karácsony karácsonyi balesetek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Lángoló karácsonyfa, áruházi tolvajok, puffadás - hogy a karácsony ne katasztrofális, hanem békés legyen, készülj fel velünk az ünnepi rizikófaktorokra.

1. Túlzott alkoholfogyasztás

Az ünnepek alatt elsősorban az alkohol hibáztatható a különböző háztartási balesetekért. Dr. Michael Carius, az amerikai College of Emergency Physicians elnöke szerint nem számít, ha nem vagyunk nagyivók, ugyanis már egy kevés alkohol is csökkentheti az ítélőképességet.
Tippünk: Az ünnep nem múlhat el koccintás nélkül, de tarts mértéket. Felnőttek esetében napi 1-2 dl jó minőségű vörösbor elfogysztása javasolt. (Külföldi szakértők szerint ez a mennyiség férfiaknál 1-3 dl is lehet, a nőknél maximum 1-2 dl/nap.)

Forrás: Thinkstock

2. Túlevés

Karácsonykor hajlamosak vagyunk úgy enni, mintha egész évben éheztünk volna. "Ilyenkor nemcsak többet, hanem a gyomor számára szokatlan, nehéz ételeket is fogyasztanak az emberek, ami ellen az emésztőrendszer hasfájással, puffadással tiltakozhat" - mondja dr. Carius.
Tippünk: Az ünnepi eszem-iszom után - dietetikussal konzultálva - célszerű diétát beiktatnod.

3. "Holiday Heart Syndrome" - ünnepi szívritmuszavar

Magyar elnevezése még nincs a betegségnek, azonban nemrégiben felfedezték az orvosok, hogy nagyobb társasági összejövetelek alkalmával egyre többen panaszkodnak szívrohamszerű panaszokra. Rájöttek, hogy ez elsősorban az alkalmi ivóknál fordul elő.
Tippünk: Mivel kis mennyiségű alkohol is kiválthatja a tüneteket - pl. légszomj, szívritmuszavar -, célszerű azonnal orvoshoz fordulni.

4. Karácsonyi tüzek

Bár manapság már elektromos égőket használunk a karácsonyfa díszítésére, még így is sok baleset történik a csillagszórók vagy éppen az őrizetlenül hagyott gyertyák miatt.
Tippünk: Figyelj például arra, hogy amikor egy ajándékot kicsomagolsz a díszes papírból, azt ne a gyertya felett tedd. Az év többi szakában sem árt, ilyenkor azonban különösen hasznos lehet, ha beszerzel egy mini poroltót.

Forrás: Thinkstock

5. Mérgező növények

Sok karácsonyi dekorációhoz használt növény lehet mérgező. Ilyen például a fagyöngy, a magyal és a jeruzsálemi cseresznye is.
Tippünk: Ha kisgyermek van a családban, aki mindent a szájába vesz és rágcsál, fokozottan figyelj rá, mivel ezek a növények kiütéseket és emésztőrendszeri problémákat okozhatnak.

6. Allergia

Nemcsak az ételek, de a fenyő is okozhat allergiás tüneteket.
Tippünk: Az igazi fenyőt helyettesítsd ízléses műfenyővel vagy hangulatos karácsonyi asztali dekorációval.

7. Dísztárgyak

A kisgyermekek sokszor cukorkának nézhetik a csillogó karácsonyfadíszeket és a dekoráció egyéb darabjait, ezért helyezd őket magasra, ahol nem érhetik el.
Tippünk: A törékeny díszekkel különösen légy óvatos, mert a gyerekek mellett a háziállatoknak is sérüléseket okozhatnak.

Erdélyi Mónika adventi tippje december 10-re:

Fotó: Rostás Bianka/Life.hu

Tizenhét érintés:
"Ha egy gyermeket kevés gyöngédség vesz körül, az rendkívül káros hatással lehet a kicsi fejlődésére. Azáltal, hogy nem ismeri meg a szeretetet, és nem tudja azt sem, hogyan kell alkalmazni, nem bontakoztathatja ki a gyengédségét. Gyermekkorunkban az ölelések, simogatások mennyisége és minősége jelenti számunkra azt, hogy értékesek vagyunk és szeretnek bennünket. Ha a 'szeretlek' szó mellé nem társul annak fizikai megnyilvánulása, a gyermek számára a szó soha nem nyeri el valódi jelentését. Azt mondják, minden nap 17 érintésre lenne szüksége minden embernek, mert az, hogy milyen gyakran érintenek, simogatnak meg bennünket, összefügg lelki békénkkel. Azt javaslom, hogy ne számolgassuk, csak adjuk számolatlanul…"

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.