Napi 5 perc jóga csodát tesz a hideg, elgémberedett végtagoknak

Forrás: Thinkstock -
JógaKlikk végtag testmozgás jógatanár jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem mindig van idő egy alapos jógaórára, de 5-7 perced biztosan minden nap van egy felfrissítő átmozgatásra. Télen legtöbbször hidegek, fáznak a végtagok, így különösen jólesik beindítani a vérkeringést és felmelegíteni az elgémberedett tagjainkat.

Az ülőmunka és a mozgásszegény életmód is hozzájárul, hogy pang a vér a testben, nem jut el megfelelően a szervekhez, ez betegségek melegágya lehet. A végtagokban visszerek, akár trombózis alakulhat ki. De van megoldás!

Az átmozgatás, megnyújtóztatás fokozza a vér- és nyirokkeringést, emellett az energiaáramlást is segít kiegyenlíteni, hiszen sem az energiahiány, sem a többlet nem kívánatos. A jógában arra törekszünk, hogy akadálymentessé, egyenletessé és kiegyenlítetté tegyük a pránikus mezőt.

Forrás: Thinkstock

A láb stimulálása egyébként az egész testet felfrissíti, pl. a kínai gyógyászat szerint sok meridián onnan indul. A test áramlásait a jóga tehát különösen támogatja, hideg végtagok felmelegítésére kiváló, igaz, nem elég napi 5 perc a test egészségesen tartására, ám már ennyi is nagyon sokat számít.

Íme néhány tanács, hogy a jógán kívül hogyan őrizd meg a meleget, fokozd tovább a keringést, az áramlásokat a testben:

Forrás: Thinkstock

- Az unásig hallgatott „igyunk sok folyadékot!" instrukció betartásával. Abban eltérnek a vélemények, hogy mennyit, és erősen függ attól is, mennyit mozogsz, illetve milyen évszak van. A hivatalos álláspont szerint 10 testsúlykilogrammonként 4 dl folyadék bevitelére van szükségünk, lehetőleg tiszta forrásvíz, de semmiképpen sem szénsavas üditők, kávé, alkohol formájában.

- Váltófürdő: mártsd felváltva hideg és meleg vizbe a végtagokat!

- Öltözz rétegesen, ne maradj tartósan a hidegben, ne járj mezítláb!

- Ne egyél-igyál hideget. A hideg élelem rontja az emésztés hatékonyságát, és sok energiát von el.

Life.hu tipp

A sok ülés után mozgasd át magad pár perc alatt, akár az irodában. Ha nem tudod, hogyan csináld, kövessd a JógaKlikk videó instrukcióit, állj fel az asztaltól és jógázz - itt megmutatjuk, hogyan.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.