Így változtatja meg szexuális életünket a rák

Forrás: Thinkstock -
betegség depresszió szex új élet projekt félelem rák (betegség) merevedési zavar albert kinga potenciazavar sugárkezelés rák kemoterápia merevedés férfiak
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A rák gyógyítása a legtöbb esetben hatással van a szexualitására. Részben azért, mert a kezelések olyan tüneteket okozhatnak, amelyek megnehezítik az együttléteket, másrészt pedig, mert az egész folyamat testileg és lelkileg is megterheli a betegeket. Ez persze nem jelenti azt, hogy a kór legyőzését követően senkinek sem lehet egészséges szexuális élete, sőt. Sorozatunkban először a férfiakat érintő mellékhatásokat vettük górcső alá.

De mégis melyek ezek a mellékhatások?

A leggyakoribb a merevedési zavar, ezt követi az úgynevezett száraz, vagyis a magömlés nélküli orgazmus. De felléphet libidó hiány, vagy valamiféle fájdalom a szex során, de előfordulhat, hogy a beteg egyszerűen csak nem érez elegendő energiát a szeretkezéshez.
Forrás: Thinkstock

A szakértők véleménye szerint:

A bizonytalanság, a félelem önmagában is elég ok arra, hogy a beteg ne kívánja a szexet. Az időszakos kemo- illetve sugárterápia mellékhatásai - a kimerültség, az émelygés, a hányinget, a súlyos depresszió -, csak tovább rontják a helyzetet.

A rák a halált és a szenvedést szimbolizálja, míg a szex az életet és az élvezetet. Ez a két dolog így együtt olyan kettős tabu, melyet külső segítség nélkül a beteg nem tud áttörni.

A sugár- és hormonkezelés, valamint a kemoterápia is okozhat mellékhatásokat a nemi életben. Fontos azonban megemlíteni a műtéti beavatkozásokat is, melyek a medencében lévő idegeket érinthetik, hiszen ezek szabályozzák a pénisz irányába történő véráramlást. Mivel az idegek sérülése merevedési zavarokat idézhet elő, nagyon óvatos sebészi munkára van szükség. A Webbeteg cikkéből kiderül, hogy a kemoterápia és a sugárkezelés is okozhat merevedési zavarokat, mivel a sugárzás is a medencében lévő idegeket károsítja, gátolja a véráramlást, és csökkenti a test tesztoszteron szintjét. Bizonyos ráktípusok éppen a tesztoszteronszint csökkentésével kezelhetők, ez ugyanis megállíthatja a daganat továbbterjedését. A hormonterápia ezen típusa leggyakrabban libidóhiányt okoz.

Mindez persze a későbbi gyermeknemzésre is hatással van. Korábban Lomha, stresszes és kevés a magyar sperma című cikkünkben dr. Vereczkey Attilával, a Versys Clinics Budapest Humán Reprodukciós Intézet orvosigazgatójával kerestük a választ arra, hogy a férfiak nem élnek azokkal a lehetőségekkel, melyekkel miútán kigyőgyultak a rákból, biztosíthatnák a saját termékenységüket. A szakértő akkor elmondta, hogy a legnagyobb probléma a tájékoztatással és a kommunikációval van. Ugyanis nemhogy az egészséges férfiakat, de még a betegeket sem tájékoztatják megfelelően.

Forrás: Thinkstock

dr. Vereczkey Attila:

"A rákos betegek mindössze 20-30%-a értesül arról, hogy a sugárkezelések előtt lehetősége lenne levetetnie az örökítőanyagát. Ez pedig egy igen súlyos hiba."

Amikor a beteg szexuális funkciózavarral küzd, a legnagyobb hiba, ha orvosi segítséget kér, szexproblémáira orvosi megoldást vár. Sokaknak ugyanis meggyőződésük, hogy a pszichoterápia stigmatizál. A megfelelő gyógyszerek szedése mellett tehár érdemes szexuálpszichológushoz, a partnerhez, vagy más daganatos betegekhez fordulni, természetesen a kezelőorvossal való konzultáció után.

Az Origo cikke a témában:

Korábban Így hat a szexuális teljesítményre a prosztatarák kezelése címen értekezett a témában az Origo, ahol arra keresték a választ, hogyan változik a teljesítőképesség a prosztatarák-terápia befejezése után. A cikkből kiderült, hogy a daganatos betegek számára természetesen a rák legyőzése a legfontosabb, a különféle mellékhatások - például a potenciazavarok - kezelése csak ezután jön; szerencsére a modern orvostudomány hatékony módszereivel segítséget nyújthat a legreménytelenebbnek tűnő potenciazavarok esetében is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.