Rab (sziget) bor Horvátország gasztronómia halétel szőlő sajt
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Horvátország az egyik legfelkapottabb nyaralási célpont a magyar turisták körében. Hogy miért? Mert közel van hozzánk, autóval is könnyen megközelíthető, és ízlésünktől, hangulatunktól függően sok száz sziget közül válogathatunk. A gasztronómia talán az utolsó gondolat, ami eszünkbe jut a déli szomszédunk kapcsán, pedig a vakáció alatt életre szóló kulináris élményekkel gazdagodhatunk. Mutatjuk a legízletesebb helyeket!

Dalmát borok bűvöletében

Ha te és a párod is rajongói vagytok a zamatos nedűknek, és szeretnétek felfedezni a horvát borászatok remekműveit, akkor irány Korčula! A szőlőültetvényekkel, olajfaligetekkel és aleppói fenyőkkel borított sziget Horvátország zöld gyöngyszeme, amit az idilli strandok tesznek még vonzóbbá.

Korčula Forrás: Dreamstime

A természet nyújtotta szépségek és a gazdag kulturális örökség mellett Korčula a szőlőtermelésről is híres, és a helyi pincészetekben betekintést nyerhettek a borkészítés fortélyaiba. Nagyon ajánljuk, hogy kóstoljátok végig az itteni nedűket, amelyeket lendületes karakterük és jellegzetes aromájuk tesz igazán egyedivé. A pošip és a grk őshonos a dalmát szigetvilágban, ezekkel egyébként sok termelő foglalkozik, de

a rukatac is megér egy misét, amit halételekhez, frissen sültekhez ajánlott fogyasztani, 12°C-on.

Megéri megkóstolni a helyi borokat Forrás: Dreamstime

A Life.hu tippje:

A Korčula óvárosától 5 km-re fekvő Lumbarda egy kis halászfalu, ahová egy fenyőerdőkkel és olajfaligetekkel övezett festői út vezet. Naplementében egyszerűen mesés a látvány, egy autentikus dalmát vacsorával pedig megkoronázhatjátok az estét!

A Life.hu extra tippje:

Pihenj gyönyörű fenyőerdő közelében, a tengertől 300 méterre. Itt igazán ellazulhatsz, akár kirándulni, akár wellnessre vágysz. Foglalj szállást mást most 141 900 Ft/fő/7 éjtől.

Paški sir, a sajtok királynője

Pag szigete egyedülálló jelenség az Adrián, mivel az egyik oldala teljesen kopár, így inkább egy holdbéli tájra hasonlít, semmint egy mediterrán vidékre. Bár a turisták száma évről évre növekszik, a sziget túlnyomó része érintetlen, ezért tökéletes helyszín azok számára, akik távol a város zajától szeretnék eltölteni szabadságukat.

Pag szigete Forrás: Dreamstime

Az innen származó

paški sir az egyik legismertebb sajt Horvátországban, melynek ízében érezhető a tengeri só, a friss zsálya és más illatos növények.

A különleges csemegének fiatalabb és idősebb változata is létezik, mégis az egyéves érlelésű az, ami valóban kiemelkedő élményt nyújt. A világhírű sajtot a helyiek általában jó minőségű olívaolajjal fogyasztják, de saláták és húsok mellé is remekül passzol, pelješaci borok kíséretében.

A híres Paki sir Forrás: Dreamstime

A Life.hu tippje:

A Kolanban található Sirana Gligora egy családi manufaktúra, ami 1918 óta állít elő kézműves sajtokat, és nem kevesebb, mint 21 díjat nyert az elmúlt évek során. Az üzem legizgalmasabb területe kétségkívül a kóstolóhelyiség, ahol lehetőséged lesz megízlelni és megvásárolni ezeket a finomságokat.

Érezz rá Isztria ízére!

Poreč az Isztria egyik legnépszerűbb nyaralóhelye, a tengerparti miliő és a történelmi emlékek varázslatos egyvelege, ahol rengeteg érdekes látnivaló várja az utazókat. Itt minden utca és minden épület a múltra emlékeztet, amibe lépten-nyomon belebotlunk, különösen a gyönyörű óvárosban.

Poreč Forrás: Dreamstime

Kulináris élvezetek szempontjából az üdülőváros igazi kincsesbánya, a kávézók, a bisztrók és a vendéglők a mediterrán konyha receptjeit művészeti szinten fuzionálják. Akár tengeri herkentyűkre, akár grillezett húsokra támad kedved, izgalmas kalandnak ígérkezik a hozzájuk illő borok kiválasztása. Persze a vakáció nem lenne teljes a helyi finomságok feltérképezés nélkül:

az isztriai füstölt sonka sajttal és olívabogyóval remek előétel, a cukeraničići pedig egy mennyei sütemény, és az édes kísértésnek te sem tudsz majd ellenállni!

A maneštra (ez leginkább az olasz minestrone levesre hasonlít) egész napra feltölt energiával, de a fužit (hagyományos helyi tésztaféleség) is érdemes megkóstolnod, amit zamatos szószokkal kínálnak.

Készül a horvát fánk, a cukeraničići Forrás: Dreamstime

A Life.hu tippje:

Ha nemcsak a fantasztikus ízeket, de a lenyűgöző panorámát is értékeled, látogass el a Poreč szívében lévő étterembe, nem fogod megbánni!

Rab, a mediterrán életöröm szigete

Azt mondják, hogy Rab a boldogság fellegvára, amihez valószínűleg köze van az évi 2480 napsütéses órának és a gyönyörű természeti adottságoknak csakúgy, mint a gasztronómiának. A Kvarner-öböl egyik legszebb szigete méretét tekintve nem túl nagy (94 km²), de még így is számtalan látnivalót és kikapcsolódási lehetőség tartogat. Rab városa egyszerűen káprázatos, a sikátorokban sétálgatva úgy érezheted magad, mintha kincsvadászaton lennél.

Rab szigete Forrás: Dreamstime

A szigeten a kulináris különlegességekből sincs hiány: a könnyű levesek és a tenger gyümölcseiből készült fogások az egyszerűségük ellenére valódi ízorgiát nyújtanak.

Az igazi különlegesség azonban a ’rapska torta’, ez a csiga formájú édesség, aminek a mandula és a Maraschino cseresznyelikőr adja meg szívét-lelkét.

Kóstold csak meg, és érteni fogod, miről beszélünk!

Rapska torta Forrás: Dreamstime

A Life.hu tippje:

Konoba Rab a helyiek törzshelye. A kőkemencében sült húsok és halak íze nemcsak hogy más, mint a hagyományos módon készülőké, de maga a látvány is csodálatos.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.