karácsony stressz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha a karácsony neked is többnyire idegtépő versenyfutást jelent az idővel, akkor fogadd meg tippjeinket, és állj meg egy pillanatra lazítani is.

1. Maradj a bevált recepteknél!

Az ünnepi őrület nem éppen a legalkalmasabb időszak arra, hogy új receptekkel kísérletezz. Lehet, hogy szeretnéd elkápráztatni a családot, de hidd el, ugyanúgy örülnek majd a régi, jól bevált karácsonyi menünek is.

Forrás: Thinkstock

2. Rendelj ételt!

Természetesen nem arra gondolunk, hogy a karácsonyi főzés alól teljesen kihúzd magad, de ha például az előételt az egyik kedvenc éttermedből hozatod, azért még senki nem fog szemrehányást tenni, és neked is több időd marad a főétel elkészítésére.

3. Kérj segítséget!

Egy nagycsaládban könnyen kitörhet a karácsonyi káosz, ezért inkább előzd meg, és merj segítséget kérni. Vond be a készülődésbe a gyerekeket is vagy a tapasztalt nagyszülőket, hidd el, ők lesznek a legboldogabbak, ha segíthetnek.

4. Készülj fel a bevásárlásra!

Hiába szeretsz spontán ötleteidre hagyatkozva vásárolni, ha nem tervezed meg a karácsonyi bevásárlás pontos menetét, számíthatsz rá, hogy 24-én azok közé tartozol majd, akik ingerülten veszekednek sorstársaikkal a kígyózó sorok közepén. Írj bevásárlólistát, sőt a bevásárlóközpontok térképét is letöltheted, amivel sok értékes percet nyerhetsz.

5. Fő a pozitív hozzáállás

Ha kiborulsz, és morcosan viselkedsz, semmivel nem lesz jobb a helyzet. Próbálj meg sokat mosolyogni, és meglátod: a mosoly mosolyt szül.

6. Kérd a díszpapíros csomagolást!

Sok üzletben nem reklámozzák, ilyenkor azonban többnyire van lehetőség díszcsomagolást kérni. Nem túl személyes, de a távolabbi ismerősöknek, kollégáknak bátran választhatod ezt a praktikus megoldást.

Forrás: Thinkstock

7. Vásárolj több csomagolópapírt!

Nincs is borzasztóbb annál, mint amikor szenteste pont az utolsó ajándék előtt fogy el a csomagolópapír. Vegyél inkább többet, legfeljebb felhasználod máskor.

8. Tarts pihenőt!

Tervezz be előre egy órát, amikor szünetet tartasz a készülődésben. Ha kicsit leülsz, és megiszol egy bögre tejszínhabos forrócsokit, közben pedig a kedvenc zenédet hallgatod, újult erővel vághatsz bele a karácsonyi nyüzsgésbe.

9. Érezd jól magad!

Ne feledkezz bele a teljesíteni való dolgokba, elvégre karácsony van, próbáld meg élvezni minden pillanatát. Néha egyél egy falat frissen sült sütit, és szívd be a karácsonyfa friss illatát, meglátod, megnyugtat.

Erdélyi Mónika adventi tippje december 7-re:

Fotó: Rostás Bianka/Life.hu

"Folyékony arany - a méz
A méz hosszú időn át pótolhatatlan édesítőszer volt, mert a cukor régen sokba került. A mézes tésztát nagy tisztelet övezte, helyenként misztikus erőt is tulajdonítottak neki. Az ókori görögök például a halottak szájába is mézeskalácsot tettek, hogy ezzel engesztelhessék ki Cerberust, az alvilág mogorva őrét. Feljegyzések szerint Bécsben már 1368-ban is működtek mézeskalács-sütödék.
A mézeskalács számos egyéb ételt is ünnepivé tehet, különösen így karácsony táján. A teatojásba a teafű mellé tegyünk egy csipet mézeskalács fűszert és így tegyük a forró vízbe, máris kész a csodálatos ünnepi tea. Finomra darálva a karácsonyi sültek mellé adott szószt is sűríthetjük vele."


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.