Figyelj jobban a bőrödre! Fényvédelem forró nyári napokon

Forrás: Thinkstock -
bőr fényvédő naptej fényvédelem bőrápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nyáron a bőrápolásra, különösen a fényvédelemre a szokottnál is jobban oda kell figyelni, hiszen a bőr nem felejt. Szó se róla, kell a testnek a D-vitamin, azt pedig biztosan tudod, hogy délelőtt 11 és délután 3 között a napozást érdemes minimálisra csökkenteni, de ezen kívül vannak még más dolgok is, amikre figyelj oda, ha naptejet vásárolsz. 

A legfontosabb: az arc védelme

Imádsz napfürdőzni? Akkor biztosan tudod, hogy az arc védelme mindennél fontosabb: itt a bőr hamarabb öregszik, mint a test többi részén, ráadásul ha a hétköznapokban nagy gondot fordítasz a rendszeres hidratálásra, bőrápolásra, akkor nincs értelme a napozások alkalmával ezt azonnal tönkretenni. Blaskovics Ildikó kozmetikus szerint, ha megtehetjük, vásároljunk külön fényvédőt az arcra, mert itt érzékenyebb a bőr, jobban kell óvni a nap káros sugaraitól.

Forrás: Thinkstock

Life.hu-tipp

Míg húsz-harminc éve még csak az elvetemült napozók körében volt elterjedt, addig mára a naptej életünk része lett: kenjük a gyermekeket, magunkat, párunkat, és külön spórolunk a márkásabb, ötvenes faktorszámú darabokra. De valóban szükségünk van ennyi óvintézkedésre? A Life.hu ITT utánajárt a kérdésnek.

Ha irodai munkát végzel, akkor nyáron sem szükséges nap közben fényvédős arckrémet használnod, mert reggel és munka után már nem nagyon tud leégni a bőr a napon, így felesleges terhelni a bőrt. Ha azonban sokat vagy a napon, a hidratálókrémre vigyél fel lehetőleg egy 25-30 faktoros fényvédőt, ha pedig májfoltokra hajlamos a bőröd, akkor érdemes még magasabb faktorszámú terméket használni. Ez lehet akár színezett krém is, a lényeg, hogy védjen a naptól. Arcra mindig erősebbet javaslok, mint a test többi részére, mert itt öregszünk a legjobban. De például a strandon egy kalappal, baseballsapkával is védheted az arcod, és törekedj arra, hogy keveset napoztasd. Nem azt mondom, hogy hófehérnek kell lenni, de az arc bőrét tényleg óvni kell, amennyire csak tehetjük!” – vallja a Life.hu szakértője.

1. Solait, 2. La Roche Posay, 3. Garnier, 4. Nivea 4499 forint, 5. Avon 1799 forint, 6. Rossmann 999 forint, 7. Hawaiian Tropic

Mit jelent a faktorszám?

A faktorszám (SPF) azt mutatja meg, hogy a naptej használatával mennyi ideig védekezik a bőr a leégés ellen. Azonban ez függ attól is, kinek milyen a bőrtípusa, mennyire könnyen ég le, illetve számít az is, hogy napozás közben mennyi időt tölt a vízben. Ha például nagyon könnyen leég a bőröd, akkor egy 15-ös faktorszámú naptejjel körülbelül 30 percet lehetsz a napon leégés nélkül, míg egy olyasvalaki, aki hamar barnul, és eredetileg is barnább a bőre, ugyanezzel a faktorszámmal akár 3 órát is kibírja a napon leégés nélkül. Ezért javasolják a szakértők is a minimum 30-as faktorszámú termékek használatát – olvasható az Origo.hu egy korábbi cikkében.

Hova mit kenjek?

Krémek, olajok – ma már számtalanféle kozmetikum közül választhatunk. Ildikó azt javasolja, a testre vásárolt naptejet, napolajat csak akkor kenjük az arcra, ha tényleg jó minőségű a termék, de először nézzük meg a csomagolásán, lehet-e ott is alkalmazni. „Fontos, hogy lehetőleg titán-dioxidos fényvédőt válassz, ez sokkal egészségesebb a bőrnek. Vásárlás előtt az összetevőket érdemes alaposan átnézni; amennyire tudod, mellőzd a kőolajszármazékokat tartalmazó készítményeket. Ha olajat használsz, azt nedves bőrre vidd fel, úgy sokkal hatékonyabb. Ha pedig a faktorszámokat nézzük, a fehérebb bőrtípusúaknak 30-as faktorú termékeket javaslok, aki pedig könnyen barnul, annak a 20-as is tökéletes. Ha sokat vagy a vízben, érdemes gyakrabban átkenni a bőrt, különösen a vállakat, a dekoltázst, mert a vízben is könnyen le lehet ám égni.”

