Március 8. - Nemzetközi nőnap, a harcos és bátor nők ünnepe

Forrás: Shutterstock -
nők ünnep nemzetközi nőnap feminizmus nőnap egyenjogúság március 8.
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hamarosan itt a nemzetközi nőnap, melyhez sokféle jelentést tulajdonítunk: virágok, felháborodott férfiak, feminizmus... De mit is ünneplünk március 8-án, miként lenne érdemes megemlékeznünk erről a napról? Ezekre keressük a válaszokat.

Magyarországon 1948 óta ünnepeljük a nőket a tavasz kezdetén, azaz március 8-án. De anno messze sem a férfiak kedveskedéséről és kiemelkedő előzékenységéről volt ismeretes. A harcos, önmagukért kiálló, egyenlőséget követelő nők demonstratív napja volt ez. Sőt, manapság sem csupán a nők puszta létezését kellene ünnepelnünk.

Március 8. - Nemzetközi nőnap, a harcos és bátor nők ünnepe Forrás: Shutterstock

Miért ezen a napon tartjuk a nőnapot?

Az első ehhez a dátumhoz köthető esemény 1857-ben történt New Yorkban, amikor a textiliparban dolgozó nők az utcára mentek tüntetni, a jobb munkakörülmények és magasabb fizetés reményében. Az ezt követő évtizedekben az első és a második Internacionálé (Nemzetközi Munkásszövetség) több olyan eredményt is fel tudott mutatni, melyeknek köszönhetően a női munkaviszony társadalmilag is elfogadottá vált. „A nők helye a tűzhely és a gyerekek mellett van" nézet lassan, de biztosan elkezdett átalakulni.

A dolgozó anyák és kisgyermekeik helyzete régen

A 19. század közepére már égető szükség volt egy olyan intézmény megalapítása, melyben a még nem óvodáskorú (0-4 éves) gyermekek nappali elhelyezését biztosították. A ma ismert "3 évig otthon maradok a gyerekkel" felfogás, ekkor még abszolút ismeretlen volt. A nők többsége gyakran a szülést követő harmadik héten már újra munkába állt, bébicsőszre pedig csak a tehetős rétegnek volt pénze. Ez a helyzet pedig sajnos számtalan gyermekbalesetet és halált eredményezett.

Az első nőnapot az Amerikai Egyesült Államokban tartották, 1909. február 28-án. Ezt követően 1910 nyarának végén, a második Internacionálé kongresszusán elfogadták, hogy a női választójog jegyében, nemzetközi nőnapot kell tartani. Ekkor azonban még nem sikerült megegyezni ennek napjáról. 1911. március 19-én tartották meg az első nemzetközi nőnapot Dániában, Svájcban, Németországban és Ausztriában. A végleges napra még pár évet várni kellett.

1917. március 8-án a cári Oroszországban nők vonultak az utcára, békét és kenyeret követelve.

Négy nappal később – ugyan nem elsődlegesen ennek a tüntetésnek a következményeként – II. Miklós cár lemondott és a formális egyeduralom megszűnt. Ezzel egy időben pedig az orosz polgári kormány megadta a nőknek a választójogot. Nos, azóta a világ legtöbb országában március 8-án tartják a nemzetközi nőnapot.

Magyarországi helyzet

1913-ban az Országos Nőszervező Bizottság még csak röplapokat osztott, a következő évben már országszerte szerveztek különböző rendezvényeket nőnap alkalmából. A Rákos-korszakban kötelezővé tették az ünneplését, de a március 8-a, csak 1948-tól vált nálunk is hivatalossá. Egészen a rendszerváltásig, az itthoni nőnap is munkásmozgalmi hangulatú volt, csak ezt követően „puhult el" a virágadás mezsgyéjén.

A női egyenjogúság napja

Igen, így is nevezhetnénk, sőt kell is! A kislányok virágot kapnak édesapjuktól, nagypapájuktól, fiú osztálytársaiktól, testvérüktől, egy „Boldog nőnapot!" mondattal társítva. Számukra csupán ezt jelenti a nőnap; egy kedves, ám igen formális gesztust. Március 8-át, annyi, de annyi mindenre lehetne használni, és mégis egyre inkább elmegy az udvariassági rítus felé.

Ne csak a virágadásról szóljon a nőnap! Forrás: Shutterstock

Nem, a nőnap ennél sokkal több! Remek alkalmat kínál arra, hogy

  • anyák a lányaikkal beszélgessenek a lehetőségeikről, a vágyaikról, az erőről, ami bennük lakozik
  • barátnők, testvérek összejöjjenek, és élvezzék egymás társaságát
  • megemlékezzünk olyan nőkről, akik nagy jelentőséggel bírtak a történelemben és a társadalmi változások területén

Idén tehát, lásd másként a nőnapot. Mert ez a nap nem a kezében virágot tartó férfiről, hanem az erős és határozott nőkről szól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.