Hozd egyensúlyba az életedet – aktiváld a gyökércsakrádat!

Forrás: Thinkstock -
JógaKlikk jóga gyökércsakra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Utazás, költözés, munkahelyváltás, a munkáddal kapcsolatos válság, anyagi problémák, vagy bármi olyasmi, amitől kevésbé érzed biztonságban magad – ezek mind felboríthatják az egyik legfontosabb energiaközpont, a gyökércsakra egyensúlyát. Ez ellen azonban fontos, hogy tegyél valamit!  

Cikksorozatunkban segítünk megérteni a gerinc mentén elhelyezkedő hét fő csakra - energiaközpont - működését. Megvizsgáljuk, milyen élethelyzetek vagy fizikai tünetek utalhatnak egy-egy csakra egyensúlyvesztésére, és tippeket adunk arra, hogyan lehet egyensúlyba hozni az adott csakrát.

Forrás: Thinkstock

Mi az a csakra?

A szó azt jelenti szanszkritül, hogy kerék. Sokan úgy magyarázzák ezt, hogy a csakrák energiaörvények. Körbe-körbe forognak és ellátják a testünket energiával. Sokszor hallani, hogy hét csakránk van. Valójában több ezer kisebb-nagyobb csakra van az emberi testben, de a gerinc mentén húzódó hét fő csakráról esik a legtöbb szó, ezek a legfontosabbak az energetikai test kiegyensúlyozott működése szempontjából.

A hét fő csakrából a legalsó a gyökércsakra, szanszkritül Muladhara csakra. A gerinc alsó végénél helyezkedik el, a farokcsontnál, illetve a gát területén, és az örvény tölcsérje lefelé nyílik, a föld felé. Ez a csakra felelős a földdel való kapcsolatunkért és a saját testünkkel való kapcsolatunkért is. Színe a vörös, de ha erősíteni szeretnéd a gyökércsakra működését, a föld színei, barna és khaki árnyalatok is alkalmasak erre. Lehet például ilyen színű ruhákat, különösen alsóneműket hordani - előfordulhat, hogy azért szereted a piros bugyit, melltartót vagy hálóinget, mert érzed, hogy egyensúlyba hoz.

Forrás: Thinkstock

A gyökércsakrával összekapcsolható szervek és testrészek a talpak, a lábak, a gerincoszlop és a csontok, a fogak, a köröm, a vastagbél. Ha ezek közül valamelyikkel probléma adódik, a csonttöréstől kezdve a repedező körömig, szinte biztos lehetsz benne, hogy a gyökércsakra kibillent az egyensúlyából, vagy valami gátolja a működését. Minden csakrának megfeleltethető egy endokrin (belső elválasztású) mirigy, a gyökércsakra endokrin mirigye a mellékvese (adrenalin- és kortizoltermelés).

A kiegyensúlyozott gyökércsakra biztosítja az aktivitás és a passzivitás, a cselekvés és a pihenés egyensúlyát. Felelős a vitalitás, az életerő, az élni akarás egyensúlyáért, a testi szükségletek kielégítéséért és a mindennapi tevékenységekkel, a mindennapok feladataival való megbirkózásért is. Tudatosítja bennünk, hogy a testünkben élünk, megtanít szeretni a testünket és megismerni a korlátait. Ebben pedig rendkívül hatékony segítséget ad a jógázás.

A jógázáson kívül minden olyan tevékenység segít egyensúlyba hozni a gyökércsakrát, ami megmozgatja a fizikai testet: sportolás, séta, kirándulás a hegyekben, mezítláb járkálás és talpmasszázs, de jók lehetnek olyan tevékenységek is, amelyek a földdel hoznak kapcsolatba, például kertészkedés, agyagozás, sőt homokvárépítés is.

Forrás: Thinkstock

A gyökércsakrához kapcsolódik a pihenés és aktivitás egyensúlya, amivel sokaknak problémája adódik, hiszen gyakran a munkából hazaérve vár a házimunka vagy a család ellátása, esetleg egy másodállás vagy túlóra. Ha valaki folyton fáradt, vagy nehezen tud kikapcsolni, ellazulni és pihenni, valószínűleg nincs egyensúlyban a gyökércsakrája.

