Vészhelyzet a Jön a baba forgatása közben

szülés Jön a baba Hadas Krisztával Libero2015 kismama Hadas Kriszta
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Csupa móka, kacagás, babagőgicsélés, fátyolos tekintetek, elmélyülten vajúdó nők - én a Jön a baba Hadas Krisztával című sorozat forgatása előtt ilyennek képzeltem el a munkánkat. Aztán néha belecsöppentünk a "Vészhelyzet" című film forgatásába.

Váratlan vese-transzplantáció

Bernadett és nagylánya, Csenge két helyes, csinos hölgy, velük készíti Hadas Kriszta a pocakos interjút, tehát a filmnek azt a részét, amikor várják a babát, és elmesélik a történetüket. Többek között azt is, hogy a családapa, Antal súlyos vesebeteg, állandó dialízisre jár, és vesevárólistán van. Minden remek, épp vége a forgatásnak, és új helyszín felé igyekeznek, amikor csörög Kriszta telefonja, hogy Bernadett férjét, Antalt most hívták: szervriadó van, azonnal menjen kórházba, mert új vesét fog kapni. MOST.

Transzplantációra várva Forrás: Jön a baba

Antal épp dialízisen van, azt végig is kell csinálni, és szerencsére addigra épp megkértem már a forgatási engedélyt a dialízisosztálytól, mert a következő héten menni akartunk, hogy Antallal ott forgassunk. Így aztán Kriszta és Benke Ottó operatőr nem teszik le aznapra a munkát, hanem lóhalálában száguldanak a kórházba, ahol még elérik Antalt, aki sír. Sírt volna akkor is, ha nem vagyunk ott, sírt így is, hogy Kriszta ott állt mellette: a könnyei a meghatottságnak szóltak, és reménynek, hogy új életet kaphat. És hogy valaki most meghalt, akinek a szervei az ő életét fogják megmenteni. Hidegrázósan megható pillanatok ezek. Mindez egy hónappal a szülés tervezett ideje előtt.

Antalért jött a mentő, vitték a transzplantációs klinikára - és mi hangosan fújtuk ki a levegőt: huhh, ez nagyon váratlan és nagyon izgalmas volt.

És el is könyveltük magunkban: ilyet tervezni sem lehetett volna, milyen szerencsénk van, hogy minden ilyen flottul ment - másnap Antalnak már új veséje volt, minden tökéletesen ment tovább. Aztán bő két héttel a tervezett szülés előtt éjjel riasztott minket Bernadett, hogy elindult a szülés - mi pedig újfent rohantunk. Mondjuk azokban a hónapokban nagyon hozzá voltunk szokva ahhoz, hogy éberen aludjunk, hiszen sorra szültek meg a kismamáink. (Már ha mondhatjuk, hogy a mi kismamáink voltak. Remélem, mondhatjuk.)

Szülés - a vártnál korábban

Szóval, hogy szavam ne feledjem, éjfél körül a szülészeten kötöttünk ki, és már javában reggel volt, mire megszületett Zsombor. Antal a szülőszoba előtti folyosón ülve (még frissnek mondható műtéti sebbel) ülte végig a szülést. Ez az izgalom is elmúlt, a kis Zsombor gyönyörű volt és egészséges - mi pedig Krisztával készültünk arra, hogy lezárjuk a forgatást úgy, hogy az immár négytagú család szépen kezd összeszokni.

Édesapja tartja kezében az újszülött Zsombort Forrás: Jön a baba

Ám - ahogy mondani szokták - ember tervez, Isten végez. Mert a lezáró forgatás után jött a telefon, hogy Zsombor kórházban van, életmentő műtétet hajtottak végre rajta.
Hát, ha az első műtét után kirázott minket a hideg a váratlan helyzet okozta bizonytalanság miatt, akkor most - nem túlzok! - a döbbenettől szóhoz sem jutottunk. Természetesen engedélykérés, kamera, irány a Heim Pál Gyermekkórház. Bernadett és Antal (aki maszkban, a fájó hasára szorított kézzel virrasztott) mesélte el, hogy 2 hetesen Zsombor elkezdett mindent kihányni, amit megevett. Pár nap alatt kiszáradt és lefogyott - itt a Heim Pálban derítették ki, hogy csecsemőkori gyomorkimenet-szűkülete van, amit azonnal műteni kell. Több mint 5 órát őrlődtek a szülők a folyosón, mire megjött a hír: a műtét sikerült, minden rendben lesz.

Zsombor a műtét után édesanyjával Forrás: Jön a baba

És azóta?

„Azt hiszem, kívánni sem lehetne tökéletesebb férjet. Profi módon helyt áll »gyerekfronton« otthon. Kisfiunkkal ő van otthon, míg én dolgozom. Csenge már a nyári szünetet élvezi, és nagyon sokat segít apának. Nagyon büszke vagyok rájuk” - mondja Bernadett.

Anti egészségi állapota a veseátültetés után rohamléptekkel javult. Az eredményei megfelelő tartományban vannak, mondhatni, egészségesebb, mint valaha. Egyéves „újjászületésnapját” is megünnepelte a család, és lelkesen készülnek Zsombika első születésnapjára, illetve keresztelőjére.

„Boldogok vagyunk! Kis családunk összeszokott, kialakult Zsombinak az életritmusa, a napirendje, amihez mi, nagyok próbálunk alkalmazkodni” - mondja Kulcsár Bernadett.

Zsombor és Csenge Forrás: Jön a baba

Zsombor nagyon szépen fejlődik, igazi Góliát. Ez egyébként jellemző azokra a gyermekekre, akiknél kialakul ez az életveszélyes elváltozás, ezt Dr. Hegyi Gábor is elmondta a szülőknek a kórházban.
„Már semmi más nem emlékeztet minket erre a borzalomra, csak a kis vágás a pocakján. Minden pelenkázásnál, amikor meglátom, csak arra gondolok, hogy milyen szerencsések vagyunk, hogy ez a kisbaba nem adta fel, és hogy szerethetjük Őt!” - teszi hozzá hálásan Bernadett.
Szerencsére a két tesó a viszonylag nagy korkülönbség ellenére is nagyon szereti egymást, jó testvérek - persze ott is vannak apróbb súrlódások, mint mindenhol, de szeretnek együtt játszani, rosszalkodni. Csengét (aki ősszel kezdi az iskolát) igyekeznek minden feladatba bevonni.

Mi pedig bízunk benne, hogy nem lesz a családban több, izgalommal járó egészségügyi helyzet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.