Így lubickol a hasadban - Várandósságod 33. hetének történései

Libero2015 várandósság terhesség hétről hétre magzat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Babád fejecskéje és agya egyre csak növekszik, zsírtartalékai pedig lassacskán csinos kis hurkákban állnak össze. 

A 33. hétre a magzatvíz mennyisége eléri a maximumát. Mivel nem termelődik több magzatvíz, babád mozgását egyre gyakrabban és egyre erőteljesebben érezheted.

Forrás: Thinkstock

Várandósságod 32. hetének történései

Újabb mérföldkő magzatod életében: a babák, akik 32 hetesen jönnek világra, bár koraszülöttek lesznek, de csak elenyésző orvosi felügyeletet és ellátást igényelnek. Magzatod most már a nap 90-95%-át átalussza, és valószínűleg néha álmodik is. Az alvás és az ébrenlét ciklusai EEG-vizsgálattal ki is mutathatók. Bőre egyre vastagabb és rózsaszínűbb, arcocskájáról a legtöbb ránc már el is tűnt, a fejét pedig haj boríthatja.

Zsírszöveteinek gyarapodásával az eddigi áttetsző, sötétvöröses bőre halvány rózsaszínné változik.

Ezekben az utolsó hetekben az idegrendszer több milliárd idegsejtjének segítségével gyermeked már tájékozódik a méheden belül. A szem érzékeny a fényre, a pupillák már tágulnak és szűkülnek, ezért a babád homályosan látja a körvonalakat.

Eközben te...

Ezekben a hetekben egyre gyakoribbak a láb görcsei, amelyek előszeretettel jelentkeznek éjszaka, amikor végre sikerülne elaludnod. Ha lepihensz, próbálj meg minél több időt tölteni a bal oldaladon. Ez a testhelyzet segíti elő leginkább az alsó végtagok és a magzat jó vérellátását, és az emésztést, a légzést is megkönnyíti.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.