amelyeket nem ajánlott volna, de az egyre szigorodó EU-szabályozások miatt ma már egyre kevesebb káros anyag van a különböző kozmetikai termékekben. Szerinte a kismamák nyugodtan festethetik a hajukat, mert a hajfesték nem szívódik fel a fejbőrön keresztül, így nem kerül a véráramba se. Amire oda kell figyelni, hogy a kellemetlen szagok ne zavarják meg a terhes nőt, mert abból akár kellemetlen rosszullét is kialakulhat. A szakember azt tanácsolja, hogy könnyen szellőztethető térben fess vagy festess hajat, hogy véletlenül se kelljen beszívnod a festékszagot. Amit semmiképp sem ajánl, az a henna, mert aki a hennázás után oxidációs hajfestéket használ, annak szó szerint elfüstölhet a haja. Az oxidációs hajfesték reakcióba lép a hennával és hőképzés indulhat, kevésbé súlyos esetben pedig az történhet, hogy a hajunk aranyszőke helyett például zöld színben pompázik.

Vannak, akik a fenti véleménnyel csöppet sem értenek egyet. Azt állítják, a festékekben található káros anyagok felszívódnak a véráramba, de ez olyan csekély mennyiség, ami nem biztos, hogy károsítja a babát. A konzervatív orvosok, védőnők, de még a szépségiparban dolgozók között is van olyan, aki szerint nem érdemes hajat festeni a terhesség és a szoptatás alatt.

Éva, a kisfia 4 hónapos:

"A hajfestésről sok mindent hallani, ki ezt mondja, ki azt. Persze a kozmetikai ipar azt erősíti, hogy semmi baj nem lehet, de ha így volna, nem csökkentenék a kutatási eredmények révén évről évre az egyes összetevők mennyiségét, s nem látna napvilágot egyre több olyan értekezés, amely a rákkeltő anyagokat boncolgatja. Én is a szépségiparban dolgozom, és évről évre egyre többen jönnek hozzám azzal, hogy egyik napról a másikra allergiásak lettek. Korábban mindenféle hajszínem volt már a narancstól a lilán át egészen a feketéig bezárólag. A terhességem előtt egy-két hónappal leálltam a hajfestéssel, annak ellenére, hogy nem hiszem, a hajfesték önmagában ludas lenne bármiért is. Azt azonban gyanítom, hogy a hajfestés is szerepet játszik a saját, vagy a gyermekeink allergiás reakciójának kialakulásában. Hogy fogom-e még festeni a hajamat? Minden bizonnyal, de hogy mikor és mivel? A szoptatás után talán hennával, vagy valami olyan készítménnyel, aminek kedvezőbb az összetétele. A terhességem előtti ösztönös döntés mára egyre tudatosabb életvitelt eredményezett: igyekszem minden káros dologtól megszabadulni. Nem vagyok biomániás, csak szeretem a természetet és szeretnék még sokáig a gyermekem mellett maradni."

A legtöbb fórumon azt javasolják a kismamáknak, hogy próbáljanak köztes megoldást választani: az első trimeszterben (az első 12 hét) például hanyagold a hajfestést, utána pedig válaszd a növényi eredetű festékeket vagy a melírozást. Az előbbi lényegesen kevesebb káros anyagot tartalmaz (igaz, a hennás hajfestékkel vigyázni kell, a teljesen természetes megoldás híveinek a 100 százalékos hennaport ajánlják), az utóbbinál pedig a festék nem érintkezik a fejbőrrel.

Lilla, egy másfél hónapos kisfiú édesanyja:

"Az egész terhességem alatt kerülni akartam az ammóniás, hidrogénes festést. Hallottam a szalonokban elérhető ammóniamentes festékről, de végül nem mentem festetni. Ennek több oka is volt. Az egyik, hogy a saját fodrászom szalonjában ez a termék nem elérhető. A második, hogy nem találtam olyan szimpatikus szalont, ahol az említett hajfesték elérhető lett volna. Végül arra jutottam, hogy mindig én festem a hajam, miért akarnék egy fodrásznak fizetni azért, amit én is meg tudok csinálni. Ugyan az egyik drogériában kapható volt ammónia- és hidrogénmentes festék, de a négy-ötezer forintos ár eltántorított a vásárlástól. Végül a henna mellett döntöttem, mivel vörös a hajam. Nehezebb használni, mint a normál hajfestéket, de annak, aki rendszeresen festi otthon a haját, nem okoz nehézséget, az illata pedig szuper!"

Anna, egy másfél éves ikerpár édesanyja:

"17 éves korom óta festem a hajam, ezért mikor kiderült, hogy babákat várok, fontos kérdés volt, hogyan tovább. Egyrészt nem akartam nagyon slampossá válni, de a babák egészsége fontos volt számomra. Sokan rémisztgettek, hogy ezzel milyen mérgeket juttatok a szervezetembe, mások szerint ez a mennyiség semmilyen hatással nincs a magzatra. Ezzel a káosszal a fejemben végül arra jutottam, hogy megbeszélem a fodrászommal, aki köztes megoldást javasolt: melíroztunk, mivel azt úgy tudta megcsinálni, hogy a festék nem érintkezett a fejbőrrel. Végül nagyon örültem, hogy így döntöttem, mert magamat ismerve nem lettem volna nyugodt, ha befestem a hajam, mivel folyamatosan azon rágódtam volna, hogy mi van, ha ezzel mégis ártok a babáknak. Az ikrek kéthónaposak voltak, mikor újra befestettük a hajam, de mivel nem szoptattam, ekkor már semmi félnivalóm nem volt!"

Külön csoportba tartoznak azok, akik nem hisznek abban, hogy a hajfestékben több méreganyag van, mint a városi környezetben. Még az is lehet, hogy nekik van igazuk, hiszen egyelőre még mindig nincs megbízható válasz a kérdésre. Az biztos, hogy érdemes minden kismamának tisztában lennie a lehetőségekkel és az alapján kell döntenie, amely szerinte a legjobb megoldás.

Panna, a kisfia 4 hónapos:

"A terhesség alatti hajfestésről én is hallottam rémhíreket, ennek ellenére is festettem a hajamat. A terhesség alatt körülbelül háromszor került rá sor, és láss csodát, makkegészséges kisfiam született. Fiatal korom ellenére nagyon őszülök, furcsán néztem volna ki a terhességem alatt egy jókora, mákos lenövéssel. A mérgekkel kapcsolatban azt gondolom, hogy egy félórás nagykörúti séta alatt sokkal több mérget lélegzünk be, mint egy hajfestés során. Alternatív megoldás lehet az ammóniamentes hajfesték, csak az nagyon drága - én körülbelül 15.000 forintot fizettem érte, ráadásul csak bizonyos fodrászatok alkalmazzák."

Hajfestés - igen vagy nem? Mit mond a fodrász? Mit mond a bőrgyógyász?http://www.life.hu/szepulj/haj/20111019-hajfestes-igen-vagy-nem-mit-mond-a-fodrasz-mit-mond.htmlIlyen volt rövid hajjal a Barátok közt egykori szereplője - Fotókon a ma 29 éves szépséghttp://www.life.hu/life/galeria/20120803-fotokon-akkor-es-most-dukai-regina-modell-es-enekesno.htmlInstant szépségtipp: Így fesd be a hajad idén nyáron!http://www.life.hu/life/galeria/20120724-instant-szepsegtipp-igy-fesd-be-a-hajad-iden-nyaron.htmlMegszabadult hosszú, göndör hajától az énekesnőhttp://www.life.hu/szepulj/20120720-megszabadult-hosszu-hajatol-az-enekesno-alicia-keys.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.