Megdőlt az ezeréves elmélet! Az alkohol nem segít a felejtésben

alkohol emlékezés memória
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha azt hiszed, hogy jó megoldás a szerelmi bánatodat alkoholba fojtani, tévedsz! Kiderült ugyanis, hogy az alkohol nem segít a felejtésben, sőt!

Az általánosan elterjedt nézet, miszerint az alkohol segít a felejtésben, most megdőlni látszik. A Texasi Egyetem Austinban található, az alkohol hatásait és a függőséget kutató Waggoner Központjának kutatói ugyanis azt állítják, hogy az alkohol az agy olyan területeire van hatással, melyek a tanulásban és a dolgok tisztább megjegyezésében játszanak szerepet.

Thinkstock
Thinkstock

"Alkohol hatására kevésbé tudunk olyan kis részleteket megjegyezni, mint például egy ismerős szülinapja, vagy hogy melyik sorban parkoltunk le az autónkkal. A tudatalatti emlékezést és a tanulást azonban segíti" - magyarázta a tanulmány vezetője, Hitoshi Morikawa.

A drogok vagy az alkohol hatására ugyanis a tudatalatti területek aktiválódnak, és nő az asszociációs képesség is. Ilyenkor egy illatról, dalról, érzésről sok minden eszünkbe juthat, ami később is segíti az emlékezést. Ezért hiába isznak az emberek abban a reményben, hogy ezzel elfelejthetik a problémáikat, valójában éppen az ellenkezőjét érhetik el vele.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.