5 diétás édesség, ami nem hízlal

reform hízás fogyókúra édesség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az édességet mindenki szereti - de mivel eléggé hízlalnak, sajnos sokszor le kell mondanunk róluk. Szerencsére azonban van néhány reform sütemény, amik nagyon finomak és emellett pedig kalóriaszegények is. Íme, az öt kedvencünk - a dietetikus ajánlásával. 

Reform muffin

Hozzávalók: (12 db-hoz): 1 csomag zabkorpa (250 g), ½ csomag sütőpor, 10 dkg mazsola, 1 marék durvára vágott dió, 2 teáskanál fahéj, 2 dl zsírszegény tej, 2 dl 100%-os almalé vagy light almalé /dobozos/, 1 apróra vágott alma, 5 evőkanál méz (helyett természetes édesítőszer), 2 evőkanál olaj, 5 dkg vagdalt étcsokoládé

Forrás: Thinkstock

Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a muffinformákat papírral kibéleljük. A hozzávalókat egy tálban villával összekeverjük, majd a muffinformákba kanalazzuk. Sütés előtt hagyjuk állni 5-10 percig a formában, hogy meg tudjon dagadni a zabkorpa. 15-20 percig sütjük(tűpróba!). Elkészítési idő: 45 perc

Hamar hozzá lehet szokni, hogy valami édeset kívánva ne az abszolút egészségtelen nassokat válasszuk, ez csak tudatosság és akaraterő kérdése. Érdemes tudni néhány tényt a fehér cukorról, melyek segíthetnek legyőzni az utána való sóvárgást.

Zabkorpás csokis keksz

Hozzávalók: 7,5dkg zabpehely, 7,5dkg búzakorpa, 0,5dkg szódabikarbóna, 2-3 ek. kakaópor, 10dkg puha vaj,1 tojás, édesítő.

Elkészítés: Sütőt előmelegíteni. 5dkg zabpelyhet pirítok és őrlöm kávédarálóban. Majd mindent összekeverek, miután a tojást, vajat, "cukrot" habosra keverem. Diónyi nagyságú golyókat formálok,lapítom.8 perc alatt megsütöm. Vigyázni kell, mert egy sütésnél max.6-7 fér a tepsibe, így nem nőnek össze.

Diétás gofri

Hozzávalók 5 db-hoz: 7 dkg zabkorpa, 2 dl zsírszegény tej, édesítő, 2 db tojás, vanília aroma

Elkészítés: Tojásokat szétválasztom, sárgáját a zabkorpával, tejjel, édesítővel és aromával összekeverem. Tojás fehérjét kemény habbá verem, majd óvatosan összekeverem a többi összetevővel. Goffri sütőben megsütöm és édesítős pudingot, diétás levárt, diétás tejszínhabot, vagy csak kakaóporral tálalom.

Zabpelyhes-almás süti

Hozzávalók: 500 g apró szemű zab, 1,2-1,5 kg alma, 100 g margarin, 100 g durvára vágott pirított dió, ízlés szerint őrölt fahéj, csipetnyi só, zsemlemorzsa (a tepsi hintéséhez), édesítőszer, (esetleg kevés cukor vagy méz, édes alma esetén az egészhez elég 2 evőkanál), 2 marék előre beáztatott mazsola vagy más puha aszalmány (elhagyható)

Forrás: Thinkstock

Elkészítése: Az almákat megmossuk és héjastól a nagylyukú reszelőn lereszeljük. Összekeverjük a zabpehellyel, dióval és az olvasztott margarinnal, és az aszalmányokkal. A sóval és a fahéjjal ízesítjük. (Legegyszerűbb kézzel „összegyúrni”). Egy 25X35 cm-es tepsit (vagy ami van J, csak ne legyen túl vastag a masszaréteg) kikenünk és zsemlemorzsával hintjük. Ebbe tesszük a masszát, amit a kezünkkel egyenletesen szétnyomkodunk. 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd felkockázzuk. Hűtőben sokáig eltartható

