Szántó Daniella: "Az egymás iránt érzett bizalmunk kiállta a próbát"

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu -
esküvő szántó daniella fogyás Szily Nóra új élet projekt életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Közeledik az életének nagy napja, amikor kimondja:”Igen!” Szeretné sugárzóan, egészségesen, önmagával elégedetten tenni. Jelentkezett a „Kezdj új életet a Life.hu-val” felhívására, és elhatározta, menyasszonyi ruhája két mérettel kisebb lesz augusztusra, mint amibe most beleférne. Nem a reklámok sugallta szépségideált hajszolja, hanem keresi önmagát. Egy 26 éves lány, aki bízik a szerelmében, a szerelemben.

Hogy hívjuk: fogadalom vagy vágy amit megfogalmaztál?

Már régóta vágy, újév óta pedig fogadalom. Örömet szeretnék szerezni a barátomnak, és augusztusban az esküvőnkön jól akarok kinézni. Tudom, hogy kilókban, centikben nem lehet jól meghatározni, úgyhogy a 44-46-oshoz képest 40-42-es ruhaméret a cél.

Amikor kimondod a fogadalmadat, mit érzel közben?

Hát, kíváncsiságot, hogy vajon most sikerül-e? Van bennem egy kis kétkedés is, hisz kamaszkorom óta küzdök a súlyommal. És motoszkál bennem a remény is, hogy most meg tudom csinálni, hiszen ekkora segítséget még sosem kaptam.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Szerintem az újévi fogadalmak között dobogós a fogyás szándéka. Te viszont ezt nyilvánosság előtt vállalod. Miért?

Ez egy folyamatos vágyakozás volt az életemben. Amikor megkérte a barátom a kezem, vadul elkezdtem fogyókúrázni, diétázni, egészségesen élni, és gyúrni. Persze tudtam, hogy az egészséges fogyás lassú folyamat, de decemberben már láttam, hogy nem haladok igazán jól. Ezért jelentkeztem. Hátha segítséggel menni fog. Lehet, hogy eddig valamit én csináltam rosszul.

Hány próbálkozáson vagy túl? Egy kezem elég rá, hogy összeszámoljuk?

Inkább két kezed… 12 éves koromban volt az első nagyobb fogyásom, tizenvalahány kiló, de egy év után nem tudtam tartani. Eltelt pár év, újra erőre kaptam, és tizenöt éves koromban 3 hónap alatt lement 15 kiló. Napi egy zsömlét ettem, rendszeresen futottam… Ez tarthatatlan volt, úgyhogy megint visszajött. Aztán a szalagavatómra megint sikerült, de az egyetem második évére ismét felugrott rám egy tízes. Persze tudom az okát. Egész nap nem ettem semmit, este pedig bezabáltam. Amikor erre rájöttem, már törekedtem arra, hogy naponta többször egyek keveset, de így is 80 - 90 kiló között ingáztam.

Kislányként is testesebb voltál az átlagnál?

Igen. Családi alkat.

Mikor szembesültél azzal, hogy más szeretnél lenni mint amilyen vagy?

Hát, már óvodában. A gyerekek aranyosak, de kegyetlenek is. Csúfoltak a többiek, én pedig a szívemre vettem. Nem értettem, hogy miért bántanak, hiszen akinek le volt ragasztva a szemüvege azt békén hagyták. Később jöttem rá, hogy nem is a kövérséget piszkálják, hanem a túlérzékenységemet. De eközben otthon én voltam a szüleim szeme fénye. A kis királylány. Ez ellensúlyozta a bántást. Végül is nem baj, hogy mindezt átéltem, mert így lettem az, aki ma vagyok.

Szerinted mit alakított ez az állandó küzdelem a személyiségeden?

Fura mód inkább megerősített. Gimnazista koromban már rájöttem, hogy nem lehetek soha olyan vékony, mint amire vágyom, és próbáltam az öltözködésemmel ellensúlyozni a dolgokat. Kifejezetten feltűnő akartam lenni. És amire leginkább megtanított az élet, hogy ne a külsőmmel akarjak előnyökhöz jutni hanem az eszemmel. Néha eszembe jut és félek is, hogy vajon megváltoztatja-e a személyiségemet ha vékony leszek. De nem hiszem. Bízom benne hogy nem.

El is fogadtad magad és nem is.

Igen. És most szeretnék újdonságot mutatni a barátomnak.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Igazából ez nem rólad szól, hanem róla?

Rólam is szól! Úgy gondolom, hogy most tudok még lefogyni. Alkatilag olyan a családom, hogy tudom, hogy a gyerekvállalásnál már sokkal nehezebb lesz. Persze akkor is törekedni fogok rá hogy jó alakom legyen, de nem ez lesz az elsődleges.

A párodat említed elsőként mint ok. Ő mit szólt ehhez a fogadalomhoz?