1. Clinique 21 dollár, 2. mySpirit 4990 forint, 3. Herbalife Skin, 4. Neutrogena, 5. Estée Lauder, 6. Vichy

Life.hu-tipp

Óvd a gyerekek bőrét is a naptól – ITT korábban megmutattuk, hogyan érdemes naptejet választani a kicsiknek!

Ápold az ajkakat!

Az arc és a test ápolása mellett az ajkak is megszenvedik a sok napfényt, a medencék klóros vizét. Éppen ezért az ajkakra is érdemes lehetőleg fényvédővel ellátott ajakápolót kenni, de itt használhatod akár a naptejedet is. Sőt, a sheavajnak is van egy alacsonyabb, 2-3-as faktorszáma, így az is jó megoldás.

Ápold a bőrt napozás után!

A nap végén a hidratálásra is figyelj oda, a napsugarak, a klóros víz ugyanis nyomot hagynak a bőrön. Alaposan moss le magadról mindent, majd kend be a bőröd hidratáló testápolóval. Érdemes olyat választani, amelyik aloe verát is tartalmaz, ez ugyanis nyugtatja, regenerálja a bőrt. „Ma már kapni önbarnítóval ellátott termékeket is, sőt olyat is, aminek nem olyan erős az illata, mert cukorszármazékokból készül – ezekkel lehet a barnaságot tartósabbá tenni” – mondja Ildikó.

Gladiátorszandál kontra gyógypapucs - kényelmes darabok 2015 nyarárahttp://www.life.hu/trend/20150622-divat-es-trend-lapos-papucsok-szandalok-amik-kenyelmesek.htmlBár rajongunk az álomszép tűsarkú lábbelikért, valljuk be, a hét nagy részében nincs nagy kedvünk 10 centis sarkakon átszelni a fél várost. Szerencsére a lapos papucsok, szandálok között idén is van miből válogatni – mutatjuk is kedvenceinket!TrendFotó: Zsigmond László/Life.huKészülj a strandszezonra! Színes, mintás fürdőruhák 10 000 forint alatthttp://www.life.hu/trend/20150522-trendi-furdoruhak-10-000-forint-alatt.htmlMég nem indultál el fürdőruha-beszerző körútra? Nincs kedved borsos összegeket költeni a strandolásra? Összeszedtünk néhány bájos és divatos darabot az idei kínálatból, 10 000 forint alatt!TrendThinkstockFigyelj a részletekre, és nem lőhetsz mellé - okosan válassz fürdőruhát 2015 nyarára!http://www.life.hu/trend/20150527-furdoruha-2015-nyarara-alak-szerint-szemes-nora-stylist-segit.htmlSzívből gyűlölöd a fürdőruha-vásárlást? Idén állj hozzá másként a dolgokhoz, és ne hagyd, hogy a próbafülkék rémes megvilágítása és néhány pluszkiló miatt rémálommá váljon a tökéletes darab megtalálása. Keresd tudatosan az alakodra passzoló darabot, és fogadd meg Szemes Nóra személyi stylist tanácsait. TrendThinkstockA pasik gyűlölik, mégis évtizedek óta hódít - így viseld az egyberészes fürdőruhát!http://www.life.hu/trend/20140729-egybereszes-furdoruha-mar-viselt-ilyet-sophia-loren-natalie-wood-igy-erdemes-viselni.htmlNemrég kiderítettük, melyek azok az idei nyári trendek, amiktől a pasikat kiveri a víz, és sajnos az egyberészes fürdőruha nem aratott osztatlan sikert. Pedig ez a ruhadarab legalább olyan trendi, mint a bikini, és tud roppant csinos is lenni. Még mindig zajlanak a leárazások, ráadásul jön még kánikula, így még nem késtél le arról, hogy beszerezz egy ilyen darabot!TrendOrigoVálassz fürdőruhát, ahogy a sztárok csinálják!http://www.life.hu/trend/20140430-furdoruhavalasztas-ahogy-a-sztarok-csinaljak.htmlMi a közös Blake Lively-ben, Rihannában, Mila Kunisban és Bódi Sylviben? Mindannyian imádják a vízpartot – csak más-más stílusban! Inspirálódj a szépségek gardróbjából, hogy idén nyáron te is úgy hódíthass, mint egy sztár!TrendOrigoFürdőruhavásárlás könnyedén? Így válassz bikinit az alakodra!http://www.life.hu/trend/20140430-furdoruhavalasztas-testalkat-szerint.htmlMegkönnyítenéd az idei bikinivásárlást? Csökkentsd a próbálgatással és csalódottsággal töltött időt, keresgélj csak az alkatodnak megfelelő fazonok között! A Life.hu összegyűjtötte a 2014-es szezon legjobb „alakformáló" fürdőruháit.Trend--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.