Izzadást és kellemetlen szagot okozó ételek

fokhagyma fűszeres étel izzadás testszag alkohol ételek dohányzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hiába illatosítod, dezodorálod magad, mégis kellemetlen foltok jelennek meg a hónod alatt, esetleg az illatoddal sem vagy megelégedve? A kozmetikumok helyett lehet, hogy az étrendedet kéne lecserélned.

Miért lesz kellemetlen illatunk?

Az izzadás testünk természetes reakciója, de a hőségen kívül még rengeteg tényező befolyásolhatja: ilyen a fizikai aktivitás, hormonális zavarok, egyes gyógyszerek, betegségek, de az elfogyasztott ételek, italok is. Ezek illékony szerves vegyületei ugyanis nemcsak az emésztőrendszerünkbe kerülnek be, hanem kiválasztódnak a verejtékben is. Amíg ezek ki nem ürülnek a szervezetből, addig a vizeletben, leheletben és az izzadságban is éreztetik hatásukat, s a keletkező kellemetlen szagot nagyon nehéz elfedni.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Kávé, dohány, alkohol

A gyakran fogyasztott kávé ugyan életben tart, ám melegítő hatása révén meg is izzaszt, pláne, ha forrón isszuk. A túlzásba vitt alkoholfogyasztást is megérezni a testszagon, hiszen értágító hatása miatt fokozottabb verejtékezésre késztet, ráadásul a máj ecetsavvá bontja le, melynek egy része leheletünkön és izzadságunkon át is érezhető. Ha mindezek mellett még dohányzol is, akkor nemcsak a cigarettafüst bűze ragad a hajadba, ruhádba, de a nikotin hatására emelkedik a pulzus és a testhőmérséklet is, így többet izzadsz.

Tudtad?

A folyadékpótlás viszont segíthet: kánikulában napi három liter folyadék bevitele a testszagot is kellemesebbé teheti, s ugyanez igaz a lédús gyümölcsökre is.

Vigyázz a csípős ételekkel!

Az erősen fűszeres, csípős ételekkel sem árt óvatosan bánni nyáron, mivel a bennük található kapszaicin erősen melegítő hatású, s lényegében becsapja az agyat, mely azt hiszi, a szervezetnek túlzottan melege van. Emiatt a hipotalamusz jelet küld a verejtékmirigyeknek, melyek fokozottabban kezdenek dolgozni, ezért gyakori a kiadós fűszeres étel utáni, sóhajokkal tarkított homloktörölgetés. Ha már megtörtént a baj, akkor sok folyadék, esetleg egy pohár hideg tej még segíthet, de jobban jársz, ha a melegebb napokon elkerülöd a csípős, fűszeres ételeket.

Tudtad?

Bizonyos fűszerek, például a curry vagy a kömény annyira intenzív és maradandó nyomot hagy maga után, hogy ha a várandós édesanya szülés előtt fogyasztja, az a kisbaba illatát is befolyásolhatja.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A testszagmester fokhagyma

Bár nagyon egészségesek, a magas kéntartalmú zöldségek hosszan tartó vagy nagy mértékű fogyasztása bizony érződik a bőrön. A túlzásba vitt bab- vagy szójafogyasztás már ronthat természetes illatunkon, de ugyanez elmondható a káposztáról, brokkoliról, vöröshagymáról, s a jól ismert testszagmester fokhagymáról is. Orrunk annyira érzékeny, hogy már kis mennyiségű kénre is reagál, ráadásul a hagymafélék még izzasztanak is - nyáron jobb mérsékelni fogyasztásukat.

Tudtad?

A fokhagyma olyan erős, hogy ha a lábadra kötözöl egy gerezdnyit, esetleg bedörzsölöd vele a talpad, kis idő múlva már érezni a leheleteden ismerős, csípős illatát.

A húsnak sincsen jó híre

Egyes elméletek szerint a kellemetlen testszagért nagy mértékben felelősek az elfogyasztott állati fehérjék, melyek feldolgozásakor rossz szagú bomlástermékek keletkeznek. A rendszeres húsevők egy része ezt ugyan nem tapasztalja, de állítólag már az illatáról meg lehet különböztetni egy vegetáriánus és egy húsevő embert. Ezügyben kutatást is végeztek, melyben különböző nőket kértek fel arra, hogy rendszeres disznóhúsfogyasztó, illetve hústól tartózkodó emberek illatát elemezzék: a többség a kevésbé intenzív illatú vegetáriánusokra szavazott.

Bevált praktikák az izzadás és testszag ellenhttp://www.life.hu/szepulj/20130605-praktikak-izzadas-es-testszag-ellen.htmlItt a bizonyíték: a sztárok is izzadnak!http://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20121212-kowalsky-balazs-jogaorat-tartott-sztaroknak.htmlA túlzott izzadása majdnem tönkretette a táncosnő karrierjéthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121016-tulzott-verejtekezesi-zavarban-szenvedett-egy-brit-tancosno.htmlNem tudjuk kiizzadni a szaunában! Öt mítosz a zsírrólhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20101013-nem-tudjuk-kiizzadni-a-szaunaban-ot-mitosz-a-zsirrol.htmlA nők azért izzadnak kevésbé, hogy elkerülhessék a kiszáradásthttp://www.lifenetwork.hu/lifenetwork/noi-egeszseg/20101014-a-nok-azert-izzadnak-kevesbe-hogy-elkerulhessek-a-kiszaradast.html60 celsius fokban is foltmentes az izzadságmentes inghttp://www.lifenetwork.hu/lifenetwork/lifemagazin/blog/20101011-80-celsius-fokban-is-foltmentes-az-izzadsagmentes-ing.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.