Négy ok, amiért imádni fogod a szaunázást

Forrás: Thinkstock -
szauna méregtelenítés bőr lélek gyógyítás regeneráció test stresszoldás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szaunázás azok közé a dolgok közé tartozik, amiket ha egyszer kipróbálsz, abba sem tudod majd hagyni. Ennek igen egyszerű az oka: annyi pozitív hatása van, hogy a tested és a lelked is ragaszkodni fog hozzá.

Méregtelenít

Ha igazán fontos számodra az egészséges életmód, a mindennapjaid egyik alapköve lesz a szaunázás. Mivel a szauna által kibocsátott hő hatására erős verejtékezés kezdődik, a káros anyagok hamar és könnyen távoznak a szervezetből. De a méreganyagok nem csak az izzadással ürülnek ki gyorsabban; a veséken keresztül is fokozottabb az anyagcsere.

A szaunázás előtti bőséges folyadékbevitellel fokozhatod a méregtelenítést.

Forrás: Thinkstock

Közben viszont már nem ajánlott inni, mert azzal pont a salaktalanítás ellen dolgoznál. Kimutatták ugyanis, hogy a fokozott izzadás a szaunában bizonyos mértékig a vér sűrűbbé válásához vezet, amit a szervezet úgy kompenzál, hogy vizet von el a test szöveteiből a vér számára. A víz és a salakanyagok elvonása viszont megszűnik, ha a vér a vízpótlást a bélből, vagyis az elfogyasztott folyadékból nyeri.

A szaunázás után érdemes egy rövid zuhanyzást beiktatni, hogy a bőr felszínére kijutó méreganyagtól megszabadulj.

Szappant, tusfürdőt lehetőleg ne használj, hiszen éppen most tisztult meg a bőröd, nem kell rögtön vegyszerekkel nehezíteni a légzését.

Gyógyít

A finnek régóta állítják, hogy a szauna a legjobb gyógyszer. Ez sok esetben így is van, kiegészítő kezelésként alkalmazható több panaszra is. A szaunázás lazítja az izmokat, ízületeket, ezáltal csökkenti a reumás panaszokat. Mivel közben a vérerek kitágulnak, élénkül a keringés, ami jó hatással van a szív-érrendszeri panaszokra, ráadásul több vér és oxigén jut minden sejtedhez. A légutak vérellátásának növekedése elősegíti a légúti panaszok enyhülését, a nyálkahártya megtisztulását.

A szauna klímája növeli a sejtmegújulást, a szervezet ellenálló képességét a különböző fertőzésekkel szemben. A rendszeres szaunahasználattal fel tudod készíteni a szervezetedet arra, hogy elkerüljenek a különböző betegségek, mint például az influenza. De a már meglévő influenzás tüneteken is tudsz enyhíteni, így a megbetegedésből sokkal hamarabb kigyógyulsz, mint szauna használata nélkül.

A stresszre visszavezethető megbetegedések – hátfájás, mellkasi fájdalmak, szorongás, álmatlanság, fejfájások, depresszió – ellen is kiváló orvosság.

Forrás: Thinkstock

Ezek a szaunaetikett sarkpontjai, amikről tudnod kell

Hogy a kikapcsolódás a te és a környezeted számára is zavartalan és kielégítő legyen, a Life.hu összeszedte a szaunaetikett szabályait, valamint egy szaunamester segítségével felgöngyölítette a hazai problémákat.

Csodát tesz a bőrrel

Ha ápolt bőrre vágysz, ami ráadásul lassabban öregszik, érdemes hetente egyszer szaunába menni. A bőrápolás talán leghatásosabb eszköze a szaunázás, és nem utolsósorban a legtermészetesebb módja is. Mindenféle kemikáliát tartalmazó krém nélkül tudod megtisztítani a bőrödet, ami ettől látványosan üdévé és simává válik. A verejtékezéstől beinduló méregtelenítés folyamata közben a bőr pórusai is kitisztulnak. Az elhalt hámréteg eltávolítása pedig arra ösztönzi a bőrt, hogy felgyorsuljon a megújulása: ez az alapja a bőr regenerálódásának.

A véredények tágulása miatt friss és oxigénben gazdag vér kerül a bőr alatti szövetekbe – ez adja az üdeség érzését.

A szaunázás közben megnyílt bőr egyébként kiválóan alkalmas a jótékony hatású olajok befogadására. Ha szívesen használsz ilyen kencéket, nagyon figyelj arra, hogy csak és kizárólag természetes alapanyagokat vigyél fel ilyenkor a bőrödre. A szauna utáni hideg vizes merítkezés is nagyon jót tesz: edződnek az érfalak, a bőr rugalmasabbá, feszesebbé válik.

Forrás: Thinkstock

Oldja a stresszt

A szaunázás nem csak a testnek, a léleknek is jót tesz. Ahogy a melegtől kicsit elernyednek az izmok, a psziché is megnyugszik. A relaxáció egyik legjobb formája a szaunázás. Csak ülsz bent a melegben, közben érzed, hogy tisztul a tested, amitől egyre jobb lesz a közérzeted is.

A rendszeres szaunázás annyira sokat javít az általános fizikai állapotodon, hogy a mindennapok akadályait is segíti legyőzni: fokozza például a teljesítőképességet is. A szaunázás hatására ráadásul megnő az endorfin, az úgynevezett boldogsághormon termelődése is.

IV. Magyar Országos Szaunamester Bajnokság

November 7-én a Tolna megyei Tamási termálfürdőjében rendezik meg az országos szaunamester-bajnokság következő fordulóját. Ha egy igazán különleges élményre vágysz, ne hagyd ki ezt a fantasztikus eseményt, ahol 14 versenyző tart majd 2-2 aromaterápiás programot. Lazíts, engedd ki a gőzt a tamási szaunában!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.