20 éve gyilkolták meg Gianni Versacét - Így emlékeztek rá!

divattervező Gianni Versace gyilkosság topmodell Versace
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
20 évvel ezelőtt történt, 1997. július 15-én, hogy meggyilkolták az akkor legsikeresebb és imádott divattervezőt, Gianni Versacét. Halálának okáról ma is rengeteg teória él, ami viszont biztos, hogy a kivételes tehetségű, sajátos szemléletmóddal megáldott legenda elvesztése nagy tragédia volt. Két évtized múltán, a milánói divathéten az egész szakma előtte tisztelgett.

Két lövés

Gianni Versace reggeli sétájából tért haza, amikor Maimi Beach-i villája kapujában két lövéssel végzett vele Andrew Cunanan. A férfi rövid időn belül ötödik gyilkosságát követte el. Április 29-én legjobb barátjával, Jeffrey Traillel, később szerelmével, David Madsonnal is végzett. A második gyilkosság előtt a beszámolók szerint Andrew és David két napot töltöttek együtt Jeffrey holttestével, akit szőnyegbe csavarva találtak meg a rendőrök: a fejét kalapáccsal verték szét. A szerelme holttestét néhány nappal később egy minneapolisi parton találták meg, vele fegyverrel végzett Andrew, aki egyesek szerint gyógyszerekkel és drogokkal kereskedett, mások szerint férfiprostituáltként is dolgozott.

Gianni Versace reggeli sétájából tért haza, amikor Miami Beach-i villája kapujában két lövéssel végzett vele Andrew Cunnan Forrás: Getty Images

A két, hozzá legközelebb álló férfi meggyilkolását követően két ismeretlen férfit ölt meg. Lee Miglin egy 75 éves ingatlanmogul volt, állítólag boldog házasságban élt. A nyomozók nem tudták bizonyítani, hogy lett volna közöttük kapcsolat, így a gyilkosság okát nem sikerült felfedni. Kegyetlenül végzett vele: fűrésszel elvágta a torkát és metszőollóval mellkason szúrta. A negyedik gyilkosságot állítólag egy kocsi miatt követte el: egy temető gondnokát ölte meg, hogy ellophassa a platós autóját. Ezzel a kocsival látták őt Miamiban is, ahova feltehetően Gianni Versace meggyilkolása miatt utazott. Egyes teóriák szerint a kábítószer vette el Andrew eszét, mások szerint mindig is híres akart lenni, ezért végzett a tervezővel, akivel korábban San Franciscóban találkozott egy bárban. Vannak, akik azt gondolják, a férfi szolgálatait is igénybe vette a tervező, és ebből alakult ki konfliktus. Andrew nyolc nappal a tervező meggyilkolása után ugyanazzal a fegyverrel végzett magával.

Maffia ügyek

Giuseppe Di Bella, aki korábban a N'drangheta, azaz a kalabriai maffia tagja volt, Metastasi című könyvében számolt be a maffia bizonyos ügyeiről, többek között arról, hogy milyen kapcsolatban állt a szervezett bűnözéssel Gianni Versace. Di Bella szerint Versacét pénzmosásra használta a maffia: „Óriási összegek folytak be be drogokból, zsarolásból, védelmi pénzekből, uzsorakamatból. Hegynyi pénzek, amiket tisztára kellett mosni. Erre persze bárokat, éttermeket, ingatlant és luxuscikkeket is használtak, de olyan tiszta üzleteket is, mint a Versace" - mondta az egykori maffiatag. Halála idején állítólag súlyos összegekkel tartozott a maffiának, ezért a hamvait is megpróbálták ellopni, hogy azzal zsarolják a családot. Ugyan az egykori maffiatag, Di Bella beszámolói más nyomozás alkalmával is igaznak bizonyultak, a Versace család közleményben fejezte ki felháborodását a könyvben leírtak miatt: „Fenntartjuk magunknak a jogot, hogy megvédjük Gianni Versace emlékét és jó hírnevét civilben és a bíróság előtt is."

