Kalcium, a csontok őre - 5 zöldség, amiben bőven van belőle

vitamin bab brokkoli kalcium kalciumhiány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kalciumban gazdag étrend főképp a csontok miatt lényeges, ha viszont nem fogyasztasz belőle eleget, memóriazavar, sőt akár depresszió is felléphet. A tejtermékek, olajos magvak kiváló kalciumforrások, de zöldségekben is van bőven belőle - mutatjuk is, melyeket érdemes fogyasztanod!

Sóska

Az egyik legegészségesebb zöldség, amit télen-nyáron megéri enni. Tele van ásványi anyaggal, C-vitaminnal, foszforral, vassal, de kalciumtartalma is különösen jelentős. Rendszeres fogyasztásával erősebb lesz a szervezet, megnő az ellenálló képessége, az immunrendszernek is jót tesz. Korábban vértisztítóként is kiválóan működött. Főzelékként fogyasztjuk leggyakrabban, de salátába is mehetnek a levelei - finom, savanykás íze lesz tőle az ételnek.

Forrás: Thinkstock

Petrezselyem

Fűszernövény, de nagyon jót tesz az ételeknek, nem utolsósorban magas kalciumtartalma miatt - 10 deka petrezselyemzöldben 245 mg kalcium van. Emellett vizelethajtó, javítja az étvágyat és veseproblémák esetén is ajánlott. A klasszikus felhasználási módokon kívül használhatod egyszerű salátákba is, akár nagyobb mennyiségben, ahogy a grúzok csinálják - nagyon feldobja a végeredményt! Ha pedig még nem tetted, most itt az ideje megkóstolni a citromos-petrezselymes krumplifőzeléket!

Forrás: Thinkstock

Fejes káposzta

Kiemelkedő kalciumtartalma mellett nagyon gazdag C-, K- és B1-vitaminban. Hatásos a daganatos betegségek megelőzésében, emellett nagyon jót tesz a bélrendszernek is. A fogyókúrázók imádják, nem hiába: alacsony a kalóriatartalma a fejes káposztának és a savanyú káposztának is. Rostban is különösen gazdag, ha pedig méregtelenítésbe kezdesz, akkor is érdemes káposztát választanod - itt el is árultuk, miért!

Forrás: Thinkstock

Csicseriborsó

Egyre nagyobb népszerűségre tesz szert, ami nem is csoda: a csicseriborsó rosttartalma magas, így a belekre is jótékony hatással van. Ha gyakran fogyasztod, hozzájárulsz a koleszterinszint csökkentéséhez, de a szívre és az érrendszerre is jótékonyan hat. Kalciumtartalma is magas, így nem árt, ha beiktatod a napi menübe. Fasírtot is készíthetsz belőle, de a lepény is isteni, a mi nagy kedvencünk azonban a humusz, ennek jótékony hatásairól pedig ITT írtunk korábban.

Forrás: Thinkstock

Bab

Ha nem fogyasztasz elég tejterméket, akkor érdemes előnyben részesíteni a hüvelyeseket a kalciumtartalmuk miatt. A bab kiváló kalciumforrás, 100 grammban 110 mg található meg belőle. Ezen kívül magas a vitamin- és rosttartalma: sok benne a B-, C-, E-vitamin, és nagyon jó fehérjeforrás, így a vegáknak, vegánoknak is igazi alapélelmiszer. Foszfort, krómot, cinket és magnéziumot is tartalmaz, és a többi hüvelyeshez hasonlóan a babban is vannak olyan vegyületek, amelyek védenek a bélbe kerülő rákkeltő dolgokkal szemben.

Forrás: Thinkstock

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.