Azok a nők, akik éjszaka felébrednek, kétszer nagyobb eséllyel halnak meg fiatalon

Forrás: Shutterstock -
kibeszélő magazin alvás éjszaka
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azok a nők, akik éjszaka felébrednek, kétszer nagyobb valószínűséggel halnak meg fiatalon. Ez derül ki abból a kutatásból, ami a napokban került napvilágra.

Szerencsésnek mondhatod magadat, ha végigalszod az éjszakát, de nem mindenkihez érkezik meg időben az álommanó, és nem mindenkinek sikerül teljes nyugalomban végigaludni az éjjeleket, még egy kimerítő nap után sem.

A kockázat azzal is csökkenthető, ha füldugókkal blokkoljuk a nem kívánt hangokat, vagy kezeljük a horkolást. A kutatásban 8000 nő és férfi vett részt, akiknél az "öntudatlan ébrenlétet" vizsgáltak az éjszaka folyamán, amit mindenki tapasztal alvás közben, de nem mindenki van tudatában ennek.

Nem biztos, hogy reggel emlékszünk arra, mi történt velünk éjszaka, mire riadtunk fel hirtelen: zajra, fényre, avagy horkolásra. Ezek mind öntudatlan ébrenlétbe taszíthatnak bennünket, ezt követően pedig másnap fáradtságérzetet válthatnak ki belőlünk. Az ausztráliai Adelaide-i Egyetem által vezetett kutatás megállapította, hogy ha gyakoriak ezek az éjszakai zavarok, akkor más egészségügyi problémák mellett magasabb vérnyomáshoz is vezethetnek.

Az éjszakai öntudatlan ébrenlét okai lehetnek fény- vagy hanghatások Forrás: Shutterstock

Három különálló tanulmány adatait használták fel, amelyekben a résztvevők egy alvásmonitort viseltek. A résztvevők alvását több évig nyomon követték, ez az időszak átlagosan hat évtől tizenegy évig terjedt.

Érdekes megállapítások születtek. Azoknál a nőknél, akik többször ébredtek fel az éjszaka folyamán, 60-100 százalékkal (kétszer) nagyobb volt a szív- és érrendszeri betegségekben való halálozás kockázata, mint azoknál a nőknél, akik végigaludták az éjszakát - írja a The Sun. A megállapítás kevésbé volt szignifikáns a férfiaknál - ez derül ki az European Heart Journal által közzétett eredményeiből.

Fontos, hogy az éjszakai zajszennyezést minimalizáljuk. Ezt a vizsgálatot csak bizonyos embereken végezték, így a következtetéseket nem lehet a teljes populációra vonatkozóan levonni. A résztvevők idősebbek is voltak, átlagéletkoruk 65 év felett volt.

Minimalizáljuk az éjszakai zajszennyezést, használjunk füldugót Forrás: Shutterstock

Nem ez az első alkalom, hogy a kutatások összefüggésbe hozták a rossz alvást a kardiovaszkuláris betegségekkel, például sztrókkal vagy szívelégtelenséggel és más okok miatti halálozások kockázatának növekedésével. A „testóra" megzavarása a zsír felhalmozódásához vezethet az artériákban.

Ez megmagyarázhatja a szív- és érrendszeri problémák nagyobb kockázatát azoknál, akiknél az alvás nem jó minőségű.

Mindenesetre érdemes arra törekednünk, hogy az alvásunk a lehető legpihentetőbb legyen,hiszen a jó alvás kulcsfontosságú az immunrendszerünk megfelelő működéséhez és befolyásolja a koncentrációs képességet is. Ha másként nem megy, akkor füldugóval próbáljuk meg kiszűrni a kellemetlen, zavaró hangokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.