Az egykori maffiatag, Di Bella beszámolói ugyan más nyomozás alkalmával is igaznak bizonyultak, a Versace család mégis közleményben fejezte ki felháborodását a könyvben leírtak miatt Forrás: Getty Images

Pénz, pénz, pénz

„Két óra alatt el tudok költeni 3 millió dollárt (kb 800 millió forint)" - mondta Gianni Versace, aki egyenesen imádta a luxust. Világszerte több villát tartott fenn, ráadásul óriási gyűjteménye volt műalkotásokból. Az Észak-Olaszországban található nyaralójából 550 tárgyat bocsátottak aukcióra, melyek közel 8 millió euróért, közel 2 és fél milliárd forintért keltek el.

Gianni Versace egyenesen imádta a luxust Forrás: Getty Images

Világhírnév

Gianni Versace 50 éves korára olyan volt, mint egy rocksztár. Körberajongták, mindenki imádta és tisztelte a tehetségét. Jól látták, nemcsak tervező, valójában egy divatdiktátor volt, egy igazi újító, akinek a kedvenc szórakozása: áthágni a szabályokat, és a végsőkig kísérletezni. Ellentmondásos fogadtatását jól mutatja, hogy több divatbemutatója után is azt jósolták: egyetlen darabot sem fog eladni, a nők viszont egyenesen megvesztek a ruháiért.

Több divatbemutatója után is azt jósolták: egyetlen darabot sem fog eladni, a nők viszont egyenesen megvesztek a ruháiért Forrás: AFP/Pierre Verdy

Mivel édesanyja is ruhákat készített, már fiatal korában ez a kreatív környezet vette körbe. Divatcégét végül 1978-ban alapította, ami halálakor már 130 üzlettel rendelkezett világszerte és 807 millió dollárt ért.

A tervező halálakor pályája csúcsán állt: Diana hercegnő címlapi ruháját is ő tervezte Forrás: Harper's Bazaar

Kétségtelenül a csúcson volt a tervező, amikor váratlan halála megrázta a világot. Temetésén a világhírű topmodellek és barátja, illetve a Versace-filozófiának nagy értője, Diana hercegnő és részt vett. A milliárdokat érő üzlet igazgatását Santo Versace vette át, míg a tervezői székbe Donatella ült, aki a mai napig életben tartja testvére szellemét.

Temetésén a világhírű topmodellek és barátja, illetve a Versace-filozófiának nagy értője, Diana hercegnő és részt vett Forrás: AFP/Gerard Julien

A megemlékezés

A milánói divathéten, ahol a 2018-as tavaszi-nyári szezon kollekcióit mutatták be, sejteni lehetett, hogy a Versace nagy dobásra készül, és ez nem is volt másként. Fantasztikus kollekciót láthattunk, Gianni kedvenc inspirációi léptek fel új színben, majd jött az este fénypontja: Gianni Versace és az egész világ imádott topmodelljeinek kifutóra lépése. Ők az isteni tervező szakmai életének meghatározó alakjai: Cindy Crawford (51), Carla Bruni (49), Helena Christensen (48), Claudia Schiffer (47) és Naomi Campbell (47) egy-egy aranyruhában tisztelegtek a legenda előtt. Egymásba és Donatellába kapaszkodva, együtt vonultak végig a kifutón.

/1709/_gy_e2017927113237

Donatella Versace szavai

Egy zsenit ünneplünk, egy ikont ünneplünk, a bátyámat ünnepeljük. Még mindig érezzük a jelenlétedet, ha becsukjuk a szemünket... Képzeljük el a világot a bátorsága nélkül, újító zsenije nélkül, és mindenek felett a nők iránti elkötelezettsége nélkül. Az életed a tiéd, a család minden, okkal több, mint vérségi kötelék. Csak a szeretet igazi. Nem könnyű a kivezető út a haragból, de ha sikerül, biztos helyen vagy, ami szabaddá tesz. Feltaláltad a jövőt, Neked köszönhetjük, hogy nem félünk. Előre nézünk, mert veled vagyunk. Gianni, te mindig is tudtad, milyen erősek a nők, segítettél abban, hogy a nők újra megtalálják a hangjukat, és önmaguk lehessenek! Köszönjük!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.