A csoki segíthet elkerülni az elhízást?

Forrás: Thinkstock -
csoki szántó daniella új élet projekt hízás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mindannyian szeretjük a csokoládét nagyszerű íze miatt, de valószínűleg nem sokan tudják, hogy a csokinak ráadásul kimagasló egészségvédő hatása is van. Az amerikai lakosság több mint 30%-a túlsúlyos, és ez egyre nagyobb aggodalomra ad okot - nemcsak Amerikában, de az egész világon. 

Egy friss kutatás arra mutatott rá, hogy a csokiban jelen lévő egyik kulcsösszetevő egyszerre csökkenti az elhízást és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát – mindkettő a 21. század leggyakoribb és egyben legveszélyesebb problémái közé tartozik. Ezen kívül a rendszeres és mértékletes csokifogyasztás meggátolja a magas vérnyomás és az étvágytalanság kialakulását, valamint javítja a kognitív kapacitást is.

Forrás: Thinkstock

A jótékony vegyület, az ún. flavanol a kakaóban található, mely a csokoládé és az étcsokoládé legfőbb alkotóeleme. A flavanol hosszú távon jelentősen csökkenti a súlynövekedés kockázatát. Az értékes vegyület megtalálható a teában, szőlőben és számos más élelmiszerben is, amelyek kiváló választások fogyókúra esetén. A flavonoidok nemcsak az elhízás és a cukorbetegség elkerülését segítik, de antioxidáns hatásuk is van, ami azt jelenti, hogy megvédik a test sejtjeit a szabadgyökök káros hatásaitól és egyben a sejtek oxidációját is lassítják. A hatásfok persze a csokoládé típusától és az elfogyasztott mennyiségtől egyaránt függ, de a legtöbbet mégis a flavonoid antioxidánsok nyomnak a latban. Ha szeretnénk élvezni a csokoládé jótékony hatásait, érdemes magasabb kakaótartalmú termékeket választanunk, legalább 75%-os étcsokit.

Azt is felfedezték már, hogy a kakaóban található antioxidánsok még a bőr öregedési folyamatait is lassítják. Tehát a csokoládé is azon ételek közé tartozik, amelyek fogyasztása szépíti a bőrt.

Forrás: Thinkstock

Az évek során számos más tanulmány is született, amely ugyanazt támasztotta alá: a csokoládéfogyasztás kis mennyiségben gátolja az elhízást és a magas vérnyomás kialakulását. Egy másik tanulmány rávilágított, hogy nemcsak a csokoládénak van jótékony hatása a 2-es típusú cukorbetegséggel és az elhízással szemben, de a bornak és a bogyós gyümölcsöknek is.

Egyes kutatások a kakaó kiváló memóriajavító, súlycsökkentő és cukorbetegséget megelőző hatását mutatták ki, míg mások azt fedték fel, hogy a forró csoki meggátolja a memória romlását. Ez egy természetes folyamat, ami jellemzően a kor előrehaladtával jár – úgy tűnik azonban, hogy a rendszeres csokifogyasztás jelentősen lassíthatja még a memória gyengülését is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.