Kegyetlen bűzben élik mindennapjaikat a világ egyik legszegényebb nyomornegyedében, Kiberában

Forrás: Aleksandar Todorovic/Shutterstock.com -
nyomornegyed magazin szegénység
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Világunk talán egyik legszegényebb nyomornegyede Afrikában, Nairobi délnyugati részén található.

A Nairobi délnyugati részén fekvő 2,5 négyzetkilométer alapterületű Kibera szegénynegyede több, mint 800 ezer ember számára jelenti az otthont. Az itt élőket borzalmas körülmények veszik körül, apró bádog- és faviskókban laknak, ahonnan hiányoznak az alapvető létszükséglethez fontos felszerelések. Az összetákolt kunyhók közötti átjárókat és szűk utcákat szemét lepi el, nem beszélve a kegyetlen bűzről.

Kibera Nairobi városközpontjától körülbelül hat kilométerre található, amelyen vasút halad keresztül. A terület több telepből áll, ezek közül némelyikben az átlagosnál valamelyest jobb körülmények uralkodnak a fejlesztéseknek köszönhetően.

A 2,5 négyzetkilométer alapterületű Kibera szegénynegyede több, mint 800 ezer ember számára jelenti az otthont Forrás: Shutterstock

A családok kilátástalanul, szinte egyik napról a másikra élnek.

Az itt élő családok többsége ablaktalan, egyszobás, pici kunyhókban tengeti mindennapjait. Az otthonaik sárfalakból épített vályogházak, hullámos bádogtetővel és földes vagy betonpadlóval, ahol a néhány négyzetméteren alig van hely a többgyermekes családok számára, sokan emiatt a padlón alszanak. Az emberek kénytelenek megosztani a mellékhelyiséget naponta akár 150 másik emberrel. A túlélést a háztartások többsége számára az alkalmi munkák jelentik, ilyen például a ruhamosás, hogy ki tudják fizetni a bérleti díjat, élelmet és egyéb alapvető dolgokat, hiszen számukra ezek a munkák akár életmentőek lehetnek.

A tiszta víz hiánycikknek számít: ami számunkra adott és természetes, az az ottani lakosság számára csak álom marad. A helyenként kifejezetten rossz higiéniai körülmények táptalajt adnak a különböző betegségek, így a járványok terjedésének is. A felhalmozódó szemét óriási problémát jelent, mivel nemcsak a környezetet szennyezi, de a helyiek egészségügyi állapotára is rossz hatással van.

A tiszta víz hiánycikknek számít: ami számunkra adott és természetes, az az ottani lakosság számára csak álom marad Forrás: Aleksandar Todorovic/Shutterstock.com

A nők helyzete Kiberában

A fiatal lányok és nők a kilátástalan helyzetük miatt a prostitúcióba menekülnek. Sok húsz év alatti lánynak már van gyermeke, akit kénytelenek egyedül, segítség nélkül felnevelni, ugyanis a leányanyákat kitagadja a családjuk. Emiatt sokan a reménytelennek tűnő helyzetből az alkoholhoz menekülnek.

Az oktatás és az egészségügyi szolgáltatások nagy része sok család számára elérhetetlen. A területen több iskola is van, de nem mindegyik működik hivatalos intézményként, a legtöbb oktatási intézmény a helyiek által szervezett gyermekmegőrzőből nőtte ki magát.

Több olyan női csoport is működik Kiberában, amely civil szervezetek formájában szerveződik, és célja a nők kiszolgáltatottságának csökkentése, az önvédelem oktatása és a HIV fertőzött nők elleni diszkrimináció megszüntetése. Az egyik ilyen nőegyesület a núbiai nőegylet, akik rendkívül fontosnak tartják a nők támogatását, az összefogást. A belépés 16 éves kortól engedélyezett. Minden nő találhat itt magának kedves foglalkozást, hiszen varrnak, kézműves foglalkozásokat tartanak, újrahasznosított szemétből készítenek háztartási eszközöket és közben a történetmesélés sem maradhat el, mivel a csoporttagok fontosnak tartják, hogy a fiatalabb generáció is tisztában legyen a múlttal.

Az oktatás és az egészségügyi szolgáltatások nagy része sok család számára elérhetetlen Forrás: Nikolay Antonov/Shutterstock.com

Ez is érdekelhet: A világ egyik legveszélyesebb szegénynegyede: a kábítószer-kereskedelem melegágya

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.