Minden királyi esküvő elmaradhatatlan viselete: a tiara

esküvő királyi család tiara menyasszony
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nemcsak Katalin hercegné babavárása tartja lázban a királyi család rajongóit, hanem a közelgő esküvő is, amely Harry herceg és Meghan Markle között köttetik. Sok a találgatás, és egyre több a pontos információ is az esküvő kapcsán. Meghan Markle menyasszonyi ruhája egyelőre szintén rejtély, egy dolog azonban ezzel kapcsolatban is biztosan tudható: a hagyomány szerint Meghan Markle is fog tiarát viselni. 
  • Erzsébet anyakirályné

Esküvő időpontja: 1923. április 26

Tiara: A hivatalos esküvői portrén is viselt Strathmore tiarát édesapja, Strathmore gróf ajándékozta Erzsébetnek az esküvőre. A tiara valószínűleg a XIX. század végén készült. A fejdíszt rózsák füzére alkotja, amelyek rózsacsiszolású gyémántokat rejtenek.

Erzsébet anyakirályné Forrás: Getty Images
  • II. Erzsébet királynő

Esküvő időpontja: 1947. november 20

Tiara: A jelenleg is uralkodó II. Erzsébet a nagymamája számára készített Russian Fringe nevű tiarát viselte az esküvőn. Mária brit királyné és India császárnéja számára 1919-ben készült el ez a fenséges darab, ami tiaraként és nyakláncként is hordható volt. II. Erzsébet esküvőjének napján egyébként eltört, de a királyi ékszerészek hamar rendbehozták.

II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg Forrás: Getty Images, Northfoto
  • Margit grófné

Esküvő időpontja: 1960. május 6

Tiara: II. Erzsébet húga a Poltimore tiarát viselte az esküvője napján. A Gerrard nevű vállalat az 1870-es években készítette a híres darabot Lady Florence Poltimore-nak, aki a Victoria királynő szolgálatában álló Augustus Bampfylde felesége volt. A tiarát akkor vásárolta meg a királyi család a grófné részére, amikor bejelentették az eljegyzésüket: a grófné egyébként Anthony Armstrong-Jones fényképész felesége lett, akit II. Erzsébet Snowdon grófjává tett meg. A tiara végül a grófnő 2002-es halála után egy aukción elárverezésre került.

Margit grófné Forrás: Getty Images
  • Diana hercegné

Esküvő időpontja: 1981. július 29

Tiara: Diana tiarája családjának öröksége volt, érdekessége, hogy több ékszer kombinációjából állt össze. A fő elemet Spencer grófnő viselte 1919-es esküvőjén. 1937-ben a Garrard vállalat egészítette ki a diadémot, amit egyébként Diana testvérei, és bátyjának menyasszonya is viselt később, mindegyikük a saját esküvőjén.

Diana hercegné Forrás: Getty Images
  • Lady Sarah Chatto

Esküvő időpontja: 1994. július 14

Tiara: Margit grófné lánya a Snowdon tiarát viselte a nagy napon. A tiara három virágalakú gyémántbrosst foglal magában, amiket Antony Armstrong-Jones 1960-ban esküvői ajándékként adott Margitnak. Ő többször viselte is az ékszereket, amelyekből '94-ben készítettek fejdíszt.

Lady Sarah Armstrong Jones és Daniel Chatto Forrás: NORTHFOTO
  • Zsófia grófné

Esküvő időpontja: 1999. június 19

Tiara: II. Erzsébet királynőnek négy gyermeke született, a legkisebb Eduárd herceg, Wessex grófja, aki Zsófia grófnéval kötött házasságot 1999-ben Windsorban. A grófné által viselt gyémánt tiara a királynő ajándéka volt. A korona ékszerész alkotta meg a fenséges darabot, egyébként Viktória királynő négy egykori koronáját felhasználva.

Zsófia grófné és Eduárd herceg Forrás: Getty Images
  • Katalin hercegné

Esküvő időpontja: 2011. április 29

Tiara: Cartier Halo, vagy Cartier Scroll tiara néven is emlegetik Katalin hercegné esküvői fejdíszét, amit II. Erzsébet királynőtől kapott kölcsön. A diadémot a királynő édesapja, IV. György király vásárolta feleségének, Erzsébet anyakirályné pedig II. Erzsébetnek ajándékozta a 18. születsénapjára.

Katalin hercegné Forrás: AFP

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.