5 diétás édesség, ami nem hízlal

reform hízás fogyókúra édesség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az édességet mindenki szereti - de mivel eléggé hízlalnak, sajnos sokszor le kell mondanunk róluk. Szerencsére azonban van néhány reform sütemény, amik nagyon finomak és emellett pedig kalóriaszegények is. Íme, az öt kedvencünk - a dietetikus ajánlásával. 

Reform muffin

Hozzávalók: (12 db-hoz): 1 csomag zabkorpa (250 g), ½ csomag sütőpor, 10 dkg mazsola, 1 marék durvára vágott dió, 2 teáskanál fahéj, 2 dl zsírszegény tej, 2 dl 100%-os almalé vagy light almalé /dobozos/, 1 apróra vágott alma, 5 evőkanál méz (helyett természetes édesítőszer), 2 evőkanál olaj, 5 dkg vagdalt étcsokoládé

Forrás: Thinkstock

Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a muffinformákat papírral kibéleljük. A hozzávalókat egy tálban villával összekeverjük, majd a muffinformákba kanalazzuk. Sütés előtt hagyjuk állni 5-10 percig a formában, hogy meg tudjon dagadni a zabkorpa. 15-20 percig sütjük(tűpróba!). Elkészítési idő: 45 perc

Hamar hozzá lehet szokni, hogy valami édeset kívánva ne az abszolút egészségtelen nassokat válasszuk, ez csak tudatosság és akaraterő kérdése. Érdemes tudni néhány tényt a fehér cukorról, melyek segíthetnek legyőzni az utána való sóvárgást.

Zabkorpás csokis keksz

Hozzávalók: 7,5dkg zabpehely, 7,5dkg búzakorpa, 0,5dkg szódabikarbóna, 2-3 ek. kakaópor, 10dkg puha vaj,1 tojás, édesítő.

Elkészítés: Sütőt előmelegíteni. 5dkg zabpelyhet pirítok és őrlöm kávédarálóban. Majd mindent összekeverek, miután a tojást, vajat, "cukrot" habosra keverem. Diónyi nagyságú golyókat formálok,lapítom.8 perc alatt megsütöm. Vigyázni kell, mert egy sütésnél max.6-7 fér a tepsibe, így nem nőnek össze.

Diétás gofri

Hozzávalók 5 db-hoz: 7 dkg zabkorpa, 2 dl zsírszegény tej, édesítő, 2 db tojás, vanília aroma

Elkészítés: Tojásokat szétválasztom, sárgáját a zabkorpával, tejjel, édesítővel és aromával összekeverem. Tojás fehérjét kemény habbá verem, majd óvatosan összekeverem a többi összetevővel. Goffri sütőben megsütöm és édesítős pudingot, diétás levárt, diétás tejszínhabot, vagy csak kakaóporral tálalom.

Zabpelyhes-almás süti

Hozzávalók: 500 g apró szemű zab, 1,2-1,5 kg alma, 100 g margarin, 100 g durvára vágott pirított dió, ízlés szerint őrölt fahéj, csipetnyi só, zsemlemorzsa (a tepsi hintéséhez), édesítőszer, (esetleg kevés cukor vagy méz, édes alma esetén az egészhez elég 2 evőkanál), 2 marék előre beáztatott mazsola vagy más puha aszalmány (elhagyható)

Forrás: Thinkstock

Elkészítése: Az almákat megmossuk és héjastól a nagylyukú reszelőn lereszeljük. Összekeverjük a zabpehellyel, dióval és az olvasztott margarinnal, és az aszalmányokkal. A sóval és a fahéjjal ízesítjük. (Legegyszerűbb kézzel „összegyúrni”). Egy 25X35 cm-es tepsit (vagy ami van J, csak ne legyen túl vastag a masszaréteg) kikenünk és zsemlemorzsával hintjük. Ebbe tesszük a masszát, amit a kezünkkel egyenletesen szétnyomkodunk. 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd felkockázzuk. Hűtőben sokáig eltartható

Almás-zabpelyhes muffin

Hozzávalók: 4-5db zöld alma (alma helyett kipróbálhatod körtével is), 2db tojás, 20 dkg liszt (10 dkg finom liszt, 10 dkg teljes őrlésű liszt), 10dkg zabpehely, 2dk olvasztott vaj, 1 pohár kefir vagy joghurt, 1 kiskanál szódabikarbóna, fahéj, édesítő

Elkészítés: A hozzávalókat az alma (esetleg körte) kivételével robotgéppel összekevered. Amíg ez a tészta „pihen”, az almát megmosod, meghámozod és apró kockákra vágod. Ezt is hozzákevered a tésztához, majd a már megszokott módon a muffinsütő formát kibéleled a muffinsütő papírral, aztán a kis kosárkákba kiporciózod a tésztát. A sütőben 180-200 C°-on kb 20 perc alatt megsül.

Zabcsók 9 db-hoz

Hozzávalók: 7 dkg zabpehely, 6 dkg teljes őrlésű liszt, 1 kávéskanál sütőpor, 1 ½ kávéskanál őrölt fahéj, pici só, őrölt szerecsendió, 10 dkg magozott (diabetikus) meggybefőtt (vagy 5 dkg mazsola), 5 dkg cukor vagy por formátumú édesítőszer, 6 evőkanál repce vagy napraforgóolaj, 1 db reszelt alma, 1 tojásfehérje, 1 kávéskanál vaníliaaroma

Forrás: Thinkstock

Elkészítése: Melegítsük fel a sütőt 180 C fokra (ez gázsütő esetén 4. fokozat). Keverjük össze egy tálba a zabpelyhet, a lisztet, a sütőport, a fahéjat, a sót és a szerecsendiót. Másik tálba gondosan vegyítsük össze a cukrot, vagy por alakú édesítőszert, az alaposan lecsöpögtetett meggybefőtt felével, az olajjal, a reszelt almával, a felvert tojásfehérjével és a vaníliaaromával, majd alaposan keverjük össze a két tál tartalmát. Olajozatlan tepsibe rakjunk egymástól 2,5 cm-re másfél evőkanálnyi kupacokat, és süssük szilárdra kb. 10-15 perc alatt. A félretett diabetikus meggybefőttel díszítve tálaljuk. Reggelire, vagy egy pohár tea mellé tízóraira, uzsonnára finom fogás.

Fekete Kriszta, a dietetikus megjegyzései: "Én meggybefőttel jobban szeretem. Amennyiben a masszát túl száraznak érzed, akkor a befőtt levével lehet lágyítani. A recepttel ellentétbe, én kevesebb olajat szoktam beletenni, viszont több befőttet. Ribizkével is finom."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.