Felborulhat a hüvelyflórád egyensúlya, ha nem megfelelően használod a törölközőt

Forrás: Shutterstock -
kibeszélő magazin női fertőzés hüvelyflóra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az emésztőrendszerhez hasonlóan a hüvelyben is több milliárd baktérium és más mikroorganizmus található, amelyek segítenek a hüvely egészségének megőrzésében. A hüvelyflórát könnyedén felboríthatják az illatos fürdőtermékek, az intim együttlét, az antibiotikumok szedése vagy akár a menstruáció is.

De mit kell tennünk nekünk nőknek azért, hogy megőrizzük hüvelyünk egészségét?

Dr Kate Stephens szerint a következő hat dolgot érdemes figyelembe vennünk - írja a The Sun.

Ne féljünk a baktériumoktól
Az egészséges hüvelyben laktobacillusok találhatók, amelyek számos funkcióval bírnak. Az egyik a tejsav előállítása, amely csökkenti a pH -t, így sok káros mikróba képtelen a túlélésre ilyen körülmények között.

Az emésztőrendszerünkhöz hasonlóan a hüvely is jótékony baktériumokkal és más mikroorganizmusokkal van tele, de a szakemberek szerint nem szabad túzásokba esni a probiotikumok szedésével, hiszen ez könnyen az ellenkező hatást fejtheti ki, és felboríthatja a hüvelyben élő baktériumok egyensúlyát; ez pedig könnyen egészségügyi problémákhoz vezethet. A szakértők itt is a mértékletességet hangsúlyozzák, ezáltal is segítve a hüvelyflóra egyensúlyának visszaállításában.

Nem szabad túzásokba esni a probiotikumok szedésével, hiszen könnyen felboríthatja a hüvelyben élő baktériumok egyensúlyát Forrás: Shutterstock

Kerüljük a női higiéniai termékeket
Dr. Kate szerint meleg vízzel naponta mosható a hüvely külső része, de ehhez kerülni kell az illatos női higiéniai termékeket, mivel szerinte ezek teljesen feleslegesek. Semmilyen speciális terméket nem kell használnunk a hüvely tisztítására, szappant sem, hacsak ezt az orvos nem rendeli el másképp. A különböző illatanyagok irritálhatják a hüvelyt, gyulladást, viszketést és fájdalmat is okozhatnak.

Legyen biztonságos az intim együttlét
A biztonságos szex nemcsak a nem kívánt terhességtől, de a nemi betegségektől is megvéd, ezért erre mindig ügyeljünk, hiszen akár egy gombás vagy bakteriális fertőzés is eléggé felboríthatja a hüvely egyensúlyát.

Az sem mindegy, hogyan használjuk a törölközőt

A szakértők azt javasolják, hogy mindig elölről hátrafelé menet használjuk a törölközőt. Ez segíthet csökkenteni a húgyúti fertőzések kockázatát és a baktériumok terjedését. A hátulról előre történő törlés növelheti a végbél környéki szennyeződések húgycsőbe történő átvitelének kockázatát. Az sem mindegy, hogy egy törölközőt mennyi ideig használunk, hiszen a vizes textil a baktériumok kedvelt megtelepedési helye.

Nem mindegy, hogyan használjuk a törölközőt Forrás: Shutterstock

Kerüljük a szűk ruházat vagy szintetikus fehérnemű viselését Az intim területnek lélegeznie kell, ezért kerülje a szűk ruházat vagy a szintetikus fehérnemű viselését. A szakértők szerint a szintetikus fehérnemű hosszú ideig tartó viselése olykor gombás fertőzésekhez, húgyúti fertőzésekhez, vagy akár hüvelyfertőzésekhez is vezethet.

Ennek az az oka, hogy a legtöbb szintetikus szövet izzadáselnyelő, és nem lélegzik.

Intim mosakodás – irrigáljak vagy sem?

A hüvely öntisztuló szerv, váladékokkal tartja tisztán magát, így nincs szükség irrigálásra. A szervezet mindent megtesz azért, hogy megvédje a női nemi szervet a fertőzésektől. A hüvely ugyanis anatómiai helyzete ( a végbél közelsége) és élettani szerepe miatt ki van téve a különböző fertőzésveszélyeknek. A hüvelyben kis szémban ugyan, de vannak olyan kórokozók, amelyek nem okoznak panaszt. A laktobacillusok feladata a savas közeg fenntartása és annak a megakadályozása, hogy a kórokozók elszaporodjanak, és hüvelygyulladást, esetleg folyást okozzanak. Ez az egyensúly azonban akkor is felborulhat, ha irrigálunk, vagy tampont használunk.

Az irrigálás felboríthatja a természetes hüvelyflóránkat. Az intim mosakodószerek ugyanis olyan oldatot tartalmaznak, melyeket a hüvely nyálkahártyája is termel, tehát nincs szükség irrigálásra.

A nemi szerveken elég külső mosást alkalmaznunk, ugyanis ugyanolyan bőr van kívülről, mint a test többi részén, így nem kell másmilyen mosószert alkalmazni az intim tisztálkodáshoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.