12 élelmiszer, ami segít a fogyókúrában

hagyma diéta szója torma szeder sárgabarack egészséges életmód fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A felsorolt élelmiszerek egyszerre segítenek az egészségmegőrzésben, a fogyókúrában vagy az ideális testsúly megtartásában, ráadásul még új ízélményhez is juttatnak a konyhában - állítja dr. Kristin Kirkpatrick, az egyesült államokbeli Cleveland Klinika Wellness Intézetének dietetikusa.

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is! Ha pedig a fogyás és az életmódváltás érdekel, íme az Ez Zsír oldala!


Fekete rizs

Ha mindig a fehér rizst választod, kimaradsz a rizsvilág savából-borsából. A fekete rizs évezredek óta ismert, ám csak mostanában kapja meg a neki járó figyelmet. Magas antioxidáns-tartalma ugyanis felülmúlja a bogyós gyümölcsökét, így jelentős fegyver a rák elleni küzdelemben. Rostban és B-vitaminokban is bővelkedik.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Sárgabarack

Narancssárga árnyalatát a béta-karotin adja, melyet a szervezet A-vitaminná alakít. Egy friss tanulmány alapján az alacsony béta-karotin-szint az időskori szellemi hanyatlással hozható összefüggésbe.

Szója

Az elmúlt évtizedek egyik legellentmondásosabb élelmiszere szerepet játszhat a vérnyomás csökkentésében, illetve védhet a mellrák ellen. Rendszeres fogyasztás mellett is változatos étrendet tesz lehetővé, hiszen a tofu és a szójabab számtalan formában elkészíthető.

Lila burgonya

Anélkül képes csökkenteni a túlsúlyos betegek vérnyomását, hogy aláásná fogyókúrájukat. Minél színesebb egy zöldség vagy gyümölcs, annál jobb, hiszen az árnyalat a kedvező hatású összetevőknek köszönhető.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Tortillachips - teljes kiőrlésű gabonából

A teljes kiőrlésű gabonából készült ropogtatnivaló sokkal egészségesebb a burgonyasziromnál, hiszen eleve kevesebb alapanyagot tartalmaz, adalékokban szegényebb, ráadásul rengeteg rostot rejt. A hozzá kínált szósszal azonban nem árt vigyázni - a lehető legjobb választás a saját készítésű paradicsommártás, hozzáadott cukor nélkül.

Torma

Szendvicsek és saláták ízesítésére is alkalmas. Finom íze mellett csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. Ugyanabból a növénycsaládból származik, mint a pozitív hatásairól ismert brokkoli, káposzta, kelbimbó és karfiol.

Szeder

A fekete áfonyánál is több antioxidánst tartalmaz, így fölveszi a harcot a sejteket károsító szabadgyökökkel. Bizonyítottan gyulladáscsökkentő és rákmegelőző hatású, s láthatóan javítja a bőr állagát.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Feketebab

Amilyen kicsi, olyan egészséges! Ez a növényi fehérjeforrás vasban és rostban dúskál, így a fogyni vágyók egyik legjobb barátja: gyorsítja ugyanis az anyagcserét.

Korpa

Legyen kukorica, rizs, gabona vagy zab alapú, adagonként körülbelül 12 gramm rostot tartalmaz, javítva ezáltal a bélrendszer egészségét. Tanulmányok bizonyítják, hogy a rostbevitel egereknél összefügg a prosztatarák előrehaladásának csökkenésével, továbbá mérsékeli a szívroham és a stroke kockázatát a koleszterinszint stabilizálása révén.

Körte

Az új szupergyümölcsök megjelenésével nem szabad megfeledkezni a régiekről sem! A körte valóságos rost- és C-vitamin-bomba. Egy 2009-es kutatás alapján mérhetően csökkenti az emésztőrendszeri rák kialakulásának kockázatát.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Hagyma

Nemcsak ízesít, de az agyvérzés veszélyét is csökkenti. A Journal of Clinical Investigation című szakfolyóiratban közzétett 2012-es tanulmány alapján flavonoidtartalma természetes úton visszaszorítja a vérrögképződést.

Feketebors

Egy csipetnyi belőle nemcsak mennyeien fűszerez, de még zsírt is éget! A benne lévő piperin pedig megakadályozza a zsírsejtek képződését.

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.