Így hozd egyensúlyba a gyökércsakrát!

Mindannyian mások vagyunk, és máshogy reagálunk dolgokra, úgyhogy válogass az alábbi ötletekből olyasmit, amit szívesen csinálsz:
- színterápia: vörös vagy földszínek
- ásványok és kövek: vörös és feket kövek, pl. rubin, gránát, vörös jáspis, fekete ónix, füstkvarc
- illóolajok: mandarin, szegfűszeg, rozmaring
- sportolás, testmozgás, fizikai igénybevétel, mezítláb járkálás, talpmasszázs, egyensúlyt igénylő tevékenységek (pl. görkorcsolyázás, falmászás stb.)
- főzés, kenyérsütés, kertészkedés, agyagozás, vörös színnel festés vagy színezés
- vizualizációk: vörös szín, vagy egy vörös örvény a farokcsontnál, egy hatalmas, erős fa, egy rendíthetetlen hegy vagy kőszikla
- megerősítések - ezeket tudatosítsd magadban: Biztonságban vagyok. Kapcsolatban állok a földdel. Mindig van elég. Mindig körülvesz a támogatás és szeretet. Két lábbal állok a földön. Egyensúlyban vagyok. Megvan mindenem, amire szükségem van.
- jógaászanák közül: egyensúlyozó gyakorlatok (egy lábon állva, vagy kartámaszok, fordított testhelyzetek), a lábak izmait igénybe vevő álló ászanák (pl. harcos pózok, de minden láberősítő gyakorlat), olyan gyakorlatok, amikhez szét kell terpeszteni a lábakat, pl. nagy terpeszek állva vagy ülve, Baddhakonászana (pillangó vagy suszter póz), spárga (Hanumánászana) és álló spárga, Malászana (mélyguggolás), de nagyon jó a jóga alapállása, a Tadászana, illetve a négy végtagon támaszkodó pózok (pl. lefelé néző kutya, négykézláb tartások).

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

Hozd egyensúlyba a gyökércsakrádat a 30 perces JógaKlikk videónkkal, ami ezen a héten ingyenes - kattints ide!

Szép tartás, egészséges hát - modern gerincterápia jógávalhttp://www.life.hu/ez-zsir/20140813-jogaiskola-a-jogaklikkel-modern-gerincterapia-gerincjoga.htmlA gerincedet nemcsak akkor fontos edzened, ha egész nap ülsz: ez a rész tested fő vonala, így nagyon lényeges, hogy egészséges legyen. Nem utolsósorban pedig a tartás miatt is fontos, hogy rendszeresen megdolgoztasd a gerincedet.Ez Zsír!ThinkstockAz izmaid mindenre emlékeznek! Így segít az elengedésben a jógahttp://www.life.hu/ez-zsir/20140806-jogaiskola-a-jogaklikkel-az-izmok-memoriaja-ez-tortenik-jogazas-kozben.htmlA jóga filozófiája szerint a test, az elme és a lélek egy és ugyanaz. Nem lehet őket egymástól elkülönítve edzeni, csak együtt és egyszerre. Sokan csupán testedzésnek tartják a jógát, de aki rendszeresen jógázik, tudja és érzi a mentális és energetikai testre gyakorolt jótékony hatásokat.Ez Zsír!--Porckorongsérved van? Jógázz!http://www.life.hu/ez-zsir/20140821-jogaiskola-a-jogaklikkel-joga-a-porckorongserv-ellen.htmlHalljuk a kéretlen tanácsokat jobbról-balról, sőt még néhány állítólagos szakember is ezt kántálja, de gyakran nem tudják, vagy elfelejtik hozzátenni, hogy korántsem biztonságos egy nagycsoportos, általános jógaóra porckorongsérvvel. Sőt, ronthat is az állapotodon! Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.