Fogadd meg ezeket a tippeket és köszönj el örökre a hátfájástól!

Forrás: Thinkstock -
erősítés hátizom gerinc
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A gerincünk mindennap komoly terhelésnek van kitéve. A szép tartás nem elérhetetlen, ha betartasz pár egyszerű trükköt, sokkal jobb lesz a közérzeted és még a hátad sem fog fájni. Íme, 5+1 hasznos, gerinckímélő tipp a Life.hu szakértőjétől, Nagy Amarillától.

1. Megfelelő asztal- és szék méret

Manapság már kaphatóak olyan székek, amelyeknek állítható a magasságuk. Ezeket alkalmazva kivitelezheted a helyes ülést: a lábaid érintsék a talajt, miközben laza csípőszélességű terpeszben vagy úgy, hogy a comb-térd között derékszög legyen, a csípőd pedig nagyjából középhelyzetbe döntve. A bútorok magasságának kiválasztásánál fontos, hogy a vállak lazán legyenej lent, a lapockák pedig összezárva, párhuzamosan a talajjal.

Forrás: Thinkstock

2. Iktass be szüneteket!

Ha túlságosan feszített munkatempóban dolgozol, hajlamos lehetsz tartósabb ideig fenntartani egy testhelyzetet, ahogy eközben fáradt az izomzat helytelen formában ülhetünk, ami izommerevséghez, hosszabb távon pedig csont, -ízületi, -izom elváltozásokhoz vezethet. Az ülő életmódból kifolyólag például civilizációs probléma a csípőhorpasz zsugorodása, amely eleinte derékfájásba, később gerincsérvbe fajulhat. Tudatosan tartsunk szüneteket a munka során könnyed, átmozgató gyakorlatokkal vagy friss levegőn való sétával, mindezek javítják az agyi kapacitást is.

3. A fájdalom figyelmeztet

Az ülőmunkát végző embereknél gyakori a nyaki,-háti,-ágyéki gerincrész izommerevsége, illetve fájdalma. Előrehaladottabb esetekben végtagi duzzanat, zsibbadás jelentkezhet, amely már orvosi vizsgálatot igényel. Sokszor a masszás is segíthet fellazítani a letapadt inakat, kioldani az izmokat, izomcsomókat, melyek egyúttal a stresszes életmód tünetei is.

4. Gerinctorna mindenkinek

A mai világban szinte minden második ember gerincproblémával küzd, már gyerekkorban kialakulhat a gerincferdülés, a helytelen testtartás. A gerinctorna ezen problémák megelőzése és kezelése szempontjából ajánlott. A torna gyakorlatai javítják a testtartást, hozzájárulnak a megrövidült izmok nyújtásához, a gyengült részek megerősítéséhez és korrigálják a helytelenül kialakult testtartást is.

Forrás: Thinkstock


5. Két gerincbarát eszköz

Ülőpárna: ha az instabil eszközön ülsz, az arra ösztönöz, hogy egyenesen tartsd a hátadat, az apró törzskilengések pedig javítják a porckorong vérellátását.

Fittball: a labda segíti megtartani a gerinc fiziológiás görbületét hosszabb ideig, fáradtság nélkül. Az előre,-hátra irányuló, gördülő mozdulatok megfelelő helyzetbe állítják be a medencét megfelelő helyzetbe, a felfelé irányuló húzóhatás pedig egyenesíti a gerincívet.

+1 Járj másik úton!

Lift helyett használj lépcsőt, ez a mozgás nemcsak formálja a
farizmokat, a combot és a vádlit, de az állóképességet is fejleszti.

Ezek mellett otthon is érdemes gyakorlatokat végezned ahhoz, hogy megerősítsd a hátizmaidat, mi ezeket ajánljuk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.