Támogat és bátorít. Amikor kiderült, hogy engem választottatok, akkor amellett hogy nagyon örültem meg is ijedtem egy picit. Jé, lehet hogy most sikerülhet? Ő mondta, hogy vágjak bele. Együtt írtuk a levelet amit beküldtem. Rengeteget nyavalyogtam, panaszkodtam neki abban a tíz évben mióta együtt vagyunk. Sokáig kövérebbnek láttam magam, mint amilyen valójában voltam, és nem tudtam magam elfogadni. Ő mindezt végigélte mellettem, és azt szeretné ha én boldog lennék! Ő így is szeret – ezt hangsúlyozza is - de nyilván velem együtt örülne.

Mondtad, hogy 10 éve vagytok együtt.

Én voltam 16, ő meg 14, amikor összejöttünk.

Hoppá! Elég korán találkoztatok. Első szerelem?

Hát, az első igazán nagy, igen.

Szinte együtt nőttetek fel. Ez olyan, mint a mesében. A mesék pedig ritkán válnak valóra.

Mikor megkérdezik, hogy hány éve vagyunk együtt, mindig leesik az emberek álla! Mondják persze, hogy hülyék vagyunk. Hogy akik így összeházasodnak, pár év után el is válnak, merthogy előbb-utóbb az ember mást is ki akar próbálni. De mi már sok mindenen keresztülmentünk, sok mindent átvészeltünk, úgyhogy remélem, hogy velünk nem történik meg. Ilyen indok miatt ostobaság lenne nem hozzámennem, mert szeretem és vele képzelem el a jövőmet. Mind a ketten rájöttünk, hogy fontosabb azzal lenni akit szeretünk, mint az úgynevezett változatosság…Az egymás iránt érzett bizalmunk ki állta a próbát.

Milyen kimondani, hogy: „Férjhez megyek!” ?

Nagyon jó! Lehet, hogy romantikus típus vagyok, de nekem ez nem csak egy papírt jelent. Annak kimondása, hogy én csak vele akarok lenni, számomra tényleges fogadalmat jelent. Egy örök fogadalmat. Ezzel Bence is így van tudtommal, hisz sokat beszélgettünk erről. Bár nem kellene a házasság ahhoz, hogy együtt képzeljük el az életünket, de mégis ez valami olyan, ami összeköti az embereket. Jóban és rosszban. Nem az jut eszembe elsőként, hogy ez egy biztosíték, hanem az, hogy egy mélyebb, bensőségesebb szintje a kapcsolatnak. Hivatalos ígérettétel, hogy életem végéig szeretném.

Hiszel a holtomiglan-holtodiglanban?

Igen. Persze látom, hogy nem mindig jön össze, de én a mi életünkben azt képzelem, hogy sikerülni fog.

Hogyha most előrepörgetjük fejben a filmet, és látni akarlak augusztusban?

Képzelj el egy nagyon boldog menyasszonyt, akinek 40-42-es a ruhája… Öröm lenne, ha lefogynék, de még fontosabb az esküvő. Illetve nem is maga a szertartás, hanem ami azután jön.

Másnap is ugyanúgy fog fölkelni a nap – most az ördög ügyvédje vagyok, bocsánat!

Hát épp ez az! Akkor jön a kihívás! Vigyázni arra, amit érzünk és amink van.

Addig még azért van némi időnk. Épp most vágsz bele az első fogadalmad megvalósításába. Hogy lefogysz. Gondolod, hogy a külső kontroll erőt ad?

Igen, biztosan erősíteni fog. Pláne, hogyha visszajelzéseket, bíztatást kapnék, hogy így tovább! Jó lenne, ha példakép lehetnék bárki számára, aki változtatni akar. Ha az edzéstervem, az étrendem, vagy az akaraterőmet látva más is erőt tudna meríteni és meg tudná csinálni. Ez a vágy nekem is erőt ad.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Ennek van felelőssége is.

Hát, igen, tudom, de ebbe nem akarok annyira belegondolni, mert nem szeretnék akkora nyomás alá kerülni, hogy emiatt ne tudjak teljesíteni. Ezt próbálom kikapcsolni. De nincs is nagyon időm ezen törni fejem, mert most nagyon sűrű az életem. Napi nyolc órában dolgozom, mellette heti kétszer suliba járok. Magyar nyelv és irodalom szakos bölcsészdiplomám van és most végzek egy pénzügyi képzést. Nagyon szeretem a pörgést, de kicsit zavar, hogy nincs elég időnk egymásra a barátommal. De nem panaszkodom, mert én választottam ezt. Az őrület májusban véget ér, jön a nyár, aztán augusztusban az esküvő és azt szeretném, ha minden a helyére kerülne. Hogy a kötelező dolgok mellett igenis figyelni tudjunk egymásra és magunkra is.

Túllesztek a nehéz hónapokon… Ha azt kérem, mondj pár dolgot Bencéről, amit nagyon-nagyon szeretsz benne? Már csillog a szemed!

Szeretem hogy bízik bennem, hogy én is bízhatok benne, hogy bázist jelent nekem és , biztonságot. Hogy a maga pasi módján, de mégis nagyon megértő velem. Azt is szeretem ahogy szeret. Igen. Egyszerűen szeretem azt amilyen. Szeretem őt… Nagyon várom már az augusztust!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.