érdekesség egészségügyi hatások fogyasztás pezsgő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ki ízlésesen, ki üvegből, de szinte mindenki fogyasztja az ünnepek italát. Ha épp nem keresztelsz hajót vagy számolod a másodperceket éjfélig, akkor is jó, ha tudod, hogyan ihatod a pezsgőt elegánsan.

Míg korábban ördögtől való italnak tartották, ma már jótékony egészségügyi hatásairól is tudhatunk: a mértékkel fogyasztott pezsgő, tehát napi egy-két pohárnyi jót tesz a szív- és érrendszernek - egyrészt tágítja az ereket, másrészt kísérletekkel igazolták, hogy a benne lévő polifenoloknak köszönhetően éppen olyan jó hatással bír, mint a vörösbor. A pezsgő az egyik legnépszerűbb ital, mégis sokaknak nehézséget okoz a megfelelő pezsgő vagy pohár kiválasztása, nem is beszélve a buborékok kérdéséről...

A pezsgőkészítés rejtelmei

A pezsgő tulajdonképpen bor, melyet élesztő és cukor hozzáadásával másodszor is megérlelnek, akkor már a palackban - s mivel azt lezárják dugóval, a keletkező szénsav az italban marad. A franciaországi Champagne nem véletlenül híres tartomány, a szénsavas bort ott már régóta ismerték, bár sokáig selejtnek tekintették.

Thinkstock
Thinkstock

Az első palack pezsgőt a szintén ismertté vált Dom Pierre Perignon, a Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője készítette, egy parafadugó segítségével, melyet drótkengyellel sikerült a palackhoz illesztenie. Hiába tartották sokáig titokban a pezsgőkészítés foortélyait, a 19. században már szinte egész Európában gyártották.

Négyféle pezsgőkészítési módszert ismerünk: erjeszthetik tankban - ennek neve feltalálójáról Charmat method -, vagy 0,75 literes palackban - ez a méthod traditionelle -, esetleg 1,5 literes üvegben, ami a klasszikus módszer. Az asti módszer alkalmazói pedig a must elsődleges erjesztésekor hagyják szénsavasan az italt. Az erjedés igen időigényes, egy jó pezsgőt 2-3 évig is érlelnek.

Pezsgőfajták

Pezsgő és pezsgő között igen lényeges különbségek adódhatnak, ahogy az áruk is széles skálán mozog. A hagyományos, méthode traditionelle módszerrel erjesztett ital nem biztos, hogy mindenképpen francia, a legtöbb Cava nevű spanyol és néhány magyar pezsgő is így készül. A francia Champagne nem feltétlenül a legjobb pezsgő a világon, csupán annyit jelent, hogy abból a tartományból származik. A Franciaország más részein hagyományos úton készített pezsgőket Crémant-nak nevezik, ezek lehetnek ugyanolyan jók, de az áruk alacsonyabb. A németek, az olaszok és az oroszok inkább acéltartályokban, tankokban erjesztett pezsgőt készítenek, de a francia Mousseux is így készül.

A vintage és non-vintage elnevezések a szőlőterméssel állnak kapcsolatban: a vintage pezsgő azért jóval drágább, mert a felhasznált szőlő legalább 85%-a ugyanannak az évnek a termése, míg a non-vintage italoknál több év szőlőtermését vegyítik. Azt, hogy az adott pezsgő milyen szőlőből készült, a blancs de blancs, illetve blancs de noirs feliratokból láthatjuk, utóbbi színes szőlőből gyártott fehér, míg az előbbi fehér szőlőből készített fehér pezsgőre utal.

Thinkstock
Thinkstock

A pezsgő szárazsága vagy édessége is könnyen kideríthető, a brut, extra brut vagy sec felirat száraz, a demi-sec félédes, míg a doux szócska édes pezsgőt jelent. A brut nature a létező legszárazabb pezsgő, amihez a másodlagos erjesztéskor sem adtak cukrot. Eredetileg egyébként minden pezsgő édes volt, de az 1800-as években az angol arisztokrácia számára készítettek szárazat is.

Ne tárold a hűtőszekrényben!

Az igazi pezsgőfanatikusok pincében tárolják a becses palackokat, de az átlagembernek elég, ha fogyasztás előtt hűtőszekrénybe teszi. A mélyhűtőből elővarázsolt pezsgő sokat veszít zamatából, így ez sem ajánlatos, a legjobb fogyasztási hőmérséklet a 7-9 fok - a jeges vödröt felbontás után érdemes elővenni. A már megvásárolt pezsgőspalackokat ne tárold hosszú évekig, mert egy non-vintage pezsgő két év alatt megromlik - bár, ha a drágább vintage-ot választottad, akkor akár tíz évet is várhatsz a fogyasztásával.

Az üveg- vagy kristálypoharaknál érdemes a divatjamúlt kelyhek helyett a hosszú kúp alakút választani, mert így kevésbé melegíti fel a kezed az italt. A pohár falvastagsága sem elhanyagolható, a legszebb a maximum egy milliméteres. Míg régebben a pezsgőt hagyományosan a kávé előtt szolgálták fel, ma már szinte bármikor fogyasztható, aperitifként és vadhúsokhoz száraz, süteményekhez, desszertekhez inkább édes pezsgőt válassz. A kiskanalas buborékmegőrző módszert pedig jobb elfelejteni, helyette a pezsgőzáró segít megőrizni a buborékokat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.