A szoptatással kapcsolatos leggyakoribb problémák

Forrás: Shutterstock -
baba szoptatás kisbaba szoptatási problémák magazin anyatej anyatejes táplálás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Augusztus 1-je az anyatejes táplálás világnapja. Ilyenkor arról illik beszélni, hogy az anyatejes táplálás milyen csodálatos, milyen felemelő érzés és nem utolsó sorban a legmegfelelőbb a baba számára, hiszen minden olyan tápanyagot, biztosít a csecsemő számára, amelyre az első hat hónapban szüksége lehet. S bár a fentiek mind igazak, arról se feledkezzünk meg ezen a napon, hogy a szoptatás nem feltétlenül egyszerű és problémamentes.

Előző cikkünkben már írtunk róla, hogy bár a szoptatás a legjobb és a legtermészetesebb módja a csecsemő táplálásának, mégsem megy mindenkinek azonnal, varázsütésre. Sokak semmiféle nehézségbe nem ütköznek a baba mellből történő etetése során, mások azonban kínszenvedésnek is megélhetik. Most, az anyatejes táplálás világnapján, az utóbbi helyzettel küzdő édesanyáknak szeretnénk egy kis segítséget nyújtani azzal, hogy

számba vesszük a leggyakrabban előforduló, szoptatással kapcsolatos problémákat és azok lehetséges megoldásait.


Nem kényelmes

Nem minden édesanyának és babának kényelmes azonnal a szoptatás. A legtöbb élethelyzethez hasonlóan, ehhez is hozzá kell szokni és a csecsemőnek valamint a mamának is ki kell tapasztalnia, hogy melyik testhelyzetben érzik magukat a leginkább komfortosan. A szoptatási pozícióknak csak a képzeletünk szabhat határt, így érdemes kísérletezni és megtalálni a legmegfelelőbbet. A három legjobb pozícióról korábbi cikkünkben olvashatsz.

A mamának is ki kell tapasztalnia, hogy melyik testhelyzetben érzik magukat a leginkább komfortosan Forrás: Shutterstock

Érzékeny, kisebesedő mellbimbók

Ezt a nagyon gyakori problémát általában a szervezet felkészületlensége okozza. Főleg az első babánál

az édesanya teste egyserűen nincs hozzászokva az ilyesfajta igénybevételhez.

A szopás ugyanis egy nagyon erős fizikai kontaktussal jár és gyakran előfordul, hogy mivel a csecsemő nem az egész mellbimbót kapja be, a nyelvével, szájpadlásával erősen dörzsöli a bimbót szopás közben.

Ebben az esetben érdemes a védőnő vagy szoptatási tanácsadó segítségét kérni, hiszen ha egyszerűen csak a rossz technika okozza a problémát, az gyorsan megszüntethető. Ha azonban a baba és az édesanya is mindent jól csinál a szakemberek szerint, akkor a fájdalom hátterében állhat lenőtt nyelv vagy valamilyen anatómiai elváltozás is, ennek megítélése és kezelése azonban már orvosi közbenjárást igényel.

Fájdalmas csomó(k) a mellben

Az elzáródott tejcsatornák miatt kialakult fájdalmas csomók szintén sokaknál megnehezítik a szoptatást. Ez a probléma létrejöhet a túl ritka vagy nem hatékony szoptatás, a szoros melltartó, a sérült mellbimbó, a túl erős fejés, de akár a stressz miatt is. Tehát minden olyan tényező elősegítheti a csomók kialakulását, amely a tejvezetékekben a tej pangását okozza.

Ebben az esetben a legfontosabb, hogy a járatokat kiürítsük, s ennek leghatékonyabb módja, ha a babát minél gyakrabban mellre tesszük. Ezzel párhuzamosan próbáljunk rájönni az elzáródás okára is: vásároljunk új melltartót, amelynek megfelelő a mérete és kellő alátámasztást nyújt, ne viseljünk szoros ruhákat vagy változtassunk a szoptatási pozíción.

Az elzáródott tejcsatornák miatt kialakult fájdalmas csomók szintén sokaknál megnehezítik a szoptatást Forrás: Shutterstock

Mellgyulladás

Az emlőszövet gyulladását, azaz a mellgyulladást, magas láz, mellfeszülés, végtagfájdalom és az influenzához hasonló tünetek kísérhetik. Kialakulásának oka hasonló, mint a csomóké, azaz leginkább akkor fordul elő, ha a mellből nem ürül ki teljesen a tej vagy túl szoros a melltartó. A mellgyulladás ráadásul bakteriális fertőzésbe is átcsaphat, ennek ellenére semmiképpen se hagyjuk abba a szoptatást, a babát ugyanis nem fenyegeti veszély ilyenkor sem.

Ebben az esetben a legjobb megoldás, ha az érintett emlőből is folyamatosan szoptatunk, így segítve a mell teljes kiürülését. Szintén jót tehet a meleg borogatás, a meleg zuhany, a megfelelő folyadékbevitel és az ágynyugalom. Fejni ilyen esetben nem ajánlatos, mivel az túlzottan igénybe veszi az amúgy is érzékeny emlőt.


A szoptatás pillanatai alapvetően felemelőek és meghittek, sőt még a baba-mama közti kötődést is elősegítik. Ugyanakkor nem biztos, hogy a mellből való táplálás feltétlenül zökkenőmentesen zajlik minden családban. Ha a fenti problémákat tapasztaljuk, ne keseredjünk el, hiszen ezek a gondok nem egyediek,

számos – főleg elsőgyerekes - anyuka küzd hasonló nehézségekkel.

A legtöbb esetben azonban ezek a problémák az első néhány hét elteltével maguktól - vagy szakember segítségével - megoldódnak, így kétségbeesésre semmi ok!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.