Nézd meg az északi fényt! - Varázslatos jéghotelek

Románia utazás szórakozás jéghotel program szabadidő Norvégia Kanada Finnország Svédország
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kipróbálnád, milyen lehet egy jégkunyhóban tölteni az éjszakát, de egyetlen eszkimó sem hívott még meg az iglujába? Ha kunyhóban nem is, de ötcsillagos jéghotelekben a világ minden táján eltölthetsz pár éjszakát. Íme a Life.hu tippjei.

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is! Ha pedig szívesen tekintesz vissza a múltba, ajánljuk az Akkor és Most oldalt!


1. Jukkasjärvi - a legnagyobb

A világ legnagyobb jéghotele a svédországi Jukkasjärviban, az Északi-sarkkörtől északra, a Torne folyó mellett, a kirunai repülőtértől 12 kilométerre működik. Először ideiglenes kiállítóteremnek épült, de később a szervezők hirtelen ötlet nyomán szállodává alakították. Jól tették, hiszen a hotel azóta is népszerű, pedig az ágyak szőrmével és hálózsákokkal otthonossá tett jégtömbök. A hotelt minden évben újra és újra felépítik: a jégtömböket a közeli Torne folyó szolgáltatja, a természetes szobrokat pedig minden évben helyi művészcsoportok alakítják luxushotellé. A tervező minden évben más, így nem lehet két különböző évben ugyanabba a szállodába visszatérni. A vendégek nyáron raftingolhatnak a folyón, télen pedig megismerkedhetnek a kutyaszánozással. De van itt űrcentrum és drágakő-ismereti kurzus is.

A Life.hu tippje:

A hotel Észak-Norvégiába is szervez kirándulásokat, amelynek résztvevői a fjordok látványában gyönyörködhetnek.


Forrás: AFP
Forrás: AFP

2. Kemi - az óriási hóerőd

Hogyan is maradhatna ki Finnország a jéghotelek sorából? A Kemiben minden téle felépülő Snow Castle (Hókastély) elnevezésű, 20 000 négyzetméteres luxusszálloda tervezésén és díszítésén helyi művészek egész sora dolgozik. A kastély az aktuális évi tervezőtől függően akár háromemeletes is lehet. Jégkápolnájába messzi földről érkeznek a házasulandó párok, hogy itt kössék össze életüket, de van itt színház, kiállítóterem és kaland-játszóház a kicsiknek, természetesen szintén hóból és jégből felépítve. Aki megéhezik, a kastély éttermében, rénszarvasszőrmével letakart jégpadokon ülve fogyaszthatja el az ebédjét és vacsoráját, majd szőrmeborítású jégágyon, tökéletes meleget adó hálózsákokban térhet nyugovóra. A január végétől április elejéig tartó szezonban koncertek, egyéb előadások és gyerekprogramok várják a vendégeket, de a partik sem ritkák errefelé.

A Life.hu tippje:

A szinte már szokásosnak mondható rénszarvas- és kutyaszánozás mellett a hotel vendégei azt is kipróbálhatják, milyen érzés egy hatalmas jégtörő fedélzetéről nézni a tengert.


3. Québec - a legszebb jégcsillárral

A kanadai Québec jéghoteljét minden januárban 12 000 tonna hóból és 400 tonna jégből építik fel. A vendégeket hatalmas jégcsillár köszönti a hallban, a hotel tulajdonosai szerint már önmagában ennek látványa miatt is érdemes felkeresni a szállodát. Az építéskor mindig terveznek valami újdonságot is - egy újfajta ágydizájnt vagy épp egy új bárt, ahol jégpoharakból kortyolhatod el az italodat. Áprilisban aztán a tavaszi nap mindössze hat óra alatt földig olvasztja a luxusszállodát. A téli időtöltések, például a kutyaszánozás, a síelés, a korcsolyázás itt is adottak, de Québec City is csak 30 percnyire van mindazzal, amit egy nagyváros kínálhat a turistáknak.

A Life.hu tippje:

A szálloda rendezvényterme különleges helyszíne lehet a téli esküvőknek és egyéb rendezvényeknek.


Forrás: AFP
Forrás: AFP

4. Alta - rénszarvascsordák közelében

Az Altaelva folyó partján, Észak-Norvégiában épült Sorrisniva Igloo Hotel főbejáratát, valamint bútorait puha rénszarvasbőr borítja - a rénszarvasok errefelé nagy csordákban, haszonállatként élnek. A világ legészakibb jéghoteljének vendégei megcsodálhatják az északi fényt, az aurora borealist, mielőtt szuperpuha hálózsákjaikban nyugovóra térnének a -6 fokos szobák jégágyain. A hotel szintén vállalkozik esküvők lebonyolítására, jégkápolnáját minden évben Nord-Halogaland püspöke szenteli fel. Még romantikus nászutas lakosztály is van, az persze kérdés, hogy a mínuszokban a párok milyen kreatív programot találnak ki a nászéjszakára. Ám aki fázik, a szomszédos melegedőben vehet forró fürdőt, miközben az északi tájban gyönyörködik. Reggeli előtt a szaunát is felfűtik.

A Life.hu tippje:

A nappali ruhádat éjszakára érdemes a hálózsák aljába gyömöszölni, hogy reggel ne kelljen a jéghideg ruhákkal megküzdened.

5. Balea-tó - a legközelebbi

A Fogarasokban a Balea-tó mellett 2006-ban épült fel először a skandináv jéghoteleknél kisebb 14 szobás Lake Balea Ice Hotel. A hotel és a szomszédos jégtemplom csak nagykabinos felvonóval közelíthető meg decembertől egészen májusig. A helyi művészek a díszítésnél általában híres román műalkotások másolatait faragják jégbe. A profi síelők otthon fogják magukat érezni errefelé, mivel a sípályák mellett helikopteres síelésre is van lehetőség. És persze ott van a jéghotelek szokásos kínálata, a korcsolyázás, a szánkózás, a motoros szán, a jégszoborfaragás - és persze a finom ételek a jégétteremben és az italok a jégbárban.

A Life.hu tippje:

Érdemes a fürdőszobai ügyeket még lefekvés előtt elintézni, hogy ne kelljen az éjszaka közepén kikászálódni a jó meleg hálózsákból.

Tudtad?

A turisták többsége egy-két éjszakát tölt el a jéghotelekben, az utazás többi részére normál hőmérsékletű szállodákban foglal szobát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.