Pazarlás! Évi 400 ezer tonna kaja a kukában!

kuka élelmiszer pazarlás étel
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az MTI közölt összefoglalót a Tetra Pack Hungária Zrt. az NRC Piackutató Intézet bevonásával készített júliusi kutatásáról. Ebben említik meg azt a bődületes számot, hogy a Magyar Élelmiszerbank Adatai alapján a magyar háztartásokban évente 400 ezer tonna élelmiszer romlik meg, vagy válik feleslegessé. 

Mindez fejenként átlagosan évi 40 kg élelmiszer kidobását jelenti, ami így ránézésre egy meglehetősen magas szám.

Habár a válaszadók 96 százaléka – saját bevallása szerint – tudatosan figyel arra, hogy minél kevesebb élelmiszer váljon hulladékká, a felmérésben részt vevők 42 százaléka napi, heti vagy havi rendszerességgel dob ételt a kukába. Ezek között – nem meglepően – a következő, gyorsabban romló élelmiszerfélék a leggyakoribbak: a pékáru, a főtt étel, a zöldség és gyümölcs, a húsfélék és felvágottak, a tej és tejtermékek, valamint a gyümölcslevek.

Forrás: Ács Bori

Nálatok is gyakran romlik meg, és kerül a szemetesbe az étel, vagy vásárláskor, főzéskor jól be tudjátok lőni a megfelelő mennyiségeket? Esetleg újrahasznosítjátok a maradékot?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.