Az erős, szálkás kar örök divat - Fekvőtámaszok, másképp

Forrás: Thinkstock -
Crosstréning fekvőtámasz Balogh Zsolt mozgás kar
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fekvőtámasz nem csak férfiaknak való - ez az egyik leghatékonyabb gyakorlat, ha a kar- és a mellizmokat is alaposan edzeni szeretnéd. A héten Balogh Zsolt crosstréning oktató azt mutatta meg, melyek azok a fekvőtámaszok, amelyeket mi, nők is beiktathatunk az edzéstervünkbe. 

1. Bemelegítés

A felsőtest edzése előtt se maradjon ki a bemelegítés: a könnyű séta és a laza kocogás után végezz bokakörzéseket, illetve mozgasd át a derék, a csípő és a felsőtest izmait is. A sérülések megelőzése miatt szánj az edzés első részére legalább 10 percet!

2. Egyszerű fekvőtámasz

Miért jó?

Nemcsak a karokat, de a mellizmokat is edzi a fekvőtámasz, aminek a megtanulását kezdheted a könnyített változattal.

Így csináld!

A karok legyenek vállszéles támaszban, a két kézfej 45 fokban nézzen befelé. Karhajlításkor ügyelj arra, hogy a könyök 45 fokban kifelé távolodjon a testtől, az ízületek ugyanis így kapják ideális szögben a terhelést. Végezz 12-15 könnyített fekvőtámaszt 4-6 szériában, minden sorozat után pihenj fél percet. Ha ez a gyakorlat simán megy, akkor a térdeddel már ne támaszkodj a talajon.

3. Szűk fekvőtámasz

Miért jó?

A szűk - diamond - fekvőtámasz már sokkal erőteljesebben terheli a tricepszet illetve a mellizom belső részét - így nagyon figyelj arra, hogy csakis akkor végezd, ha helyesen végre tudod hajtani.

Így csináld!

A két tenyeredet tedd egymás mellé úgy, hogy a két mutató és hüvelykujjad egy kis szívet formázzon. A könyököket tartsd a test mellett, így hajlítsd és nyújtsd őket. Itt is lassan, ne lendületből dolgozz. Ha megy, végezz el 12 fekvőtámaszt 4 sorozatban, minden sorozat között pihenj fél percet.

4. Negatív fekvőtámasz - csakis haladóknak!

Miért jó?

A negatív fekvőtámasz ugyanolyan saját testsúllyal végzett gyakorlat, mint az előzőek, sőt, még jobban edzi a kar húzó izmait, az alkart, a törzs izmait, a farizmokat, a széles hátizmot, a lapoca izmait és a delta hátsó részét.

Így csináld!

Könnyített verzióban talpon van a láb, a talajjal derékszöget zár be a lábszár. A karok vállszélességűnél kicsit szűkebb támaszban legyenek - emeld ki a törzset, és ügyelj rá, hogy végig maradjon feszes. Ne engedd le a fenekedet - megtartott vállal, de nyújtott karral indítsd a gyakorlatot. Ameddig tudod, húzd fel magad, teljes mozgástartományban hajtsd végre a gyakorlatot. Ha nehezítenél, nyújtsd ki a lábakat, a sarkakon támaszkodj. Mivel az egész test dolgozik, ez a gyakorlat nagyon hatékony, de ne ess kétségbe, ha elsőre nem könnyű. 6-8 negatív fekvőtámasz után pihenj fél percet, majd végezz még 4-5 szériát belőle.

Erre figyelj!

Fontos, hogy végig egyenesen, a test síkjában legyen a törzs és ne lógasd a fejed hátra.

5. Nyújtás

A karok és a mellizmok nyújtása nagyon fontos, ha nem akarsz izomlázat a következő pár napban. Alaposan nyújtsd át a rövidülésre hajlamos izmokat, minden pózt tarts ki legalább 1 percig. Ha nyáron úszással is kombinálod a crosstréninget, akkor a vállaid lazábbak lesznek majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.