Gyönyörű bőr, egészséges test - 6 zsír, amit iktass be az étrendedbe

zsír bőr vitamin egészséges életmód avokádó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sok fogyókúrázó követ el hibát, amikor kiiktatja az étrendjéből a zsírokat. Ezek elkerülése helyett azonban érdemes jófajta zsírokat fogyasztani, a testnek ugyanis szüksége van rájuk. Nem is akármennyire!

A testnek szüksége van zsírokra - csak épp nem túl sokra. A zsír energiát ad, egészségesen tartja a bőrt és a hajat, melegen tartja a testet, sőt, néhány vitamin - a D, a K, az A és az E - például csak zsírban tud feloldódni. A telített zsírsavak károsítják a szivet és a keringési rendszert, és koleszterinproblémákat, elhízást okozhatnak. Főképp az állati, és csak néhány növényi zsír tartozik ide. A telítetlen "jótevő" zsíroknak éppen ellentétes hatásai vannak, mint a telítettnek, és főképp halakban és hidegen sajtolt olajokban találhatók. Ezek azok, amiket érdemes beiktatni az étrendedbe! A többszörösen telítetlenek közé tartozik a híres omega 3 és omega 6: mindkettő alapvető zsírsav, a test azonban nem termeli ezeket, így étel formájában kell bevinni.

Forrás: Thinkstock

Egy átlag felnőtt napi ételmennyiségének 20-35%-a zsírból kellene, hogy álljon, ebből kevesebb, mint 10% legyen telített zsír. Egy gramm zsírban 9 kalória van, napi szükségletünk - testsúlytól függően - 2000 kalória körül van, amelybe akár 44-78 gramm zsír is beleférhet.

Miben találsz telítetlen zsírsavakat? Íme, 6 egészséges étel!

Avokádó

Egy fél avokádóban majdnem 15 gramm zsír található. Próbáld ki a szendvicsedben majonéz helyett az avokádókrémet, de apríthatod salátába, vagy egyszerűen csak nassold nap közben néhány szelet almával.

Mandula és diófélék

Mindegyik dióféle szuper, egészséges zsírforrás, de a mandulának a legkisebbb a kalóriatartalma ezek közül. Nagyjából 23 szem mandula 14 gramm telítetlen zsírt tartalmaz.

Lazac és társai

Talán a lazac a legismertebb zsíros halfajta, de a tonhal, a makréla és a szardínia is megfelelő mennyiségű egészséges zsírsavat tartalmaz, ami hozzájárul a szív egészségéhez. Ha maradsz a jól bevált lazacnál, válaszd a vadlazacot. Egy adagban 9 gramm zsír van, amelyből 4 gram egyszeresen, 2,5 gramm pedig többszörösen telítetlen.

Olíva és olívaolaj

Ha a salátádat 10 nagy szem olívával készíted, 5 gramm telítetlen zsírsavat viszel be a szervezetedbe.
Nem vagy olivabogyó-rajongó? Az olívaolaj még koncentráltabb zsírforrás, csak ne használj belőle túl sokat: egyetlen evőkanálnyi olívaolajban 13 gramm zsír van.

Forrás: Thinkstock

Lenmag

Egy evőkanál lenmagot rászórhatsz a salátádra, levesedbe, smoothie-ba, joghurtba, így 4 gramm egészséges zsírhoz jutsz. Egy evőkanál szezámmag is jó választás, hiszen 3,5 gramm telítetlen zsír található benne.

Tudtad?

A lenmag legalább 75-ször, de van, hogy 800-szor több lignant tartalmaz, mint más antioxidáns tartalmú növények. A belőle készült olaj pedig számos betegség ellen kiváló gyógyír - ezekről itt olvashatsz bővebben!

Tojás

Egy nagy, egész tojásból kb. 5 gramm zsír juthat a szervezetedbe, ebből 2 gramm egyszeresen, egy gramm többszörösen telítetlen.

Mit mond a szakértő?

Ihász Katalin dietetikus szerint is nagyon fontos, hogy odafigyeljünk az egészséges zsírok fogyasztására. ,,Mint minden tápanyag, így a zsír is elengedhetetlen a szervezet egészséges működéséhez. A növényi eredetű zsírok választását javaslom. A szív- és érvédő hatású omega 3 zsírsav legnagyobb mennyiségben a repce-, szója-, lenmagolajban, tengeri halakban, valamint a hazánkban is honos busában található. Figyeljünk arra, hogy a heti étrendünk szerves része legyen a hal, a hidegen sajtolt növényi olaj, valamint az olajos magvak is."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.