Almás-zabpelyhes muffin

Hozzávalók: 4-5db zöld alma (alma helyett kipróbálhatod körtével is), 2db tojás, 20 dkg liszt (10 dkg finom liszt, 10 dkg teljes őrlésű liszt), 10dkg zabpehely, 2dk olvasztott vaj, 1 pohár kefir vagy joghurt, 1 kiskanál szódabikarbóna, fahéj, édesítő

Elkészítés: A hozzávalókat az alma (esetleg körte) kivételével robotgéppel összekevered. Amíg ez a tészta „pihen”, az almát megmosod, meghámozod és apró kockákra vágod. Ezt is hozzákevered a tésztához, majd a már megszokott módon a muffinsütő formát kibéleled a muffinsütő papírral, aztán a kis kosárkákba kiporciózod a tésztát. A sütőben 180-200 C°-on kb 20 perc alatt megsül.

Zabcsók 9 db-hoz

Hozzávalók: 7 dkg zabpehely, 6 dkg teljes őrlésű liszt, 1 kávéskanál sütőpor, 1 ½ kávéskanál őrölt fahéj, pici só, őrölt szerecsendió, 10 dkg magozott (diabetikus) meggybefőtt (vagy 5 dkg mazsola), 5 dkg cukor vagy por formátumú édesítőszer, 6 evőkanál repce vagy napraforgóolaj, 1 db reszelt alma, 1 tojásfehérje, 1 kávéskanál vaníliaaroma

Forrás: Thinkstock

Elkészítése: Melegítsük fel a sütőt 180 C fokra (ez gázsütő esetén 4. fokozat). Keverjük össze egy tálba a zabpelyhet, a lisztet, a sütőport, a fahéjat, a sót és a szerecsendiót. Másik tálba gondosan vegyítsük össze a cukrot, vagy por alakú édesítőszert, az alaposan lecsöpögtetett meggybefőtt felével, az olajjal, a reszelt almával, a felvert tojásfehérjével és a vaníliaaromával, majd alaposan keverjük össze a két tál tartalmát. Olajozatlan tepsibe rakjunk egymástól 2,5 cm-re másfél evőkanálnyi kupacokat, és süssük szilárdra kb. 10-15 perc alatt. A félretett diabetikus meggybefőttel díszítve tálaljuk. Reggelire, vagy egy pohár tea mellé tízóraira, uzsonnára finom fogás.

Fekete Kriszta, a dietetikus megjegyzései: "Én meggybefőttel jobban szeretem. Amennyiben a masszát túl száraznak érzed, akkor a befőtt levével lehet lágyítani. A recepttel ellentétbe, én kevesebb olajat szoktam beletenni, viszont több befőttet. Ribizkével is finom."

Ezt tedd, ha elcsábulsz a diétád ideje alatthttp://www.life.hu/ujelet/daniella/20140617-szanto-daniella-a-kezdj-uj-eletet-fogyni-vagyo-menyasszonya-elarulja-mit-tegyel-ha-elcsabulsz-a.htmlSzántó Daniella, a Kezdj új életet a Life.hu-val fogyni vágyó menyasszonyához rengeteg kérdés érkezik Facebook-oldalán keresztül. Ezúttal egy 17 éves lány azt kérdezte tőle, hogy mit tesz akkor, ha elgyengül és megszegi a szigorú előírásokat, ami a diétát és a rendszeres testmozgást illeti. DaniellaTévhitek a lapos hasrólhttp://www.life.hu/ujelet/daniella/20140616-tevhitek-a-lapos-hasrol.htmlTermészetes emberi törekvés, hogy igyekszünk a lehető legjobb formánkat mutatni a környezetünknek - különösen nyáron, amikor lekerül a felsőruházat, és láthatóvá válnak az eddig ügyesen rejtegetett hurkák, sörhasak.DaniellaOrigoA nagy fogyás képekbenhttp://www.life.hu/ujelet/daniella/20140612-szanto-daniella-a-kezdj-uj-eletet-program-fogyni-vagyo-menyasszonyanak-szelfije-amin-lathato-hogy.htmlMajdnem 4 hónapja tart a Life.hu Kezdj új életet programja, amelynek célja, hogy az olvasók közül kiválasztott résztvevőket segítse nagy álmuk elérésében. DaniellaFotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.