Mi?! Kim Kardashian nem szokott hajat mosni?

Forrás: AFP/Rick Diamond -
fashion week fejbőr Kim Kardashian haj szépségápolás hajmosás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy új szépségtrend a kevesebb több elvét hangsúlyozva azt hirdeti, hogy minél ritkábban mosunk hajat, annál jobb. Többek közt Kim Kardashian is leállt a sűrű hajmosással, de vajon van igazság mindezek mögött, vagy csak egy újabb divathóbortról van szó?

Dr. Angela Lamb, a New York-i Westside Mount Sinai Bőrgyógyászati Központ szakembere szerint mindez nagyban függ attól, kinek milyen típusú haja van, hiszen ahogy minden hajtípusnak más sampon való, úgy a mosás gyakorisága is változó lehet. A "no-poo" - azaz samponmentes mozgalom hívei olyan szerekkel tisztítják a hajukat, melyek semmilyen kemikáliát nem tartalmaznak, például szódabikarbónával, hidratálásra pedig almaecetet használnak, és egyre több New York-i hajszalonban is átálltak erre a módszerre.

Forrás: AFP/Rick Diamond

Amint azt Lamb elmagyarázta, a haj fehérjéből áll, és minden egyes hajszál gyökerénél van egy olajmirigy. Az ebből a mirigyből termelődő olaj fedi be a hajszálat és védi meg attól, hogy törékennyé váljon.

A samponmentesség elméletének hátterében éppen az a gondolat áll, hogy ettől a természetes védőrétegtől nem szabad megfosztani a hajat, és ha nem használunk semmilyen hajápoló vagy hajformázó szert, akkor lényegében nincs is szükség hajmosásra.

Más vélemények szerint ugyanakkor a fejbőrnek igenis szüksége van arra, hogy időnként megtisztítsák, hiszen a környezeti ártalmaktól - kosztól, portól - nem tudunk megmenekülni, így aki teljesen kiiktatja a tisztítószerek alkalmazását a haján, annak a fejbőrén gombás vagy bakteriális fertőzések jelentkezhetnek. Lamb szerint a legjobb az, ha mindenki kikísérletezi magán, hogy milyen gyakran van szüksége hajmosásra, hiszen ezzel nem kockáztat semmit. Ha valaki elhatározza, hogy holnaptól nem használ sampont, a haja úgyis jelezni fogja, ha "nem tartja jó ötletnek".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.