felfrissülés JógaKlikk egészséges életmód jógaiskola mozgás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Fáradt vagy? Kérsz egy gőzölgő csésze kávét? Csábító gondolat, ám ez nem a legjobb megoldás: néhány kurta percre valóban sikerül átverni a testedet, és varázsütésre múlik a fáradtság. Azonban a kávé és még inkább az energiaitalok rövid illúziót keltve tovább merítik a tartalékaidat, nem nyújtanak hosszú távú megoldást, sőt.

A kávé kétségkívül isteni napindító, ám ha valóban a fáradtság a fő probléma, arra egy jól irányzott jógagyakorlat százszorta hatékonyabb, olcsóbb és egészségesebb, és még bűntudatot sem kelt.

A fáradtsággal a test arra figyelmeztet, hogy pihenni kell. Milyen egyszerű is lenne hallgatni rá! Ám gyakran a pihenés sem megy, az érzelmeink kavarognak, gondolataink megállíthatatlanul kattognak tovább. Először tehát: csinálj csendet!

Forrás: Thinkstock

Figyelj a légzésedre!

Hozd vissza a nyugalmat, hiszen a zakatoló elmefolyamatokat fenntartani rengeteg energiát igényel. Ülj le egy kényelmes ülésbe behunyt szemmel, egyenes háttal, és kezdd el figyelni a légzésedet anélkül, hogy beleavatkoznál. Melyik tüdőszakaszba lélegzel? A be- vagy a kilégzés hosszabb? Vannak-e légzésszünetek? Amit tapasztalsz, ne értékeld, csak szemléld. Majd tedd a légzésedet lassúvá és áramlóvá, legyen természetes és szünetmentes, elkerülve minden erőltetést. Ez egyébként magától is megtörténik, pusztán a légzés figyelése megnyugtat, és hatással van a légzésed minőségére. Folytasd néhány percig, ameddig csak jólesik.

Próbáld ki a fapózt!

A stressz, a sok agymunka, feszültség hatására kimerül az idegrendszer, és ez nemcsak mentális, hanem fizikai fáradtságként is megnyilvánul. Nagyon jól tudsz töltődni például egyensúlypózokkal. A fatartáshoz állj egyenesen, és figyeld először az egyensúlyodat két lábon. Majd a jobb térdedet húzd a mellkasodhoz, húzd el jobbra, és támaszd a jobb talpat a bal comb belső oldalára. A két csípő maradjon egy vonalban, amíg egy lábon állsz, a tenyereket pedig tedd össze a fejed fölött magas tartásban. Húzd vissza a bordákat a törzsedbe, szögezd a tekinteted a talajra, és a légzésed legyen lassú, egyenletes. Bontsd a pózt néhány légzés után, és végezd el a másik oldalra is a Vriksászanát, azaz fatartást. Ha közben kiesel a pózból, akkor ne kudarcként éld meg, hanem úgy, hogy ez maga a gyakorlás, és építsd fel újra a pózt.

Forrás: Thinkstock

Jöhet a fejenállás!

A Sirsászanát a jógapózok királyának is nevezik, hatása ugyanis nagyon intenzív és szerteágazó. Mivel egyensúlypóz, tölti az idegrendszert, a fej nyomódásának pedig szimpatikus idegrendszeri hatása van, aktivizál. Az oxigénben, tápanyagban gazdag vér az agyba áramlik, és átmossa, emellett a hormonháztartásra is felfrissülést hoz, mentálisan pedig kiegyensúlyoz. Ez egy haladó ászana, csak akkor gyakorold, ha stabilan meg tudsz állni.

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

Ha van egy órád magadra, szánj időt egy komplett jógagyakorlásra. E heti ingyenes JógaKlikk-videónk kifejezetten fáradtságűző, az elején egy finom ajurvédikus önmasszázzsal, mert neked is jár egy kis kényeztetés! Kattints ide a videóért!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.