új élet projekt állapot OÉTI felmérés benyeczkó gabriella
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ahogyan korábban Kingát és Daniellát, Gabriellát is elkísértük az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetbe, hogy megnézzük, milyen a testösszetétele, vagyis a testsúlyán belül mennyi a zsír, az izom, a víz és az ásványi anyagok aránya. 

Gabriella egy teljesen átlagos testösszetételű hölgynek nézett ki, nála az volt a kérdés, hogy korábbi jelentős testsúlycsökkenése után javasolt-e még változtatnia valamit (izmosodnia kell-e, vagy esetleg még a testzsír-százalékán csökkenteni). A mérést most is InBody 720 géppel végeztük – melyet korábbi, sportolókon végzett méréseink alkalmával is már nagyon hatékonyan tudtunk alkalmazni -, mely a bioelektromos impedancia analízis (BIA) elvén működik. A mérés elve alapvetően az, hogy a testben lévő zsírnak sokkal rosszabb az elektromos vezetőképessége a többi szövethez képest. A gép a test víztartalmát méri, és ebből megfelelő algoritmus alkalmazásával becsüli meg a testösszetételt.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Testtömeg-index (BMI):

A testsúly megítélésének az egyik módszere a BMI kiszámolása, vagyis a testsúly kg-ban/testmagasság méterben megadott értéke a négyzetre emelve.

Testtömeg: 74,9 kg, testmagasság: 176 cm, BMI: 74,9 kg/1,76x1,76 = 24,2 kg/m2

Kategóriák:

Elhízás: BMI ≥ 30

Túlsúly BMI ≥ 25

Normál 18,5 < BMI < 24,9

Alacsony BMI ≤ 18,5

Testzsír % (PBF):

A kiszámolt BMI érték egyes esetekben torz eredményt adhat, például sportolóknál több izomtömeg esetén, vagy olyan személyeknél, akiknek az izomtömege kevesebb, a zsírtömege pedig több, mint az ideális.

A testzsírszázalék értéke pontosabban mutatja, hogy a testösszetétel milyen irányú változtatása javasolt. Gabriellának a testzsírszázaléka megfelelő, így ezt javasolt megtartania.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Alapanyagcsere (BMR):

Az alapanyagcsere az az energiamennyiség, amit meghatározott körülmények mellett nyugalomban a szervezet felhasznál ahhoz, hogy működjön. Gyakran látni, hogy nem megfelelő életmód (pl. túl alacsony energia-bevitel, sport mellőzése) mellett csökken az alapanyagcsere, ezért ez az érték jól jelzi, hogy megfelelő-e a javasolt étrend és mozgásprogram.

Gabriella alapanyagcseréje megfelelő, változtatás nem javasolt.

Összességében Gabriella eredményei a normál tartományokban vannak, ezek alapján készen áll arra, hogy megvalósítsa kitűzött céljait.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.