Skandináv szülők gyereknevelési tippjei

szülő anya apa Skandináv gyereknevelés gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A skandináv országokra a nyitottság, a szabadság megélése és a tudatosság igen jellemző, ami a gyereknevelési praktikáiban is erősen jelen van. Nézd meg, mit üzennek neked az északi országok szülői.

Ne vegyél túl sok játékot!

A skandináv anyák és apák úgy gondolják, hogy rossz hatással van gyerekeik koncentrációs képességére, ha túl sok játék veszi őket körül. Ezzel szemben a kevesebb lehetőséget teremt a kreativitás megélésére és a képzelet használatára, fejlesztésére, valamint jobban értékelik a meglévő játékaikat.

A kevesebb játék lehetőséget teremt a kreativitás megélésére és a képzelet használatára Forrás: Shutterstock

Ösztönözd gyermeked felfedezési vágyát!

Egy északi ország játszóterén sosem fogod azt hallani egy szülőtől, hogy „Ne csináld, mert koszos leszel!". A skandinávok ugyanis fontosnak tartják, hogy gyermekeik szabadon megélhessék a felfedezés és megismerés csodáját: megfogják a piszkos köveket, beleugorjanak a pocsolyába.

Ne feledd, mennyire fontos az apa szerepe a családban!

Az északi országokban a családpolitikát is az apai minőség megerősítéséhez igazították. Az apák is kapnak például „szülési" szabadságot: Norvégiában 6 hónapos, Dániában 4 hónapos, míg Svédországban 3 hónapos fizetett szabadság jár egy újdonsült apukának. Így gyermekével szorosabb kapcsolatot tud kialakítani, és többet is segíthet a mindennapi ellátása során.

A skandináv országokban az apáknak is jár „szülési" szabadság Forrás: Shutterstock

Ne a helyezés számítson!

A gyermekek rendszeres sportoltatása a skandináv országokban kifejezetten támogatott, ám a szülők számára nem az aranyérem számít. A testmozgás, a szervezetükre gyakorolt jótékony hatása az elsődleges cél, nem pedig a pluszterhet jelentő elvárások.

Felejtsd el a fizikai büntetést!

1979-ben Svédország volt az első ország, ahol betiltották a testi fenyítést az iskolákban és otthon. Nem ritka, hogy a gyermekével durván bánó szülőre rendőrt hívnak, aki akár másfél év börtönbüntetést is kaphat. Arról, hogy miért ne üsd meg a gyermekedet, korábban ITT már részletesen írtunk.

Svédország volt az első ország, ahol betiltották a testi fenyítést az iskolákban és otthon Forrás: Shutterstock

Fogadja el és szeresse gyermeked a testét!

Az északi szülők megengedik, hogy a gyermekek otthon vagy épp a család kertjében meztelenül futkározzanak. A mezítelen testet nem kötik össze szégyenérzettel, de természetesen megértetik velük, hogy ez hol és mikor helyénvaló.

Neveld önállóságra!

A skandináv anyák és apák szívesebben engedik, hogy a gyerekek önállóan döntsenek, és szabadok legyenek. Emellett felelősségre is tanítják őket, rájuk bíznak különböző házimunkákat, amit lehet, hogy a szülő jobban és gyorsabban el tudna végezni, de a bizalom, ami az ilyen tevékenységekben szülői oldalról megjelenik, rengeteget ad a gyermekeknek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.