2024. máj. 9., csütörtök Alberta, Benigna, Domokos, Fehérke, Hófehérke
szikva torta
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ősz egyik legfinomabb gyümölcse a szilva, amelyből látványos tortát is készíthetsz.

Hozzávalók:
6 evőkanál tej
10 g friss élesztő
350 g liszt
180 g cukor
1 tojássárgája
tengeri só
150 g puha vaj
1 kg szilva vagy ringló
1 csomag vaníliás cukor
50 g amaretti (pirított mandulás olasz szárazsütemény)
vaj, liszt a sütőforma kikenéséhez

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]



Elkészítés:
Langyosítsd meg a tejet, 2 evőkanálnyit keverj el az élesztővel. A lisztet és a cukrot tedd egy nagy keverőtálba, a közepébe öntsd az élesztős tejet, majd a többit is. A tojássárgáját, az 50 g vajat egy csipet sóval keverd el, majd gyúrd össze alaposan az élesztős liszttel. Ezután a tésztát hagyd meleg helyen egy órát pihenni. Ha letelt, nyújtsd ki, majd illeszd kivajazott, kilisztezett tortaformába, és tedd félre meleg helyre még 30 percig. A sütőt melegítsd elő 180 fokra, a légkeverésest 160 fokra, gázsütőn pedig 3-as fokozatra. Közben mosd meg, magozd ki a szilvát, és negyedeld fel. 100 g vajat, 150 g lisztet, 100 g cukrot, vaníliás cukrot és 1 csipet sót morzsolj össze, majd add hozzá az amarettit. Helyezd a szilvát a tortaformában pihenő tésztára, majd szórd rá a mandulás morzsát. A süteményt előmelegített sütőben 25 percig süsd, ha kihűlt, szeletelhető és tálalható.


Paucsics Veronika


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.