6 ételtrend, amit érdemes kipróbálnod 2016-ban

Forrás: Thinkstock -
fashion week táplálkozás egészséges életmód étkezés életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egészséges életmód, a tudatos étkezés mindig jó ötlet, de tudjuk jól, hogy minden évnek megvannak a maga táplálkozási trendjei. 2015-ben csupa furcsaság volt a listán, most viszont megmutatjuk, mit tartogat 2016!

Az étkezési trendek éppen olyanok, mint a divatőrületek: jönnek, kipróbálják őket, és pillanatok alatt eldől, mi az, ami hosszú távon is beválik. A Huffington Post 2015 végén is összegyűjtötte a Pinterestről, melyek azok az ételek, elkészítési módok, hozzávalók, melyekkel érdemes lesz kísérletezni 2016-ban.

Forrás: Thinkstock

Mi azt javasoljuk, ha van időd, próbálkozz, főzőcskézz, és ami tetszik, építsd be a napodba!

Tányér helyett a tálka az új mértékegység

Évek óta arról olvashatsz, pontosan mennyi étel szerepeljen a tányérodon, ám

az új trend a tálkákba adagolt étel.

Hogy ez miért jobb, mint az előző? Itt nem könnyen fordulhat elő, hogy nagyon felpúpozod az ételt, mint a tányérban, az adagokat jobban kiszámolhatod. De ne csak müzlire, zabkására gondolj: zöldségekkel, smoothie-kkal, salátákkal, rizzsel, tojással, grillezett húsokkal is abszolút működik a dolog. Ráadásul a szósszal is kevesebbet kell bajlódnod, mert egy tálkában jobban összeállnak az ételek, az ízek, mint mondjuk egy nagy lapos tányéron.

Tészta zöldségekből

Ha még nem próbáltad, most itt az ideje - ez tényleg egy szuper ötlet! A lényege az, hogy a szénhidrátban és többnyire fehér lisztben gazdag tészta helyett zöldségből készíted el kedvenc spagettidet. Hidd el, ha finom szószt választasz, fel sem fog tűnni a váltás, és ez az a trend, amire pillanatok alatt rászoktathatod a családot is. Ha komolyan gondolod, beszerezhetsz hozzá egy tésztavágó gépet, de egy julienne-vágó is megteszi.

Forrás: Thinkstock

Hogy mely zöldségekből a legjobb spagettit készíteni? Kísérletezz cukkinivel, céklával, sütőtökkel, répával, és akár egy egyszerű pesto szósszal is isteni lesz a végeredmény!

Ha nem tudod, hogyan kezdj hozzá, ma már számtalan egészséges életmódot hirdető blog foglalkozik ezekkel az ételekkel - az biztos, hogy ez nem csak egy pár hónapos trend az étkezésben!

Ősi magféleségek

Egyre inkább kezdünk visszatérni a régi korokban használt élelmiszerekhez,

alapanyagokhoz. Ide tartoznak a teljes kiőrlésű gabonák, melyek közül már a legtöbb megtalálható a szupermarketek polcain is, és az éttermek is egyre inkább igyekeznek ezzel lépést tartani. A quinoa hódítása után 2016 előreláthatólag a köles, az amaránt, a tönköly éve lesz. Hogy miért is jók ezek az élelmiszerek? A rosttartalmuk nagyon magas, gazdagok proteinben, B-vitaminban és ásványi anyagokban, emellett kiválóan működnek köretként a hizlaló, kalóriadús dolgok helyett. A zab például az első számú reggelivé lépett elő az egészséges életmódot hirdetők és követők körében - itt írtunk is arról, miért.

Hüvelyes zöldségek

A bab, borsó, lencse és a csicseriborsó egyre népszerűbbek lesznek. Az ENSZ szerint is 2016 a hüvelyesek éve lesz, méghozzá azért, mert nagyon magas a tápértékük, és használatuk pozitívan hat a környezetre.

Forrás: Thinkstock

A csicseriborsónak jósolják a szakértők a legnagyobb népszerűséget,

hiszen remekül variálható: isteni hummusz készíthető belőle, a csicseriborsó-fasírt, a falafel pedig ha jól van elkészítve, simán felveszi a versenyt húsos társaival.

Egészséges zsírok

Egy időben óva intettek a zsírfogyasztástól, ám ma már a szakértők is egyetértenek abban, hogy a jóféle zsírok igenis nélkülözhetetlen elemei az egészséges táplálkozásnak. A legújabb kutatások szerint pedig sokkal fontosabb, milyen egészséges zsírt fogyasztunk, mint az, hogy mennyit eszünk belőle. Most az alacsony zsírtartalmú ételek helyett a telítetlen zsírokon a hangsúly: ezért is érdemes minél több olívaolajat, halat, főképp lazacot, olívabogyót, magokat beiktatni az étrendbe.

Az egészséges zsírt tartalmazó ételek között a legnagyobb sláger azonban még mindig az avokádó,

ami 2016-ban is nagyon trendi lesz. Ez nem is csoda, mi is rajongunk érte, számtalan pozitív hatásáról itt és itt is írtunk korábban.

Főszerepben a zöldségek

Ez a trend nem csak a vegetáriánusoknak kedvez majd: az ünnepek után például kifejezetten érdemes kicsit mellőzni a húsokat, hiszen karácsonykor és szilveszterkor már bőven telítődött velük a szervezet. 2016 egyik trendje pedig egyértelműen a zöldségféléken alapuló fogások lesznek,

mostantól a zöldségekre nemcsak köretként, de főételként is érdemes gondolnod.

Forrás: Thinkstock

Ha lasagne, akkor darált húsos helyett válassz spenótos-padlizsános verziót, a sütőtök egyre több helyen veszi át köretként például a krumpli szerepét, és érzékelhetően több, zöldségféléken alapuló szakácskönyv és blog készül a legnagyobb örömünkre. 2016-ban nagyon népszerű lesz például a karalábé, a paszternák (a répa rokona - a szerk.), a porcsin, ami egy ehető gyomnövény, a tökfélék, a brokkoli, a répák és az algafélék. Szó sincs arról, hogy étkezz húsmentesen, de adj néha több esélyt a zöldséges finomságoknak!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.